HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar bugün ne kadar oldu? Dolar kaç lira? İşte anlık ve güncel döviz kurları (8 Kasım)

Dolar bugün ne kadar oldu? Dolar güne düşüşle başladı. Cuma günü aniden yükselen dolara, Merkez Bankası Pazartesi günü müdahele etti. Bu hamleden sonra dolar 3,88 liradan 3,83 liraya kadar geriledi. Fakat dün bu şekilde güne başlayan dolar, gün sonunda yine 3,88 lirayı gördü. Aynı şekilde Avro'da 4,55 liradan 4,50 TL'ye kadar çıktı. Peki dolar ne kadar oldu? Dolar kaç lira? Dolara bir kez daha Merkez Bankası müdahelesi gelir mi? İşte 8 Kasım Çarşamba güncel döviz kurları...

Dolar bugün ne kadar oldu? Dolar kaç lira? İşte anlık ve güncel döviz kurları (8 Kasım)

Dolar ne kadar oldu merak ediliyor. Dolar güne düşüşle başladı. Küresel piyasalarda ABD faizlerindeki yükselişe bağlı olarak artan dolar talebi, Türk lirasının (TL) değer kaybını ekimde ikinci aya taşırken, kasımın ilk haftasında devam eden kurlardaki yükselişe Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) dolaylı müdahale geldi. Merkez Bankası'nın bu müdahalesi sonrasında güne 3,88 lira ile başlayan dolar, günü 3,83 lira kapatırken avro ise 4,50 TL'den 4,45 liraya kadar düştü. Dün sabah bu değerlerle güne başlayan dolar ve euro, gün içerisinde bir gün önceki değerlere tekrar ulaştı. Buna sebep olarak da Fed'in faiz oranlarını artıracağı ihtimalinin artması olarak gösterildi. Peki dolar ne kadar oldu? Dolar kaç lira? Uzmanlar dolar ve avronun ne kadar yükselmesini bekliyor? İşte 8 Kasım Çarşamba güncel dolar kuru...

8 KASIM 2017 DOLAR NE KADAR OLDU?

Dolar alış: 3,8806 TL / Dolar satış: 3,8835 TL

Euro alış: 4.5018 TL / Euro satış: 4.5055 TL

İngiliz Sterlini alış: 5.0980 TL / Satış: 5.1230 TL

Güncel döviz kurlarını aşağıdaki linke tıklayarak takip edebilirsiniz.

MÜDAHALE DOLARI BİR GÜN FRENLEYEBİLDİ!

Küresel piyasalarda jeopolitik risklerin artması ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aralık ayında faiz artışı yapacağı beklentisinin güçlenmesiyle dolara olan talep artarken, gelişmekte olan ülke para birimleri dolara karşı değer kaybetti.

Dün dolar/TL'de 3,8905'i görmesinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son dönemde piyasalarda ekonomik temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlendiği gerekçesiyle reeskont kredilerinin geri ödeme koşulları ve rezerv opsiyon mekanizması çerçevesinde adımlar attı.

Merkez Bankası'nın adımları döviz kurlarında geri çekilmeyi sağlarken, ABD'nin Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerinde sınırlı ölçüde vize başvurularını yeniden kabul etmeye başlaması haberi de bu gelişmeyi destekledi.

Dolar/TL, hem TCMB'nin adımları hem de ABD ile ilgili vize haberi sonrası 3,8224'e gerilemesinin ardından günü önceki kapanışa göre yüzde 1,3 düşüşle 3,8360'tan tamamlamıştı.

Dolar/TL, bugüne yükselişle başlamasının ardından saat 10.15 itibarıyla yüzde 0,38 artışla 3,8510 seviyesinde dengelendi. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,29 artışla 4,4685'ten, sterlin/TL de yüzde 0,21 yükselerek 5,0670'ten işlem görüyor.

REZERV OPSİYONU MEKANİZMASI (ROM) NEDİR?

ROM, bankaların TCMB’de tutmak zorunda oldukları Türk lirası zorunlu karşılıkların belirli bir yüzdesini döviz (dolar ve/veya euro) ve standart altın cinsinden tesis edebilmelerine imkân tanıyan bir uygulamadır. ROM ile bankalara Türk lirası likidite gereksinimlerini karşılamak için döviz varlıklarını belli oranlarda kullanabilme imkânı sunulmaktadır. Böylelikle bankalar, Türk lirası zorunlu karşılıkları tesis etmede esneklik kazanmakta ve gönüllü olarak Merkez Bankasında döviz rezervi biriktirmektedir.
Otomatik dengeleyici olarak çalışması beklenen ROM, sermaye akımlarının yurt içi piyasalarda oluşturduğu döviz kuru oynaklığını düşürmekte ve bu nedenle faiz koridoruna olan ihtiyacı kısmen azaltmaktadır.

Döviz(Euro, Dolar) Kurları(Fiyatları) Nasıl Değişir, Neden Yükselir ya da Düşer?

Genel anlamda döviz, yabancı ülkelerin para birimlerini temsil eden belgelere verilen isimdir. Altın fiyatlarında olduğu gibi döviz kurları da(fiyatları) arz -talep dengesine göre belirlenmektedir. Ülkelerin dış dünya ile yaptığı alışverişlerde oluşan açık o ülkenin döviz talebidir. Yani bir ülkenin döviz talebi cari açığıdır diyebiliriz.

Temel olarak döviz kurları o ülkenin sahip olduğu döviz miktarının fazlalığı veya azlığına göre belirlenir. Örneğin; bir ülkenin iç piyasasında yeteri miktarda döviz bulunmuyorsa, vatandaşların ya da şirketlerin döviz talebi karşılanamayacak seviyedeyse o ülkenin cari açığı vardır. Bu cari açık da doğrudan döviz fiyatlarının artmasına neden olur. Ülkemizde cari açık sebebi ile döviz kurları sürekli yükselme eğilimindedir.

Kısacası “İç piyasada döviz ihtiyacı karşılanamazsa döviz değer kazanmaya başlar.”

Döviz fiyatlarını belirlemede bir diğer faktör ise siyasi istikrardır. Bir ülkede siyasi ortam gergin ise borsa da bundan olumsuz etkilenecektir. Buna paralel olarak borsa eksi değerlerde işlem görecektir. Borsadaki bu olumsuz hava döviz cinsi araçların fiyatlarının daha da artmasına sebep olmaktadır.

Bir ülkenin ekonomisi ne kadar istikrarlı olursa, o ülkeye gelecek turist sayısı o oranda artış gösterir ve dolayısıyla döviz miktarında da artış yaşanır. Bu artışla birlikte ülkedeki döviz kurlarında düşüş meydana gelir.

Altın ve döviz arasındaki ilişki ve birbiri üzerindeki etkileri açısından incelendiğinde ise; bu iki yatırım aracı birbirlerine muadil olduklarından zıt orantılı şekilde işlerler. Çoğunlukla dolar yükseldiğinde borsa ve altın fiyatları bir nebze aşağıya hareket etse de ekonomik istikrarsızlık ya da politik süreçle ilgili beklentilerin kötü olması her iki yatırım aracında da yükselişe neden olabilir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler