HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

DNS ayarlarını değiştirmek isteyenler dikkat

İnternet hızından dolayı ya da farklı sebeplerden ötürü DNS ayarlarını değiştirmek isteyenler, bu işlemi nasıl yapacaklarını merak ediyor. İşte DNS ayarları değiştirmek konusundaki detaylar...

DNS ayarlarını değiştirmek isteyenler dikkat

Ankara'da 5 ayda meydana gelen terör saldırıları İstanbul'a da kaydı. İstanbul'un en kalabalık bölgelerinden İstiklal caddesinde patlama meydana geldi. Tüm Türkiye'yi ayağa kaldıran hain saldırıda 5 kişi öldü, 36 kişi yaralandı. Canlı bomba saldırısının ardından sosyal medya kullanıcıları internete sarıldı ancak Twitter ve Facebook birden yavaşladı ve sosyal medya neredeyse erişilmez hale geldi. Twitter ve Facebook'a giriş yapamayan kullanıcılar, "Twitter ve Facebook kapandı mı? Twitter'a erişim engellendi mi, Facebook çöktü mü?" sorularına yanıt aradılar. Facebook ve Twitter tamamen engellenmedi. Öte yandan Ankara saldırısından sonra güvenlik sebebiyle BTK tarafından erişimleri kısılan Facebook ve Twitter'a, İstiklal caddesindeki saldırı sonrasında da aynı uygulamanın yapıldığı düşünülüyor.

BOĞAZ SIKMAK

Uzmanlar, bu işleme, “throttling” yani Türkçe ifadesi ile boğazını sıkmak/kesmek adı verildiğini belirtirken olayın olduğu gün sosyal medyaya ulaşımda sorun yaşanmasını otoyol örneğiyle anlatıyor. Buna göre söz konusu sitelere açılan otoyol şeritlerinin sayısı, erişimi yavaşlatmak ya da engellemek için azaltılıyor. Normalde, 5 şeritli olan yol 1’e düşürülüyor. Abone, şerit ya da bant sayısı ciddi biçimde azaltıldığı için siteye giremiyor.

TWİTTER VE FACEBOOK GİRİŞİ İÇİN DNS AYARI DEĞİŞTİRME

Twitter ve Facebook yavaşlamasının ardından internet kullanıcıları DNS ayarı değiştirmelerini merak etti. Masaüstü veya notebook bilgisayarınızda windows DNS ayarları değiştirme işlemini kolayca yapabilirsiniz. Birkaç basit işlemle gerçekleştirilen DNS ayarı değiştirmeleri ise şöyle:

İlk olarak Windows'ta sağ alt köşede bulunan internet bağlantısı ikonuna tıklayın. Ardından ağ Bağlantısı yazısına giriş yapın ve bağlantı ayarları penceresini açın. Properties (Özellikler) butonuna tıklayın. İnternet Protokol Version 4 satırını tek tıkla seçtikten sonra özellikler butonuna tıklayın. Kullanmak istediğiniz DNS ip adreslerini yazıp kaydedin. Ayarlarınızın geçerli olması ve bağlantı sorunu yaşamamanız için bilgisayarınızı yeniden başlatın.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler