HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diyarbakır'daki nevruz kutlamaları

Diyarbakır'da gerçekleştirilecek nevruz kutlaması için hareketlilik yaşanıyor.

Diyarbakır'daki nevruz kutlamaları

Bağlar ilçesindeki Newroz Parkı'nda yarın düzenlenecek nevruz etkinliği için hazırlıklar sürüyor. Park içerisindeki alanda belediye ekiplerince temizleme ve boyama çalışmaları devam ederken, ses sistemi yerleştiriliyor. Seyyar baz istasyonları ile tuvaletlerin yerleştirildiği alanda kalabalık nedeniyle 2 dev ekran kuruldu. 500 litre mazotun kullanılacağı nevruz ateşi için alana 15 ton odun getirildi.

Diyarbakır'a gelen yerli ve yabancı basın mensupları, nevruz kutlamalarına ilişkin yayın yapmaya başlarken, alana canlı yayın araçları yerleştirildi. Etkinliği izlemek için 700'ü aşkın basın mensubu akreditasyon yaptı.

Anonsla davet yapılıyor

Kent merkezinde bazı yerlere üzerinde Türkçe ve Kürtçe "Newroz kutlu olsun" yazılı flama ve balonlar asıldı, araçlardan kutlamalara katılım için anonslar yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı'nca, nevruz etkinliğinin yapılacağı alana ulaşımın rahat sağlanması amacıyla 25 yerden 97 otobüsle vatandaşlar ücretsiz taşınacak.

Otellerde doluluk yüzde 100'e ulaştı

Nevruz kutlaması öncesinde 2 bini aşkın yatağa sahip otellerde doluluk oranı yüzde 100 seviyesine ulaştı. Otellerde yer bulamayanlar evlerde ağırlanacak. Nevruz etkinliğine katılacaklar Diyarbakır'da yöresel kıyafet satışı yapılan dükkanlardan alış veriş yapıyor. Kentteki bir otelin müdürü Mihdat Kavmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nevruz programına katılmak üzere Irak, Almanya, İsviçre ve Hollanda'dan çok sayıda ziyaretçinin geldiğini belirterek, son 3 gündür otellerdeki doluluğun yüzde 90'ı aştığını söyledi.

Bu akşam ve yarın için doluluğun yüzde 100 olduğunu kaydeden Kavmaz, yer talebi için gelenleri çevre il ve ilçelerdeki otellere yönlendirdiklerini kaydetti.

Ailece geldiler

Program için Irak'tan çok sayıda kişi, Habur Sınır Kapısı üzerinden karayoluyla Diyarbakır'a geldi. Erbil'den gelen Aras Kerim, yakınlarından oluşan 24 kişilik kafileyle nevruz coşkusunu yaşamak için Diyarbakır'a geldiklerini söyledi.

"Barış sürecine uygun bir kutlama olacak"

Demokratik Toplum Kongresi Sözcüsü ve Nevruz Tertip Komitesi Başkanı Seydi Fırat, hazırlıkların tamamlanma aşamasında olduğunu belirtti. Fırat, kutlamalara PYD Eş Başkanı Asya Abdullah'ın yanı sıra aralarında Almanya, Fransa, İtalya ve Irak'ın da yer aldığı 25'i aşkın ülkeden parlamenter, diplomat ve heyetlerin katılacağını dile getirdi.

Yoğun katılım nedeniyle otellerde yer sıkıntısı yaşandığını, otelde yer bulamayan vatandaşları evlerde ağırlamak için hazırlık yaptıklarını bildiren Fırat, "Bunun için bin 500 ev hazırlandı. Diyarbakır'daki otellerde yer bulamayanların bazıları Batman, Mardin ve Şanlıurfa'daki otellere yönlendirildi. Barış sürecine uygun bir kutlama olacak" dedi.

5 noktadan alana girilecek

Fırat, kutlamaların sorunsuz geçmesi için çoğu gönüllü binlerce kişinin görevlendirildiğini söyledi. Valilik ile yaptıkları görüşmelerde vatandaşların 5 yerde oluşturulacak güvenlik noktasında yapılacak üst aramasının ardından alana alınacağını kaydetti.

Öcalan'ın mesajı okunacak

İmralı'da Abdullah Öcalan'ın, HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ile İdris Baluken, HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık'tan oluşan heyete ilettiği mesajın kutlamada okunacağı bildirildi.

Etkili yağış bekleniyor

Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Diyarbakır'da sabah saatlerinden itibaren sağanak olacağını bildirdi. Yağışın 24 saat içerisinde metrekarede 20 ila 30 kilograma ulaşacağı tahmin ediliyor. Valilik, kutlamanın yapılacağı bölgede yaşanacak yoğunluk nedeniyle Zümrütevleri caddesinin araç trafiğine kapatılmasını kararlaştırdı.

Nevruz ateşi yakıldı

Bu arada Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde nevruz kutlaması yapıldı. Aralarında yöneticilerin de yer aldığı belediye çalışanları yakılan ateş çevresinde davul zurna eşliğinde halay çekti. Halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından vatandaşlara şeker ikram edildi.

5 BİN 36 POLİS GÖREV YAPIYOR
Diyarbakır Valiliği'nden yapılan açıklamada, milli kültür ve geleneğin bir parçası olan, baharın müjdeleyicisi Nevruz'un 21 Mart Cumartesi günü Diyarbakır'da şenlik havasında kutlanmasını sağlamak amacıyla önlemlerin alındığı belirtildi. Açıklamada, her türlü olumsuzluğa karşı halkımızın huzurunu korumak ve güvenliğini temin etmek üzere;güvenlik ve trafik gibi birçok alanda hizmet edecek olan il emniyet müdürlüğü bünyesinde çalışan 3 bin 764 personel ve diğer illerden takviye gelen bin 272 personel olmak üzere 5 bin 36 personelin görev yapacağı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, il emniyet müdürlüğü bünyesinde bulunan zırhlı ve sivil 102 araç ile diğer illerden takviye olarak gönderilen 50 araç, trafik hizmetlerinde ile bağlı çalışan 41, diğer illerden takviye olarak gelen 20 olmak üzere toplam 61 ekip, genel toplam olarak 213 aracın halkımıza hizmet vereceği belirtilerek "Nevruz etkinliklerinin birlik ve beraberlik içinde geçmesi için halkımızın sağduyulu davranması ve huzur ortamını bozmaya yönelik oluşumlara ve provokasyonlara karşı dikkatli olunması önem arz etmektedir” denildi.

(AA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler