HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyarbakır’da esnaf kepenk kapattı

Diyarbakır'da, Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) çağrısı üzerine esnaf kepenk kapattı.

Diyarbakır’da esnaf kepenk kapattı

Diyarbakır'da, Suriye'de Kürtler'in yaşadığı Kobani kentine yönelik IŞİD saldırılarını protesto etmek için kepenk kapatma, okul boykotu, kontak kapatma eylemi yapılırken; belediyeye ait otobüsler de çalışmadı.

Diyarbakır'da önceki gün kendilerine 'Halk İnsiyatifi' adını veren grup tarafından yapılan açıklamada, Diyarbakır'da bugün esnafın kepenk, kontak kapatma eylemi yapması, ailelerin çocuklarını okula göndermemesi istenirken, halkın alanlara inmesi, sokaklarda eylem yapması çağrısı yapıldı.

Bu çağrı üzerine bugün başta merkez Bağlar ve Sur İlçesi olmak üzere kentteki esnafın büyük bölümü kepenklerini açmadı. Bağlar ve Sur İlçesi'nde okula giden öğrenci sayısının yüzde 50'lerde kaldığı görüldü. Kentteki diğer merkez ilçeler Yenişehir ve Kayapınar'da ise, esnafın bir bölümü işyerlerini açtı. Özel okulların öğrenci servislerinin de büyük bölümü de kontak kapatma eylemine katılırken, öğrencilerin çoğu okullara gidemedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere merkez ilçe belediyeleri de eyleme katıldı. Belediye otobüslere sefere çıkmazken, çöpler toplanmadı, zabıta ekipleri göreve çıkmadı.

POLİS YÜRÜYÜŞE İZİN VERMEDİ, OLAYLAR ÇIKTI

Diyarbakır merkez Kayapınar İlçe Belediye Başkanlığı önünde toplanan yaklaşık 250 kişi, Kobani ve Şengal'daki IŞİD saldırılarını protesto etmek Roboski Anıtı önünde toplanııp Kayapınar Ak Parti İlçe Başkanlığı'na yürümek istedi. Polisin önlem alıp yürüyüşe izin vermemesi üzerine DBP'li Kayapınar Belediye Başkanı Mehmet Ali Aydın, polisin yürüyüşlerine izin vermesini istedi. Başkan Aydın, yürüyüşlerinin demokratik bir hak olduğunu ve katliamları protesto etmek istediklerini belirtmesi üzerine polis yürüyüşe izin vermeyeceklerini söyledi.

Başkan Aydın ile polis yetkilileri arasında izin verilmemesi üzerine ilginç diyaloglar yaşandı. Aydın, polis yetkililerine "Biz demokratik hakkımızı kullanmaktayız. İlçe örgütünden bir heyet olarak bu taleplerimizi ileteceğiz. Onlarda hükümete bu talepleri iletirler. Ama bu sizi sıkıntıyı sokacak bir zemin ve kitle yok burada en demokratik hakkımızı kullanmamızın karşılığı müdahaleyse oda sizin takdirinizdir. Yaptığımızın meşru, yasal, insnai olduğuna inanıyoruz. Siz aksi yönde inanabilirsiniz" dedi.

Aydın'ın sözleri üzerine de polis yetkilisi, "Basın açılması ve gösteri kanunu bellidir. Siz demokratik hakkınızı kullanmak istiyorsunuz. Biz bunun sonuna kadar takipçisiyiz. Zaten bu yüzden buradayız. Bakın siz diyorsunuz ki demokratik haklarımızı kullanmak istiyoruz. Dönün arkanıza bakın bakalım ne bağrışmalar var. Siz eğer bir yere gitmek istiyorsanız usül budur. Randevu alırsınız, iki, üç kişi toplanırsınız gidersiniz. Böyle kitleyle toplanıp oraya gidilmez. Hele bayram arifesinde bakın insanlar bayram yapacak biz herkesin hak ve hürriyetlerini gözetmek zorundayız. Sizin hak ve hürriyetlerini nasıl gözetiyorsak bayram alışverişine çıkan, okula gitmek isteyen, şu trafikte devam eden insanların hak ve hürriyetlerini yürütmek zorundayız" dedi.

Polisin uyarılarını dikkate almayan grup daha sonra parktan çıkarak yürüyüşe geçti. Diclekent Bulvarı yakınına gelen grubun önünü bir anda kesen çevik kuvvet ekipleri gruba gazlı müdahalede bulundu. Bunun üzerine ara sokaklara kaçan grup arasındaki bazı kişilerin taş atması üzerine polis bu kez basınçlı su ve gaz bombasıyla müdahale ederek grubu dağıttı. Daha sonra Diclekent Bulvarı üzerine geçen gruba polis sık sık dağılmaları yönünde uyarı yaptı. Grup daha sonra DBP Kayapınar İlçe Başkanlığı'na yürüyerek dağıldı.

Merkez Bağlar İlçesi Emek ve Lezgin Avcı caddeleri üzerinde toplanan çoğunluğu çocuklardan oluşan gruplar, çöp konteynırlarını caddeye dökerek yola barikat kurup lastik yaktı. Polis, bu gruplara gaz bombası ve basınçlı suyla müdahala etti. Bağlar'ın ara sokakların olaylar uzun süre devam etti.

Diyarbakır polisi kentin önemli noktalarında sıkı güvenlik önlemleri alırken, bir polis helikopteri sık sık kent üzerinde uçuş gerçekleştirdi. (DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler