HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar ne kadar oldu? Dolar kaç lira? İşte 8 Eylül güncel dolar kuru

Dolar ne kadar oldu merak ediliyor. Dolar güne düşüşle başladı. Dolar düşmeye devam ediyor. Yılın en düşük değeri olan 3,40 lira seviyesine gören doların durumu ne olacak merak ediliyor. Peki dolar ne kadar oldu? Dolar kaç lira? Uzmanların dolar/TL oranı ile ilgili görüşleri nedir? İşte 8 Eylül güncel dolar kuru...

Dolar ne kadar oldu? Dolar kaç lira? İşte 8 Eylül güncel dolar kuru

Dolar güne düşüşle başladı. Dün, küresel piyasalarda azalan risk iştahına karşın doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesinin etkisiyle dün 3,4240'a kadar gerileyen dolar/TL, güne 3,40 liradan başladı. Bu sabah ise dünün açılışından daha düşük bir değer ile güne başlayan dolar/Tl oranının gün içinde ne olacağı merakla bekleniyor. Peki dolar ne kadar oldu? Dolar kaç lira? İşte 8 Eylül Cuma güncel dolar kuru...

8 EYLÜL 2017 GÜNCEL DOLAR KURU

Dolar alış: 3,4017 TL / Dolar satış: 3,4029 TL

Euro alış: 4.1038 TL / Euro satış: 4.1074 TL

Dolar/TL, bugün Asya piyasalarında güne yatay bir başlangıç yapması sonrasında saat 10.10 itibarıyla 3,4350-3,4420 bandında dengelendi. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,2 artışla 4,1060, sterlin/TL de yüzde 0,1 yükselişle 4,4860 seviyelerinden işlem görüyor.

Bugün, yurt içinde reel efektif döviz kuru, yurt dışında ise ABD'de ISM imalat dışı endeks ve Fed'in Bej Kitap Raporu başta olmak üzere açıklanacak verilerin takip edileceğini bildiren analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 3,4180'in önemli destek, 3,4550'nin ise direnç olarak önce çıkacağını kaydetti.

Dolar, Euro ve diğer döviz kurlarını aşağıdaki bağlantıdan güncel olarak takip edebilirsiniz.

[![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/1481343/640xauto.jpg)](https://finans.mynet.com/doviz/)

DOLAR DÜŞMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Türk lirası (TL), dolar karşısında bu yılın şubat ayında başlayan yükselişini sürdürüyor. Geçen yılın eylül ayında yükselişe geçen dolar/TL, bu yılın başında 3,9422 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine gördü.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) müdahaleleri ve ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik siyasi belirsizliklerin küresel piyasalarda dolara olan talebi azaltmasının etkisiyle şubat başında yükselişe geçen TL, 6,5 ayda yüzde 7,96 değer kazandı.

Dolar/TL dün itibarıyla 3,50'nin altını görürken, uzmanlar, TL'deki yükselişin devam edebileceği öngörüsünde bulunuyor. Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TL'nin, dolar karşısında bu yılın sonunda daha fazla değer kazanabileceğini, dolar/TL'de 3,40 seviyesinin söz konusu olabileceğini ifade etti.

DenizBank Yatırım Strateji Yönetmeni Orkun Gödek de "Geçtiğimiz hafta bu durumu yakından tecrübe ettiğimizi unutmayalım. Teknik olarak 3,5520 direnci aşılmadan TL'de satış baskısının artacağı beklentisinde değilim. Bir süre daha 3,50-3,60 geniş bant aralığının korunduğunu görebiliriz. 3,50 seviyesi, teknik ve psikolojik açıdan öne çıkıyor. Aşağısına kaymalarda talebin arttığını görebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Stratejist Cüneyt Paksoy ise "Mevcut durumda 200 günlük üssel ortalamayı içinde barındıran 3,49-3,50 aralığında yaşanan gevşeme, bundan sonrası için oldukça önemli. Tahvil tarafında yaşanan görece dengeli seyir ve TCMB'nin sıkı para politikasına devam etme kararlılığı da dolar/TL tarafında volatilitenin düşmesine ve geri çekilmenin devamına katkı sağladı." ifadelerini kullandı.

Döviz(Euro, Dolar) Kurları(Fiyatları) Nasıl Değişir, Neden Yükselir ya da Düşer?

Genel anlamda döviz, yabancı ülkelerin para birimlerini temsil eden belgelere verilen isimdir. Altın fiyatlarında olduğu gibi döviz kurları da(fiyatları) arz -talep dengesine göre belirlenmektedir. Ülkelerin dış dünya ile yaptığı alışverişlerde oluşan açık o ülkenin döviz talebidir. Yani bir ülkenin döviz talebi cari açığıdır diyebiliriz.

Temel olarak döviz kurları o ülkenin sahip olduğu döviz miktarının fazlalığı veya azlığına göre belirlenir. Örneğin; bir ülkenin iç piyasasında yeteri miktarda döviz bulunmuyorsa, vatandaşların ya da şirketlerin döviz talebi karşılanamayacak seviyedeyse o ülkenin cari açığı vardır. Bu cari açık da doğrudan döviz fiyatlarının artmasına neden olur. Ülkemizde cari açık sebebi ile döviz kurları sürekli yükselme eğilimindedir.

Kısacası “İç piyasada döviz ihtiyacı karşılanamazsa döviz değer kazanmaya başlar.”

Döviz fiyatlarını belirlemede bir diğer faktör ise siyasi istikrardır. Bir ülkede siyasi ortam gergin ise borsa da bundan olumsuz etkilenecektir. Buna paralel olarak borsa eksi değerlerde işlem görecektir. Borsadaki bu olumsuz hava döviz cinsi araçların fiyatlarının daha da artmasına sebep olmaktadır.

Bir ülkenin ekonomisi ne kadar istikrarlı olursa, o ülkeye gelecek turist sayısı o oranda artış gösterir ve dolayısıyla döviz miktarında da artış yaşanır. Bu artışla birlikte ülkedeki döviz kurlarında düşüş meydana gelir.

Altın ve döviz arasındaki ilişki ve birbiri üzerindeki etkileri açısından incelendiğinde ise; bu iki yatırım aracı birbirlerine muadil olduklarından zıt orantılı şekilde işlerler. Çoğunlukla dolar yükseldiğinde borsa ve altın fiyatları bir nebze aşağıya hareket etse de ekonomik istikrarsızlık ya da politik süreçle ilgili beklentilerin kötü olması her iki yatırım aracında da yükselişe neden olabilir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler