HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyarbakır'da 1 Kasım Kobani yürüyüşü

Diyarbakır'da 1 Kasım Kobani yürüyüşüne binlerce kişi katıldı. İstasyon Meydanı'nda toplanan kitle, yürüyüş sonrasında olaysız dağılmaya başladı.

Diyarbakır'da 1 Kasım Kobani yürüyüşü

Diyarbakır’da bugün yapılacak Kobani’ye destek yürüyüşü sebebiyle şehrin önemli noktalarında güvenlik önlemleri alındı. Polisin yanısıra askerî birlikler de krtitik noktalarda mevzilendi. Saat 12.00 itibariyle yürüyüş başladı. Yürüyüşe binlerce kişi katıldı. İstasyon Meydanı'nda toplanan kitle yürüyüş sonrasında olaysız dağılmaya başladı.

Zırhlı askerî araçlar valilik ve adliye binası önünde, polis araçları ise Seyrantepe Kavşağı, Bağlar Emek Caddesi, Melik Ahmet ve Ak Parti il binası önüne tedbir aldı. Diyarbakır’da 13 kişinin hayatını kaybettiği 6-7 Ekim olaylarında da sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından askerî araçlar, şehrin birçok noktasında yerini almıştı.

Bugün yapılan yürüyüş öncesinde Diyarbakır’da polisin düzenlediği operasyonlarda, şüphe üzerine 28 kişi gözaltına alındı. Jandarma'ya ait Kirpi ve Kobra araçlarıyla panzerler valiliğin önüne gitti. Bir süre birada duran araçlar, daha sonra valilik bahçesine alındı. Askerî araçlar ve Jandarma Özel Harekât timleri, ayrıca Seyrantepe ve Tesisler kavşağına yerleşti. AK Parti binasının önünde ise çok sayıda polis memuru ve panzer bekliyor.

Kepenklerin yüzde 70’i kapalı

Diyarbakır’da dükkanların büyük bölümü kapalı. Özellikle Sur ilçesinde esnafların neredeyse tamamı işyerini kapattı. Bağlar ilçesinin Lezgin Avcı, Hatboyu, Sento ve Dörtyol bölgelerinde işyerlerinin büyük kısmının kapalı olduğu görüldü. Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinde ise az da olsa bazı esnafların dükkan açtığı görüldü. Şehirdeki fırın ve eczaneler ise açık.

Diyarbakır'da, "İnsanlık İçin, Kobani İçin 1 Kasım'da Küresel Eylem" adı altında Kobani'ye destek vermek için düzenlenen yürüyüş saat 12.30 sıralarında merkez Yenişehir İlçesi'ndek Koşuyopu Parkı'ndan başladı.

Daha önce Koşuyolu Parkı'ndan Sur İlçesi'ndeki Dağkapı Meydanı'na düzenleneceği yürüyüşün güzergahı sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve valilikle yapılan görüşmeler sonunda Koşuparkı'ndan yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki İstasyon Meydanı'na gerçekleştirildi.

Yürüyüş sırasında kollarında 'görevli' yazılı bantlar bulunan DBP'li görevliler el ele tutuşarak, güvenlik önlemi adı. Polis ekipleri de yürüyüşe katılanların belirlenen güzergah dışına çıkmamaları için cadde ve sokak başlarında TOMA ve zırhlı araçlarla önlem aldı. Bir polis helikopteri de kent üzerinde uçuşlar gerçekleştirdi.

Abdullah Öcalan'ın posterlerinin taşındığı yürüyüşe katılan sık sık IŞİD aleyhine sloganlar attı. Kalabalık daha sonra mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı'nda toplandı.

Olaysız dağılıyorlar

HDP'nin “Kobani Günü" çağırısı üzerine Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda toplanan 20 bini aşkın kişi olaysız dağılmaya başladı.

Hakkari'de olaylar çıktı

1 Kasım yürüyüşü nedeniyle kepenklerin kapalı olduğu Hakkari'de olaylar çıktı. 1 Kasım yürüyüşü için binlerce kişi Bulvar Caddesi üzerinde bulunan belediye binası önünde toplandı. HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ve beraberinde bulunan binlerce kişi ellerindeki değişik pankartlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüşte, "Kobani yalnız değildir" şeklinde sloganlar atıldı.

Belediye binası önünde halka seslenen HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, "Kobani'de Kürt halkının kahraman evlatları dün gece ve bu sabah direnişin zaferle taçlanacağı müjdesini vermişlerdir. IŞİD çeteleri cehenneme gitmek için çok heveslenmişler. Kürt halkına dil uzatanlar, Kürt halkının namusuna el uzatanlar, Kürt halkının evlatlarını kesenler cehennemde layık oldukları yere gideceklerdir” şeklinde konuştu.

Çocukları Kobani'de hayatını kaybeden ailelerin konuşmaları, şiir ve Kobani ile ilgili konuşmaların yapılması esnasında, yüzleri kapalı bir grup belediye binası karşısında bulunan bir banka şubesi ATM'sine molotofkokteylleri ile saldırdı. Bunun üzerine kalabalık alandan dağılmaya başladı. Bazı partililer ise banka şubesine saldıranlara tepki gösterdi. Ara sokaklara kaçan grubun olay yerine gelen zırhlı araçları taşlaması üzerine polis gaz bombası ile müdahalede bulundu. Hakkari'deki gerginlik devam ediyor.

TÜNELDE KOBANİ YÜRÜYÜŞÜ

İstanbul Kobane Dayanışması, Kobani saldırılarını protesto etmek için Beyoğlu Tünel Meydanı'nında toplandı. Yürüyüşe çok sayıda kişi katıldı.

Kalabalık, Tünel'den Galatasaray Lisesi'ne kadar yürüdü.

Galatasaray Lisesi'nin önünde polisin durdurduğu grup, basın açıklaması yaptı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler