HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyanet'ten kurban satışında "faiz" uyarısı

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte kurbanlık hayvanlarını daha fazla alıcıya ulaştırmak isteyen yerli satıcılar, internet üzerinden satış yapmaya başladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Dr. Ekrem Keleş, “İnternet üzerinden satışlarda faiz olmadığı sürece kurban satışı yapılabilir” dedi.

Ekonomik kurban pazarı olarak adlandırılan online kurban satış merkezinde kurbanlıkların fotoğrafı ile birlikle kurbanlıkların ırkı, kilosu, fiyatı gibi bilgilere de yer veriliyor. ‘Alo Kurban’ adı altında telefon numaralarının da verildiği internet sitelerinde küçükbaş kurbanlıkların fiyatı kilosuna göre 300–600 TL arasında değişiyor. Başka bir online kurban satışı yapılan sitede ise kurbanlıkların kesildiği alanlar müşterilere fotoğraflarla tanıtılırken, “Kesilen kurbanlar müşterimizin isteğine uygun şekilde pay yapılır. Kesilen kurbanlar istediğiniz hayır kurumuna teslim edilir. Satışlarımızda kredi kartı geçerlidir” ifadelerine yer veriliyor.

-“FAİZ OLMADIĞI SÜRECE ONLİNE KURBAN SATIŞI YAPILABİLİR”-

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Dr. Ekrem Keleş ANKA’ya yaptığı açıklama ile internetten yapılan online vekaleten kurban satışlarını değerlendirdi. İlke olarak internetten yapılan kurban satış işlemlerinin İslam açısından bir sakıncasının olmadığını kaydeden Keleş, “İki hususa dikkat edilmeli. İnternetten kurban satışının iki şekli vardır. Herhangi bir satıcı, firma ya da şahıs internet üzerinden kurbanı satar, alıcı da kurbanını alır. Diğer şekil ise kurban kesim organizasyonu yapan kurumlar vekâleten kurban kesebilir. Bunları yapan kişiler güvenilir, faize bulaştırmadan alışveriş yapıyorlarsa dini açıdan sakıncası yoktur. Satıcı firmanın ya da kişinin internetten kurban satışı diğer malların satışı gibidir, faiz bulaştırılmadığı sürece satışların dini açıdan bir sakıncası yoktur” dedi.

-İNTERNETTEN KURBAN ALIŞVERİŞİNDE DİKKAT-

İnternet kanalıyla yapılan kurbanlık satışlarında dikkatli olunmasını ifade eden Keleş, internetten vekaleten kurban alacak vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:

“İnternet kanalı ile yapılan satışlarda dolandırıcılılar olabilir. Satıcılar vekalet alıp paraları alıp başka yerlerde harcayabilir. Bu alışveriş caiz olmaz. Vekaleti alan kişi kurbanı kesmeyebilir, parasını başka yerlere harcayabilir. Bu tür alışverişlerden sakınmak gerekiyor. Vekaleten kurban kesimlerinde vekalet veren kişiler vekalet verdikleri kişi ya da kuruluşlun emin güvenilir olduğuna dikkat etmeli. Vekaletin verildiği yerde kurban vecibelerinin yerine getirildiğini araştırılmalı. Hayvanların eziyet edilmediğine dikkat edilmeli. Kurban kesiminde bilgili olan kişilerin kurbanlıklarını kestiklerine emin olunmalıdır.”

-İTHAL HAYVANLAR KURBAN OLABİLİR-

Dr. Keleş, ithal hayvanların kurban olup olamayacağı konusuna da açıklık getirdi. Kurban kesimlerinde önemli olanın sağlık olduğunu vurgulan Keleş, “İslam’da hangi hayvanların kurban olacağı açık şekilde belirtilmiştir. Önemli olan kurbanlıkların sağlık açısından sorun teşkil etmemesi gerekir. İslam’ın kurban olabilir dediği koyun, keçi, sığır, manda kurban olabilir. Bu hayvanların nerden geldiğine İslam dini bakmaz. Önemli olan bu hayvanların insan sağlığına zarar vermemesidir” şeklinde konuştu.

ANKA

En Çok Aranan Haberler