HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar ne kadar oldu? Bugün dolar kaç lira? İşte 14 Kasım Salı güncel döviz kurları

Bugün dolar ne kadar oldu? Dolar haftaya düşüle başladıktan sonra bugün güne yükseliş ile devam etti. Haftayı 3,86 lira ile haftayı kapatan dolar, yaklaşık aynı değerlerde yeni haftaya başladı ama bugün bu rakamın üstüne çıktığını görüyoruz. Yeni haftada doların nasıl bir seyir izleyeceği uzmanlar tarafından yorumlandı. Peki dolar ne kadar oldu? Dolar kaç lira? İşte 14 Kasım Salı günü güncel döviz kurları...

Dolar ne kadar oldu? Bugün dolar kaç lira? İşte 14 Kasım Salı güncel döviz kurları

Piyasalarda gözler dolara dönmüş durumda. Dolar ne kadar oldu yakından takip ediliyor. Bilindiği gibi dün yani hafta başında dolar yeni hafta düşüş ile giriş yaptı. Cari açık Eylül ayında 4.35 milyar dolar olduğunun açıklanması sonrası Dolar/TL paritesinde hareketlilik arttı. Dolar kaç lira lira sorusunun cevabı şu an Alış 3.8772, satış da 3.8786 (09.45) Yani doların 8.84 ile 3.91 aralığındaki yatay seyri sürüyor. Uzmanlara göre kısa ve orta vadeli yükseliş eğilimi sürüyor. Peki Dolar şu an ne kadar, gün içinde dolar kaç lira nasıl an be an takip edilebilir? İşte 14 Kasım Salı günü güncel dolar kuru...

14 KASIM 2017 DOLAR NE KADAR OLDU?

Dolar alış: 3.8772 TL / Dolar satış: 3.8786 TL

Euro alış: 4.5271 TL / Euro satış: 4.5291 TL

İngiliz Sterlini alış: 5.0730 TL / Satış: 5.0960 TL

Güncel döviz kurlarını aşağıdaki linke tıklayarak takip edebilirsiniz.

CARİ AÇIK 4,53 DOLAR

Cari açık Eylül ayında 4.53 milyar dolar ile 4.13 milyar dolar olan beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre cari açık Ocak-Eylül döneminde 31.11 milyar dolar olarak gerçekleşirken, 12 aylık cari işlemler açığı ise 39.27 milyar dolar oldu.

TCMB açıklamasında, "Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 3.41 milyar dolar artarak 6.67 milyar dolara ve birincil gelir dengesi açığının 171 milyon dolar artarak 1.07 milyar dolara yükselmesi etkili olmuştur" denildi.

Verilere göre hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 661 milyon dolar artarak 2.69 milyar dolara yükseldi.

EKİMDE EN FAZLA GELİR GETİREN DOLAR OLDU!

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde, ekimde en fazla reel getiri dolardan sağlandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), finansal yatırım araçlarının ekim ayına ilişkin reel getiri oranlarını açıkladı. Buna göre, geçen ay en yüksek reel getiri, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,93, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,56 ile dolardan elde edildi.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından avro yüzde 2,53, külçe altın yüzde 1,18 oranında reel getiri sağladı. Buna karşılık mevduat faizi yüzde 0,83, BIST 100 Endeksi yüzde 1,69 ve devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) yüzde 2,67 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde avro yüzde 2,16, külçe altın yüzde 0,81 oranında reel getiri sağlarken, mevduat faizi yüzde 1,19, BIST 100 Endeksi yüzde 2,05 ve DİBS yüzde 3,03 oranında yatırımcısını kayba uğrattı.

Külçe altın üç aylık değerlendirmede Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,79, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,34 ile yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Bu dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2,54, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 2,96 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak dikkati çekti.

Altı aylık değerlendirmeye göre, BIST 100 Endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 11,63, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 12,24 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde dolar, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3,40, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 2,88 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Yıllık en çok BIST 100 Endeksi kazandırdı

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde BIST 100 Endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 15,71, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 21,28 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı.

Diğer taraftan, DİBS Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 10,91, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6,63 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak kayıtlara geçti.

Döviz(Euro, Dolar) Kurları(Fiyatları) Nasıl Değişir, Neden Yükselir ya da Düşer?

Genel anlamda döviz, yabancı ülkelerin para birimlerini temsil eden belgelere verilen isimdir. Altın fiyatlarında olduğu gibi döviz kurları da(fiyatları) arz -talep dengesine göre belirlenmektedir. Ülkelerin dış dünya ile yaptığı alışverişlerde oluşan açık o ülkenin döviz talebidir. Yani bir ülkenin döviz talebi cari açığıdır diyebiliriz.

Temel olarak döviz kurları o ülkenin sahip olduğu döviz miktarının fazlalığı veya azlığına göre belirlenir. Örneğin; bir ülkenin iç piyasasında yeteri miktarda döviz bulunmuyorsa, vatandaşların ya da şirketlerin döviz talebi karşılanamayacak seviyedeyse o ülkenin cari açığı vardır. Bu cari açık da doğrudan döviz fiyatlarının artmasına neden olur. Ülkemizde cari açık sebebi ile döviz kurları sürekli yükselme eğilimindedir.

Kısacası “İç piyasada döviz ihtiyacı karşılanamazsa döviz değer kazanmaya başlar.”

Döviz fiyatlarını belirlemede bir diğer faktör ise siyasi istikrardır. Bir ülkede siyasi ortam gergin ise borsa da bundan olumsuz etkilenecektir. Buna paralel olarak borsa eksi değerlerde işlem görecektir. Borsadaki bu olumsuz hava döviz cinsi araçların fiyatlarının daha da artmasına sebep olmaktadır.

Bir ülkenin ekonomisi ne kadar istikrarlı olursa, o ülkeye gelecek turist sayısı o oranda artış gösterir ve dolayısıyla döviz miktarında da artış yaşanır. Bu artışla birlikte ülkedeki döviz kurlarında düşüş meydana gelir.

Altın ve döviz arasındaki ilişki ve birbiri üzerindeki etkileri açısından incelendiğinde ise; bu iki yatırım aracı birbirlerine muadil olduklarından zıt orantılı şekilde işlerler. Çoğunlukla dolar yükseldiğinde borsa ve altın fiyatları bir nebze aşağıya hareket etse de ekonomik istikrarsızlık ya da politik süreçle ilgili beklentilerin kötü olması her iki yatırım aracında da yükselişe neden olabilir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler