HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyanet'ten bin kişilik personel ataması!

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Özaşfar, kamuoyuna "mele alımı" diye yansıyan alımların aslında bin kişilik istisnai sözleşmeli personel ataması olduğunu belirtti.

Özazafşar, geçtiğimiz aylarda çıkan kanun hükmünde kararname gereğince, çoğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde olmak üzere bin kişilik sözleşmeli personel ataması yaptıklarını belirterek, bunların 800'ünün imam-hatip, 200'ünün Kur'an kursu öğreticisi olarak istihdam edileceğini bildirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na, geçen aylarda çıkan kanun hükmünde kararname gereğince bin kişilik sözleşmeli personel alımı imkanı getirildiğini belirten Özafşar, dün yapılan atamalarla 800 imam hatip, 200 Kur'an kursu öğreticisinin görevlendirildiğini söyledi.

Sözleşmeli personel ilanı yapıldıktan sonra Türkiye'nin dört bir tarafından müracaatlar olduğunu anlatan Özafşar, "6 bin civarında müracaaat oldu. Bu müracaatlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlediği usül ve esaslara göre, 9 ayrı komisyon sınava tabi tutuldu" diye konuştu.

Komisyonun, Din İşleri Yüksek Kurulu üyelerinin ve uzmanlarının başkanlığında, sınav yapılan illerin müftüleri ve yetkili ilim adamlarından oluştuğunu belirten Özafşar, mülakat şeklinde yapılan sınavda, din bilgisi yeterliliği, Kur'an-ı Kerim becerileri ve din dili bilgisinin ölçüldüğünü kaydetti.

Özafşar, bin kişilik kadronun, Doğu ve Güneydoğu bölgeleri başta olmak üzere en fazla ihtiyaç duyulan 39 ile dağıtıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine, yüzde 70 bu bölgelere yerleşti. Diyarbakır'da, Van'da, Siirt'te, Adıyaman'da, Mardin'de, Batman'da, Bitlis'te, Hakkari'de ama aynı zamanda Karadeniz hattında yerleşenler oldu. İstanbul'dan, Kocaeli'den yoğun müracaat oldu.

Bu sınav münasebetiyle gördük ki örgün eğitim dışında farklı eğitim imkanlarından yararlanarak din eğitimi alanında kendisini yetiştiren epey vatandaşımız var. Bunların da din hizmetlerinde istihdama katılması, bu süreçlere katkı sağlaması bize bir zenginlik sağlayacak. İnşallah etkili, verimli bir hizmet sürecini bu yeni atadığımız kişilerle gerçekleştireceğiz."

-Adaylardan din eğitim belgesi istendi-

Başvuruda bulunan adaylardan din eğitimi belgesi istediklerini belirten Özaşfar, "Özel yeterlilik olarak geleneksel usullere göre din eğitimi aldığını belgelemesi önem arz ediyordu. Yurt içinde, yurt dışında, herhangi bir eğitim kurumunda eğitim almış olabilir. Özel şahıslardan eğitim almış olabilir. Bunu belgelemesini istedik biz ve belgesi olanları kabul ettik" dedi.

Geleneksel usullerden, Kur'an kursu imkanlarıyla, cami hocalarından zaman içinde eğitim alan, bilhassa doğu bölgelerinde medreselerde eğitim gören hocaları kast ettiklerini belirten Özafşar, bu eğitim süreçlerinden geçenlerin dini bilgi açısından kendilerini yetiştirdiklerini kaydetti.

Atamalarda kadroların 39 ile en yüksek puandan başlamak üzere ve orantılı şekilde dağıtıldığını, bütün kontenjanların doldurulduğunu ifade eden Özafşar, yerleştirmesi yapılanların 4 Temmuz'a kadar il müftülüklerine müracaat edeceklerini, hizmet içi kurs programının ardından ramazan ayına kadar göreve başlayacaklarını sözlerine ekledi.

-En çok imam hatip İstanbul, Batman, Van ve Diyarbakır'a-

Başkanlık sözleşmeli personel duyurusunu 9 Mart'ta yapmış, adaylar 29 Mart-9 Nisan tarihleri arasında başvuruda bulunmuş, mülakatlar 7-21 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilmişti.

En çok imam hatip 104 kişiyle İstanbul'a atanırken, Batman ve Van 57'şer, Diyarbakır 52, Siirt 49, Şanlıurfa 45, Şırnak 38, Mardin ve Muş'a 36 kişiyle en çok imam hatip yerleştirilen iller oldu.

Trabzon 25, Rize 13, Siirt, Şanlıurfa ve Diyarbakır 12'şer, İstanbul ise 11 kişiyle en çok Kur'an kursu öğreticisi yerleştirilen iller arasında yer aldı.

AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler