HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erken emekliliğin önü yavaş yavaş açılıyor

İlgiyle takip edilen erken emeklilik konusunda yeni adımlar atıldı. Erkekler için askerlik borçlanması, kadınlar için ise doğum borçlanması formülü geldi. Erken emeklilik hayal olmaktan çıktı.

Erken emekliliğin önü yavaş yavaş açılıyor

Erken emeklilik tüm çalışanların hayallerini süslüyor. Son dönemde yaşanan gelişmeler çalışanları sevindiriyor. Çalışan erkekler için askerlik borçlanması yoluyla erken emekliliğin önü açılmıştı. Bunun yanında prim sayısı ve sigorta gününü doldurduğu halde yaşa takılanlar için yapılan düzenlemeler erken emekliliğin önünü açmıştı. Bu kez kadınların erken emekli olabilmesi için düzenlemeler yapılmaya başlandı. Kadınlar için yapılan erken emeklilik düzenlemesinde emekliliğin yolu çocuk borçlanması yoluyla açılıyor.

DOĞUM BORÇLANMASININ KAPSAMI GENİŞLETİLİYOR

Erkeklerde askerlik borçlanması yoluyla önü açılan erken emeklilikte kadınlar için de benzer bir modelin üstünde çalışılıyor. Çalışan kadınlar doğum borçlanması yoluyla erken emekli olabilecekler. Aslında doğum borçlanması hakkı eski bir uygulama ancak kapsamı genişletilen torba yasayla birlikte doğum borçlanması konusunda da değişimler yapıldı. Doğum borçlanmasının kapsamının genişletilmesi ile kadınlara erken emekliliğin yolu açıldı.

DOĞUM BORÇLANMASINDAN ARTIK TÜM ÇALIŞAN KADINLAR YARARLANABİLECEK

Doğum borçlanması hakkın önceden SSK'lı kadınlara tanınan bir haktı. Ancak yeni yapılan düzenlemelerin ardından artık bu haktan Bağ-Kur'lu ve memur kadınlar da faydalanabilecek. Doğum borçlanması hakkı konusunda yapılan değişiklik sadece bununla kalmıyor. Önceden 2 çocuk için borçlanma yapılabiliyorken, bu sayı yeni düzenlemelerle 3'e çıkartıldı.

DOĞUM BORÇLANMASI NASIL OLACAK?

Kadınlara tanınan doğum borçlanması hakkından faydalanabilmek için bir takım şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Sigortalı olduktan sonra doğum yapan anneler, 3 çocuğa kadar borçlanma yapabiliyor. 3 çocuk için doğum borçlanması yapanlar, 2 bin 160 gün, yani 6 yıl prim kazanabiliyor. Ancak borçlanacağınız sürelerde çalışmamış, yani adınıza prim ödenmemiş olması ve çocuğun yaşaması şartı var. Her çocuk için 720 gün borçlanma hakkı bulunuyor.

ÖDEYECEĞİNİZ MİKTARI BELİRLEYİN

Ne kadar prim eksiğiniz varsa o kadar borçlanarak, bu süreleri beklemeden emeklilik hesabınıza katabiliyorsunuz. Doğum borçlanmasında ödeyeceğiniz miktarı belirlemek sizin insiyatifinizde. Priminiz tamam ise fakat yaşınızın dolmasını bekliyorsanız o zaman borçlanma yoluna gitmeye gerek kalmıyor. Çünkü doğum borçlanması emeklilik yaşınızı geri çekmiyor. Doğum borçlanmasında ilk tarih olarak stajyerlik başlangıçları kullanılabiliyor. Borçlanma yapıp ardından ödeme yapmayı bırakırsanız, işlem iptal ediliyor ancak işlemin iptali bu hakkı kaybettiğiniz manasına gelmiyor. Hakkınız devam ettiği için yeniden başvuru yapılarak aynı işlem uygulanabiliyor.

ÖDEME MİKTARI EMEKLİ MAAŞINIZI ETKİLİYOR

Doğum borçlanmasında miktarı asgari ücret belirliyor. Borçlanmaya gidecekler ihtiyaçları kadar prim gününü aylık ya da günlük hesaplayıp ödeyebiliyor. Ancak borçlanmada yapılan ödemeler emekli maaşınızın belirlenmesinde etkili oluyor. En alt seviyeden ödemek yerine yüksek miktarda yapacağınız ödemeler emekli maaşınızda artışa da yol açacaktır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler