HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünya liderlerinin Atatürk için sözleri ve mesajları: 10 Kasım sadece Türk milletinin değil dünyanın matem günüdür!

10 Kasım 1938'de yasa boğuldu Türkiye. O gün sadece Türkiye için değil dünya milletleri için de acı bir gündü. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk dünyada tüm ezilmiş halklar için ilham kaynağı olmuş, başardıkları ile dünyayı kendisine hayran bırakmıştır. Dünya liderleri ve ünlü pek çok isim Atatürk'e olan hayranlıklarını, saygılarını ifade etmiş, onun tarihteki önemine parmak basmışlardır. İşte Mustafa Kemal Atatürk için söylenen ünlü sözler, dünya liderlerinin mesajları...

Dünya liderlerinin Atatürk için sözleri ve mesajları: 10 Kasım sadece Türk milletinin değil dünyanın matem günüdür!

79 yıl sonra bugün de 10 Kasım sabahı 09.05'te tüm Türkiye'de acı siren sesleri yankıladı ve 7'den 70'e herkes Atamıza saygı duruşunda durdu. Türkiye Cumhuriyeti'nin atası Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım 1938'de hayata gözlerini yumduğunda Türkiye'de dünyada büyük bir acı yaşandı.

Mustafa Kemal Atatürk yaptıkları, sözleri ve mesajları ile sadece Türkiye için değil dünya halkaları için de bir ilham kaynağı idi. Nitekim gerek dünya liderleri ve pek çok ünlü Atatürk ile ilgili düşüncelerini, atamıza olan hayranlıklarını ve mesajlarını paylaşmışlardır. İşte dünya liderlerinin Mustafa Kemal Atatürk hakkında söyledikleri ve 10 Kasım mesajları ile sözleri...

DÜNYA LİDERLERİNİN ATATÜRK HAKKINDA SÖZLERİ VE MESAJLARI

ABD Başkanı John Fitzgerald Kennedy: Atatürk bu yüzyılın büyük insanlarından birinin tarihi başarılarını, Türk halkına ilham veren liderliğini, modern dünyanın ileri görüşlü anlayışını ve bir askeri lider olarak kudret ve yüksek cesaretini hatırlatmaktadır. Çöküntü halinde bulunan bir imparatorluktan özgür Türkiye’nin doğması yeni Türkiye’nin özgürlük ve bağımsızlığını şerefli bir şekilde ilan ve o zamandan beri koruması, Atatürk’ün Türk halkının işidir. Şüphesiz ki, Türkiye’de giriştiği derin ve geniş inkılâplar kadar bir kitlenin kendisine olan güvenini daha basarı ile gösteren bir örnek yoktur.

General Mc ARTHUR: Asker-devlet adamı, çağımızın en büyük liderlerinden biri idi. Kendisi, Türkiye’nin, dünyanın en ileri memleketleri arasında hak ettiği yeri almasını sağlamıştır. Keza O, Türklere, bir milletin büyüklüğünün temel taşını teşkil eden, kendine güvenme ve dayanma duygusunu vermiştir.

ABD Başkan Franklin ROOSEVELT: Sovyet Rusya Hariciye Nazırı Litvinof ile görüşürken kendisine onun fikrince bütün Avrupa’nın en kıymetli ve en ziyade dikkate değer devlet adamının kim olduğunu sordum. Bana Avrupa’nın en kıymetli devlet adamının Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal olduğunu söyledi.

Prof.Walter L.WRIHT Jr.: O, kişisel kazanç ve ün peşinde koşan basit bir diktatör değil, gelecek kuşaklar için sağlam temeller atmaya uğraşan bir kahramandı.

Profesör Herbert MELZIG: Tarihçi: Istırap çeken dünyada barış ve esenliği yeniden kurmak ve insanlığın yalnız maddi değil, manevi gelişmesini sağlamak isteyenler Atatürk’ün iman verici ve yön göstericiliğinden örnek ve kuvvet alsınlar.

Herbert MELZIG: O, kendi milleti ve beşeriyet âlemi için beslediği muhabbetle, bir dahinin neler yarattığına dair, cihana fevkalade heyecanlı bir sahne seyrettirmektedir.

Profesör Maurice BAUMANT: Eski Osmanlı imparatorluğu bir hayal gibi ortadan silinirken, milli bir Türk Devleti’nin kuruluşu, bu cağın en şaşırtıcı başarılarından birisidir. Mustafa Kemal, yüce bir eser ortaya koymuştur. Atatürk’ün parlak başarısı bütün sömürgeler için bir örnek olmuştur.

Fransız Cumhurbaşkanı Albert LEBRUN: Akıllı ve barışçı yöntemlerle gerçekleştirdiği eseri halkların tarihinde izlerini bırakacaktır.

Fransız Başbakanı BRIAND: 1921: Yeni Türk Devleti ile Ankara Andlasması’nın imzalanması nedeniyle; “Bizi arkadan vurdu, dağ başındaki haydutlarla, Mustafa Kemallerle anlaştı” diyenlere Fransız Başbakanının Mecliste verdiği cevap: Dağ başındaki haydutlar diye isimlendirdiğiniz kahraman Mustafa Kemal ve O’nun tüm askerleri burada olsalardı, teker teker hepsinin heykellerini dikerdik. Böylesine kahraman bir andlasma imzalamaktan gurur duyuyorum.
Berthe Georges – Gaulis: Denilebilir ki onsuz, İslam alemi yolunu bulabilmek için elli yıl daha bekleyecekti.

İngiltere Başbakanı Winston CHURCHILL: Savaşta Türkiye’yi kurtaran, Savaştan sonra da Türk Milletini yeniden dirilten Atatürk’ün ölümü, yalnız yurdu için değil, Avrupa için de büyük kayıptır. Her sınıf halkın O’nun ardından döktükleri içten gözyaşları bu büyük kahraman ve modern Türkiye’nin Ata’sına değer bir görünümden başka bir şey değildir.

Afgan Kralı Emanullah HAN: O büyük insan yalnız Türkiye için değil, bütün doğu milletleri için de en büyük önderdi.

Hint Parlamento Heyeti Başkanı Sucheta KRIPALANI: Atatürk, yalnız Türk Milleti’nin değil, özgürlüğü uğruna savaşan bütün milletlerin önderiydi. O’nun direktifleri altında siz bağımsızlığınıza kavuştunuz. Biz de o yoldan yürüyerek özgürlüğümüze kavuştuk.

İsrail Başbakanı Ben Gurion: Mustafa Kemal Atatürk, kuşkusuz 20. yüzyılda dünya savaşından önce yetişen en büyük devlet adamlarından biri, hiçbir millete nasip olmayan cesur ve büyük bir inkılapçı olmuştur.

C.C.SFORZA: Hayatının sonuna kadar milleti’nin mutlak güveni ile kurduğu devletin başında muzaffer kumandanının kişiliği, eşi görülmemiş bir karakter örneğidir.

Lübnan Başbakanı KERAMA: 10 Kasım 1963: Büyük adamlar, kuşaklarının başındadır. Türk Milleti’nin başındaki büyük ve dahi Atatürk, politika ve savaş alanlarında yılmayan büyük ve yurtsever bir insandı.

Pakistan Cumhurbaşkanı Eyüp Han: Kemal Atatürk, yalnız bu yüzyılın en büyük adamlarından biri değildir. Biz Pakistan’da, O’nu geçmiş bütün çağların en büyük adamlarından biri olarak görüyoruz. Askeri bir deha, doğuştan bir lider ve büyük bir yurtsever…

Sovyet Başbakanı Kalinin : Şöhreti bütün cihana yayılmış olan tecrübeli başkanın yönetimi herkesin sevgi ve saygısını çeken büyük Türk Milleti’nin milli bağımsızlığını devamlı bir başarı ile kuvvetlendirmiş ve yeni milli yapısını yaratmıştır.

Yunanistan Başbakanı Eleftherios Venizelos: Bir ulusun hayatında bu kadar az sürede bu denli kökten değişiklik pek seyrek gerçekleşir... Bu olağanüstü işleri yapanlar, hiç kuşkusuz kelimenin tam anlamıyla büyük adam niteliğine hak kazanmışlardır. Ve bundan dolayı Türkiye övünebilir.

Çinli Yazar Ma Shao-Cheng: Mustafa Kemal yeni Türkiye'nin kalbidir. Eski, yıpranmış bir toplumdan yepyeni, güçlü bir millet yaratmış, eşsiz kişiliğiyle kendini herkese saydırmış, enerjisiyle herkesi kendine inandırmıştır.

Profesör MORRF, İsviçre: Türkiye'yi yaratan, tarihimizin bu en büyük adamını başımı en derin hürmetle eğerek selamlarım.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler