HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar fiyatlarının rekor yükselişi devam ediyor

Dolardaki artış devam ediyor. 2015 yılında rekorları alt üst eden dolar fiyatları 27 Şubat'ta 2.51 TL seviyelerine yükseldi. Dolar fiyatlarında yaşanan artışın ardından Merkez'den açıklama geldi.

Dolar fiyatlarının rekor yükselişi devam ediyor

Dolar rekora doymuyor! 2015 yılında rekor üstüne rekor kıran dolar, son gelişmelerin ardından rekor kırmaya devam ediyor. Dolar fiyatlarında yaşanan bu rekor yükselişlerde özellikle Merkez Bankası'nın faiz kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelik eleştirileri ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile Ali Babacan'ın istifa ettiği yönünde çıkan haberler etkili oldu. Öte yandan Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz arttıabileceğine yönelik açıklamaları da dolar fiyatlarında yaşanan artışın sebeplerinden biri olarak gösteriliyor.

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

DOLAR FİYATLARI YÜKSELDİ, MERKEZ'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Dolar fiyatlarında yaşanan ani yükselişin ardından Merkez Bankası'ndan bir açıklama yapıldı ve Erdem Başçı'nın istifa ettiğine dair haberler yalanlandı. Merkez'den yapılan açıklamaların ardından dolar, 2.51 TL seviyelerine kadar geriledi. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Erdem Başçı görevinin başındadır. İstifa iddiaları doğru değildir" dendi.

KAYIP YÜZDE 2'Yİ AŞTI!

Borsa İstanbul'da kayıplar yüzde 2'yi aştı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın istifa ettiği iddialarının Başbakanlık tarafından yalanlanması dün endişeleri kısmen de olsa azaltsa da tamamen ortadan kaldırmadı.

Bankacılar TL'nin küresel piyasaların olumsuz olduğu dönemlerde daha da çok baskı altında kaldığını bunun da başta koridorun üst bandı olmak üzere faiz indirimleri ve indirimlerin arkasından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan gelen eleştirilerden kaynaklandığını belirttiler.

PARA POLİTİKASI KURULU KARARI

Toplantıya Katılan Kurul Üyeleri

Erdem Başçı (Başkan), Ahmet Faruk Aysan, Murat Çetinkaya, Turalay Kenç, Necati Şahin, Abdullah Yavaş, Mehmet Yörükoğlu.

Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 11,25’ten yüzde 10,75’e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 10,75’ten yüzde 10,25’e, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,5’ten yüzde 7,25’e indirilmiştir.

b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,75’ten yüzde 7,5’e indirilmiştir.

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmuş, borç verme faiz oranı ise yüzde 12,75’ten yüzde 12,25’e indirilmiştir.

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini ve enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilemektedir. Kurul, çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini öngörmektedir. Bununla birlikte, enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerekmektedir. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artan oynaklığı da dikkate alan Kurul, faiz oranlarındaki indirimin ölçülü tutulmasını uygun görmüştür.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

ERDOĞAN: VATANI SATMAK YÜKSEK FAİZLE OLUR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Valiler toplantısı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda açıklamalarda bulunuyor.

Burada yaptığı konuşmada kendisini "vatanı satmakla" suçlayanlara seslenen Erdoğan, "Vatanı satmak yüksek faizle, enflasyonla, kötü yönetimle olur. Enflasyonu düşürerek lobilere aktarılan kaynağı yatırıma dönüştürmek vatana hizmettir" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Öyle valilik olmaz

Sizler millete tepeden bakarsanız, derdine, talebine kulaklarınızı kapatırsanız asla başarılı bir kamu görevlisi olamazsınız. Bizim siyasette de gerçi siyasetten biraz kopuk gibi olsak da aynen geçerlidir. Milletin gönlüne girebiliyorsanız yeterli olabiliyorsanız demektir.

Gece gündüz demeden çalış. Sadece siz değil ha, eşlerinizle birlikte… Bazılarına bakıyorum eşlerini Ankara’ya bırakıyor, kendi Van’da valilik yapıyor. Öyle valilik olmaz eşini de alacaksın. Halk valisini eşiyle görmek ister.

Arka mahallede top oynayan çocukların topuyla bir şut çekmeseydiniz, ayakkabınız çamura bulanmamışsa, yoksul evinde erzak yemişliğiniz olmadıysa sedirin üzerine ayağını kırmışlığınız yoksa, yer sofrasında bağdaş kurmamışsanız burada bir yanlışlık var demektir. Milletin içinde olmayan milletin derdini bilmez. Her valimiz kendi şehrinin HZ. Ömer’i olmalıdır.

Türk tipi başkanlık sistemi olmaz diyorlar, bal gibi olur

7 Haziran seçimleri yaklaştıkça ortalığı karıştırmaya çalışıyorlar. Sandığı provoke edenlere karşı dikkatli olmalısınız, sandık, oy namustur. Seçim sonuçlarına göre yeni Anayasa ve başkanlık sistemi gündemimize gelecek. Başkanlık sistemine geçince valilere geniş yetki verme imkanı olacaktır. Cumhurbaşkanının halkın oylarıyla seçilmesi ilk adımdı.

Çok açık söylüyorum. Türk tipi başkanlık sistemi olmaz diyorlar. Bal gibi olur neden olmazmış. Küba, Rusya, Arjantin hepsinin farklı sistemleri var. Bir arı maharetiyle şöyle çiçeklerden nasibimizi alalım, kendi balımızı yapalım. İşte bizim başkanlık sistemimiz der geleceğe yürürüz.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler