HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar bugün ne kadar oldu? Dolar kaç lira? İşte anlık ve güncel döviz kurları (2 Kasım)

Dolar bugün ne kadar oldu? Dolar güne düşüşle başladı. Küresel piyasalarda artan dolar talebine bağlı olarak dolar/TL'nin 3,8288'e kadar çıktı. Merkez Bankası'nın enflasyon tahminini yüksek çıkmasını da doların yükselmesinin nedenlerinden gösteriliyor. Piyasalarda gözler bugün Fed tarafından açıklanacak faiz kararında olacak. Peki dolar ne kadar oldu? Dolar kaç lira? Dolar kurundaki son durum nedir? İşte 2 Kasım Perşembe güncel döviz kurları...

Dolar bugün ne kadar oldu? Dolar kaç lira? İşte anlık ve güncel döviz kurları (2 Kasım)

Dolar ne kadar oldu merak ediliyor. Dolar güne düşüşle başladı. Küresel piyasalarda artan dolar talebine bağlı olarak dolar/TL'nin 3,8288'e kadar çıktı. Analistler, yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın, (TCMB) enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etmesinin ardından dolar kurundaki yükseliş eğiliminin sürdüğünü belirtti. En son 3,83 lirayı gören dolar haftayı 3,80 TL ile kapattı. Peki dolar ne kadar oldu? Dolar kaç lira? Uzmanlar dolar ve avronun ne kadar yükselmesini bekliyor? İşte 2 Kasım Perşembe güncel dolar kuru...

2 KASIM 2017 DOLAR NE KADAR OLDU?

Dolar alış: 3,8016 TL / Dolar satış: 3,8040 TL

Euro alış: 4.4343 TL / Euro satış: 4.4364 TL

Güncel döviz kurlarını aşağıdaki linke tıklayarak takip edebilirsiniz.

DOLAR DAHA NE KADAR YÜKSELİR?

Haftanın ilk işlem gününe düşüşle başlayarak 3,7661 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,3 azalışla 3,7798'den tamamladı. Dolar/TL, bugüne dünkü kapanışının altında başlamasının ardından saat 09.50 itibarıyla 3,7720 seviyesinde dengelendi. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,2 azalışla 4,3956'dan, sterlin/TL de yüzde 0,2 düşüşle 4,9905'ten işlem görüyor.

Bugün başlayan ve kararları yarın açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi FOMC toplantısının da gündemin öne çıkan başlıklarından birisi olduğunu aktaran analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 3,75 ve 3,70 seviyelerinin destek, 3,85 seviyesinin ise direnç konumunda bulunduğunu dile getirdi.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI SONRASI DOLAR FIRLADI!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ekim ayı toplantısında beklendiği gibi faizlerde değişikliğe gitmedi. TCMB, faizlerde değişiklik yapmadı. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8'de, gecelik marjinal fonlama oranı yüzde 9.25'te, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 7.25'te ve geç likidite penceresi borç verme faiz oranı yüzde 12.25'te sabit tutuldu. TCMB kararı sonrası Dolar/TL 3.77'den 3.7824'e yükseldi.

'SIKI DURUŞ KARARLILIKLA SÜRECEK'

TCMB'nin düzenlediği toplantı sonrası yayınlanan metinde sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi:

"Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. İç talepteki iyileşme devam ederken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Enflasyonun bulunduğu yüksek seviyeler ve çekirdek enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, sıkı para politikası duruşunun korunmasına karar vermiştir.

'İHTİYAÇ OLURSA İLAVE SIKILAŞTIRMA YAPILABİLİR'

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Döviz(Euro, Dolar) Kurları(Fiyatları) Nasıl Değişir, Neden Yükselir ya da Düşer?

Genel anlamda döviz, yabancı ülkelerin para birimlerini temsil eden belgelere verilen isimdir. Altın fiyatlarında olduğu gibi döviz kurları da(fiyatları) arz -talep dengesine göre belirlenmektedir. Ülkelerin dış dünya ile yaptığı alışverişlerde oluşan açık o ülkenin döviz talebidir. Yani bir ülkenin döviz talebi cari açığıdır diyebiliriz.

Temel olarak döviz kurları o ülkenin sahip olduğu döviz miktarının fazlalığı veya azlığına göre belirlenir. Örneğin; bir ülkenin iç piyasasında yeteri miktarda döviz bulunmuyorsa, vatandaşların ya da şirketlerin döviz talebi karşılanamayacak seviyedeyse o ülkenin cari açığı vardır. Bu cari açık da doğrudan döviz fiyatlarının artmasına neden olur. Ülkemizde cari açık sebebi ile döviz kurları sürekli yükselme eğilimindedir.

Kısacası “İç piyasada döviz ihtiyacı karşılanamazsa döviz değer kazanmaya başlar.”

Döviz fiyatlarını belirlemede bir diğer faktör ise siyasi istikrardır. Bir ülkede siyasi ortam gergin ise borsa da bundan olumsuz etkilenecektir. Buna paralel olarak borsa eksi değerlerde işlem görecektir. Borsadaki bu olumsuz hava döviz cinsi araçların fiyatlarının daha da artmasına sebep olmaktadır.

Bir ülkenin ekonomisi ne kadar istikrarlı olursa, o ülkeye gelecek turist sayısı o oranda artış gösterir ve dolayısıyla döviz miktarında da artış yaşanır. Bu artışla birlikte ülkedeki döviz kurlarında düşüş meydana gelir.

Altın ve döviz arasındaki ilişki ve birbiri üzerindeki etkileri açısından incelendiğinde ise; bu iki yatırım aracı birbirlerine muadil olduklarından zıt orantılı şekilde işlerler. Çoğunlukla dolar yükseldiğinde borsa ve altın fiyatları bir nebze aşağıya hareket etse de ekonomik istikrarsızlık ya da politik süreçle ilgili beklentilerin kötü olması her iki yatırım aracında da yükselişe neden olabilir.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler