HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi kimdir? yanıtı, haberimizde

Basın açıklaması yaptığı sırada öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, binlerce kişinin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı. Peki, ölümüyle yasa boğan Tahir Elçi kimdir?

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi kimdir? yanıtı, haberimizde

Diyarbakır'da basın açıklaması yaparken polis ile PKK'lı teröristler arasında çıkan çatışmada hayatını kaybeden Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, bugün son yolculuğuna uğurlandı. 80 ilin baro başkanının katılımıyla gerçekleşen cenaze törenine eşi Türkan Elçi'nin sözleri damga vurdu. Konuşmasında "Tahir Elçi'yi orada binlerce faili meçhul karşılayacak" ifadesini kullanan Türkan Elçi, eşi için, "Bugün yurt dışına çıkış yasağı kalktı; Tahir artık özgür!" ifadesini kullandı. Tarihi Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklaması sırasında başından vurularak öldürülen Tahit Elçi'nin cenazesinde avukatlar ise üzerinde Türkçe ve Kürtçe olarak “Seni unutmayacağız” yazan ve Elçi'nin fotoğrafının bulunduğu pankart taşıdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tahir Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili "Bir üzüntümü ifade etmek istiyorum. Az önce Diyarbakır'da yaşanan bir çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldüğünü, bir polisimizin de şehit olduğunu öğrendim. Sayın Elçi'ye ve şehit polisimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bu olay Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlığının ne kadar doğru olduğunu göstermiştir" diye konuştu.
Cenaze aracına kadar omuzlarda taşınan Tahir Elçi'nin cenazesi, Elazığ Caddesi üzerindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı binası önünde üzerinde Tahir Elçi'nin fotoğrafı bulunan ve 'Barış elçisi' yazılı fotoğrafının bulunduğu cenaze aracına alındı.
Siyasilerden; CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili ve eski Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Büyükşehir belediye Eş Başkanı Fırat Anlı'nın bulunduğu grup, 3 kilometre mesafedeki Koşuyolu Parkı'na gitti.

50 BİN KİŞİ UĞURLADI

Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlenen cenaze törenine HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, 80 ilin baro başkanları, HDP'li milletvekilleri, Diyarbakır Büyükşehir belediye Başkanı Gültan Kışanak, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, İstanbul Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın da aralarında olduğu belediye başkanları ile birlikte yaklaşık 50 bin kişi katıldı.

SENİ FAİLİ MEÇHULLLER KARŞILAYACAK

Törende sık sık çocukları Arin ve Nazelin'e sarılarak gözyaşları döken Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, cenaze töreninde herkesin yüreklerini burkan şu açıklamayı yaptı. "Seni faili meçhuller ordusu karşılayacak. Tanıtmaya ne hacet, seni bütün faili meçhuller, seni bütün ailen tanır. Biz seni buradan izledik. Bizim gibi faili meçhullere bir ömür adadın. Kaldı mı senin gibi kınalı güvercinler. Elçi'nin gülümseyen yüzüne bir akşam inecek. Valla ne diyeyim, geldiğim yerde topu topu bir avuç güvercin vardı. Leş kargalar, kartallar, şahinler kol geziyordu. O'na diyecekler 'Sen bizi savundun, peki, seni kim savunacak?' Benim gibi düşünen eşim var, arkadaşlarım var' diyecek. 'Bugün dilekçe verdim, yurtdışı yasağım kalktı, artık özgürüm, kıtaları, denizleri fersah fersah gezeceğim.' Bütün faili meçhuller onu bağrına basacak. Dört Ayaklı Minare'nin en tepesine konulacak. 'Tarih anlayacak beni. Kirli medya, beni hedef gösteren gazeteler hoşça kalın, beni anlamak istemeyenler, dudak bükenler, geçirdiğim işkence tezgâhları, faili meçhulün yetimleri hoşçakalın, çocuklarım, eşim hoşçakalın' diyecek" dedi."
Uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybederek bir anda Türkiye'nin gündemine oturan ve sevenlerini yasa boğan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi kimdir?

TAHİR ELÇİ KİMDİR?

Uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Tahir Elçi, 1966 yılında Cizre'de dünyaya geldi. 1991 yılında Diyarbakır Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1992 yılından beri Diyarbakır'da serbest avukatlık yapan Tahir Elçi, mesleki faaliyetleri ceza ve insan hakları hukuku alanında yoğunlaştı. Almanya'da bulunan Avrupa Hukuku Akademisinde (ERA) uluslararası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi gören Tahir Elçi, Kamuoyu gündeminde de kalmış bir çok davada mağdurları yurt içindeki mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde temsil etmiştir. 1998-2006 yılları arasında Diyarbakır Barosunda yöneticilik yapmıştır. Aynı zamanda Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyesi de olan Tahir Elçi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi ve bir çok sivil toplum örgütünün kuruluşu ve çalışmalarında yer almıştır .4 Ekim 2015 tarihinde CNN Türk kanalında Ahmet Hakan'ın hazırlayıp sunduğu "Tarafsız Bölge" programında "PKK, terör örgütü değildir." demesi nedeniyle 20 Kasım günü Diyarbakır'da gözaltına alınan Tahir Elçi, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmış, yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler