HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar ne kadar oldu? İşte 29 Temmuz 2017 güncel dolar kuru

Dolar ne kadar oldu merak ediliyor. Dolar güne düşüşle başladı. 3,57 liraya kadar yükselen dolar, FED'in faiz kararını açıklaması sonrası değer kaybederek 3,53 liraya kadar geriledi. Peki dolar ne kadar oldu? Dolar kaç lira? İşte 29 Temmuz sabahı güncel dolar kuru...

Dolar ne kadar oldu? İşte 29 Temmuz 2017 güncel dolar kuru

Dolar ne kadar oldu sorusunun cevabı haberimizde. Dolar günü düşüşle başladı. 3,57 lirayı gören dolar, Amerikan Merkez Bankası Fed'in faizin sabit tutulduğunu açıklaması sonrası hızla değer kaybetmeye başladı ve 3,53 liraya kadar geriledi. Peki dolar ne kadar oldu? İşte 29 Temmuz Cuma sabahı dolar ve euro kurları...

29 TEMMUZ 2017 GÜNCEL DOLAR KURU

Dolar alış: 3,5250 TL / Dolar satış: 3,5302 TL

Euro alış: 4,1420 TL / Euro satış: 4,1500 TL

Dolar, Euro ve diğer döviz kurlarını aşağıdaki bağlantıdan güncel olarak takip edebilirsiniz.

[![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/1481343/640xauto.jpg)](https://finans.mynet.com/doviz/)

FED'İN FAİZ AÇIKLAMASI DOLARA DEĞER KAYBETTİRDİ!

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) temmuz ayı toplantısında, beklendiği gibi, yüzde 1,00-1,25 aralığındaki faizlerde değişiklik yapılmadı. Karar metninde, piyasaların en çok dikkatini çeken nokta ise bilanço küçültme programının zamanlamasına yönelik ifade değişikliği oldu. "FOMC, bilançosunu normalleştirme programına, ekonominin beklendiği gibi gelişmesi halinde görece yakında başlamayı öngörüyor" ifadesine yer verilen bildiride, geçen ay ise "görece yakında" yerine "bu yıl" ifadesi kullanılmıştı.

Analistler, Fed'in politika faizini sabit tutmasının ardından doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kaybettiğini söyledi. Karar sonrası 93,37 seviyesine kadar gerileyen dolar endeksi, bugüne de değer kaybıyla başlamasının ardından haziran 2016'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Endeks şu dakikalarda yüzde 0,20 azalışla 93,50'de dengelendi.

Avro/dolar paritesi ise Fed kararları sonrasında yükseliş eğilimi devam ettirdi. Sabah saatlerinde 1,1770 ile Ocak 2015'ten bu yana en yüksek seviyesini gören parite şu dakikalarda yüzde 0,08 azalışla 1,1720'den alıcı buluyor.

"Bilanço normalleştirme görece yakında başlayabilir"
Açıklamada, piyasaların en çok dikkatini çeken nokta ise bilanço küçültme programının zamanlamasına yönelik değişiklik oldu.

"FOMC, bilançosunu normalleştirme programına, ekonominin beklendiği gibi gelişmesi halinde, görece yakında başlamayı öngörüyor" ifadesine yer verilen bildirinin geçen ay yayınlanan bir önceki halinde "görece yakında" yerine "bu yıl" kullanılmıştı.

Analistler, söz konusu değişikliğin Fed'in 4,5 trilyon dolarlık bilançosunu eylül ayında küçültmeye başlayabileceği şeklinde değerlendirdi.

Dolar değer kaybetti, emtialar yükseldi
Fed'in kararları öncesinde 1,1645 seviyesinde seyreden avro/dolar paritesi, faizin sabit tutulduğunun açıklanmasının ardından 1,1701'e yükseldi. Dolar/TL ise kararı takiben uluslararası piyasalarda 3,5533’den 3,5397’ye geriledi.

Döviz(Euro, Dolar) Kurları(Fiyatları) Nasıl Değişir, Neden Yükselir ya da Düşer?

Genel anlamda döviz, yabancı ülkelerin para birimlerini temsil eden belgelere verilen isimdir. Altın fiyatlarında olduğu gibi döviz kurları da(fiyatları) arz -talep dengesine göre belirlenmektedir. Ülkelerin dış dünya ile yaptığı alışverişlerde oluşan açık o ülkenin döviz talebidir. Yani bir ülkenin döviz talebi cari açığıdır diyebiliriz.

Temel olarak döviz kurları o ülkenin sahip olduğu döviz miktarının fazlalığı veya azlığına göre belirlenir. Örneğin; bir ülkenin iç piyasasında yeteri miktarda döviz bulunmuyorsa, vatandaşların ya da şirketlerin döviz talebi karşılanamayacak seviyedeyse o ülkenin cari açığı vardır. Bu cari açık da doğrudan döviz fiyatlarının artmasına neden olur. Ülkemizde cari açık sebebi ile döviz kurları sürekli yükselme eğilimindedir.

Kısacası “İç piyasada döviz ihtiyacı karşılanamazsa döviz değer kazanmaya başlar.”

Döviz fiyatlarını belirlemede bir diğer faktör ise siyasi istikrardır. Bir ülkede siyasi ortam gergin ise borsa da bundan olumsuz etkilenecektir. Buna paralel olarak borsa eksi değerlerde işlem görecektir. Borsadaki bu olumsuz hava döviz cinsi araçların fiyatlarının daha da artmasına sebep olmaktadır.

Bir ülkenin ekonomisi ne kadar istikrarlı olursa, o ülkeye gelecek turist sayısı o oranda artış gösterir ve dolayısıyla döviz miktarında da artış yaşanır. Bu artışla birlikte ülkedeki döviz kurlarında düşüş meydana gelir.

Altın ve döviz arasındaki ilişki ve birbiri üzerindeki etkileri açısından incelendiğinde ise; bu iki yatırım aracı birbirlerine muadil olduklarından zıt orantılı şekilde işlerler. Çoğunlukla dolar yükseldiğinde borsa ve altın fiyatları bir nebze aşağıya hareket etse de ekonomik istikrarsızlık ya da politik süreçle ilgili beklentilerin kötü olması her iki yatırım aracında da yükselişe neden olabilir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler