HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Edirne Ramazan İmsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? Edirne imsak vakti, sahur saati

Türkiye'nin diğer illerinde olduğu gibi Edirne'de de Ramazan kutlanıyor. 2017 yılının Ramazan ayı başlıyor ve bu akşam Edirneliler de sahura kalktılar. Peki oruç ve ibadet ayı Ramazan'da Edirne ve diğer iller için ilk iftar saat kaçta? İşte İl il ve Edirne Ramazan imsakiyesi... İftar vakti, iftara ne kadar kaldığı ile ilgili geri sayım aracı ve dahası 2017 Ramazan imsakiyesinde...

Edirne Ramazan İmsakiyesi 2017: İftara ne kadar kaldı? Edirne imsak vakti, sahur saati

Edirne, Türkiye ve tüm İslam aleminin ramazan ayı mübarek olsun. Sahuru, iftarı, orucu, bayramı ile Ramazan, ibadet ve tefekkür ayıdır. Ramazan ayında oruç tutanlar oruçlarını dualarla iftar vakti açacaklar ve sahurda da sonraki oruca hazırlanacaklar. Nitekim evvelsi geceyi bugüne bağlayan sabaha karşı ilk sahura Edirne kalkıldı ve ilk oruç tutulmaya başlandı. Peki Edirne'de ve Türkiye’nin diğer illerinde iftar saat kaçta?

EDİRNE ve İL İL RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYINIZ

İFTAR'DA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazanda uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir.

İftar vakti geldiğinde aniden ağır yemeklere yönelmek, sahura kalkmadan oruç tutmak, bayramın ilk gününde birden aşırı yemek yemek gibi beslenme hataları ramazan ayında ve bayramda size zor anlar yaşatabilir. Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, ramazan ve bayram süresince mide sağlığınızı korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Oruç tutarken sık karşılaşılan problemler, iftarda ve sahurda birden, aşırı miktarda yemek yenilmesi ve buna bağlı sindirim sorunlarıdır. Uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir. Midede ağrı, yanma ve kabızlık bu dönemde en sık yaşanan şikayetlerdir.

Ara vererek yemek yiyin
Yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır.

İftar sofrası çok çeşitli olmasın
Çorba sonrasında etli veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da haşlama, buğulama veya ızgara et (kırmızı et, beyaz et veya balık) yanında haşlama sebzeler yenilebilir. Ekmek çok fazla miktarda olmadıkça hem doyurucu hem de hazmı kolaylaştırıcıdır. Makarna, pilav ve hamur işlerini az miktarda tüketin ve her iftarda masada bulundurmayın. Kompostolar, mevsim salataları, yoğurt, ayran ve cacık iftar sofralarının çok sağlıklı tamamlayıcılarıdır. Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi hem doymanızı kolaylaştırır, hem de sonrasında midede dolgunluk, ağrı, şişkinlik sorunlarını önler.

Yemek planını tokken yapın
İftar alışverişini günün sonunda iyice aç olduğunuz bir zamanda yapmayın. Bu, her şeye daha çok özenmenize ve iştahınızın iyice açılmasına neden olur. Bir sonraki günün yemek planını bugünkü iftardan sonra yani karnınız tokken yapın.

RAMAZAN AYINDA EDİRNE’NIN GELENEKSEL YEMEKLERİ

Türkiye’nin dört bir köşesinde her yörenin kendine özgü yemekleri vardır. Edirne’de da sahur ve iftar sofralarını tava ciğeri, mamzana, soğanlı yumurta, papaz yahni, piyaziye, elma dolma, Rumeli musakkası, zirva, mutancana, elbasan tava, maydanozlu ekşili köfte, ciğer sarma gibi yöresel lezzetler süsleyecek. Siz de aşağıdaki tarif ele Ramazan sofranız için bu lezzetlerden birini deneyebilirsiniz.

RUMELİ MUSAKKASI TARİFİ
Malzemeler:
1 kg. kırmızı patlıcan
½ kg. yemeklik kabak
½ kg. patates
2-3 baş soğan
½ kg. kıyma
¼ kg. kuzu eti
3-4 adet domates
1 tatlı kaşığı domates/biber salçası
3-4 adet yeşil biber
yarım çay bardağı kırmızı şarap veya bir çorba kaşığı sirke/
koruk suyu, tuz,
3-4 dövülmüş ceviz içi
karabiber,
bir küçük demet maydanoz
2-3 dal taze fesleğen
3 çorba kaşığı un
3,5 su bardağı soğuk sut
1,5 çorba kaşığı tereyağı

Yapılışı: Patlıcanlar ve kabak kabukları soyulup (patlıcanlar çizgili ) yuvarlak ve biraz yüksek boyda kesilip yağda pempeleşinceye kadar kızartılacak. Patatesler az haşlanıp yuvarlak aynı boyda kesilecek.

Soğanlar ince kıyılıp bitkisel yağ ve az tereyağ ilave edilerek pempeleşinceye kadar kavrulurken, önce ince kıyılmış yeşil biber ilave edilip biraz döndürülecek daha sonra kıyma ve çok küçük parçalar haline getirilmiş et ile kavrulmaya devam edilecek, domates, salça ve tuz da ilave edilip kavurma işlemi tamamlanacak. Son dakikalarda ince kıyılmış maydanoz ve fesleğen, ince dövülmüş ceviz içi ilave edilip yeteri kadar karabiber ile karıştırılıp, yarım bardak kadar şarap/üzümsuyu/sirkesi konup karıştırılarak kenara alınacak.

Un tereyağında kavrulup süt ilave edilerek çok yumuşak olmayan bir karışım elde edilecek.

Altı düz bir tencere veya tercihan tepsinin altına patatesler, üzerine patlıcanlar dizilip bir kat kıymalı, etli karışım üzerine bir kat ince sütlü karışım döşenip yine bir kat patlıcan ve sütlü karışım, daha sonra kabaklar ve kıymalı karışım, sütlü karışım ilave edilip fırına atılacak.

10 dakika kadar orta ısıda bırakılıp, Servise alınacak Üzerine Tane karabiber, ve tarçın, taze fesleğen ve ince kıyılmış maydanoz (Tercihe göre pul biber, karabiber olabilir) ile süslenip ikram edilecek.

CAMİLER RAMAZANDA BİR BAŞKA

Ramazan ayında camilerde bir başka hareketlilik olur. Edirne ve tüm illerde Camiler Ramazan ve teravih namazı için bir elden geçer, temizlenir; Ramazan etkinlikleri hazırlanıyor. Siz de bu Ramazan'da Edirne'nın bir tarihi camisini ziyaret edebilirsiniz.

Selimiye Camii: Osmanlı padişahı II. Selim'in Mimar Sinan'a yaptırdığı camidir. Sinan'ın 90 (bazı kitaplarda 80 olarak geçer) yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii gerek Mimar Sinan'ın gerek Osmanlı mimarisinin en önemli yapıtlarından biridir.
Caminin kapısındaki kitabeye göre yapımına 1568 (Hicri:976) yılında başlanmıştır. Caminin 27 Kasım 1574 Cuma günü açılması planlanmışsa da ancak II. Selim'in ölümünün ardından 14 Mart 1575'te ibadete açılmıştır.

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Ramazan ayına mahsus olmak üzere yatsı namazından sonra kılınan sünnet namazın her dört rekatının sonundaki oturuş, tervîha olarak adlandırılmış, sonradan bu kelimenin çoğulu olan teravih kelimesi ramazan gecelerinde kılınan nafile namazın adı olmuştur.
eravih namazının vakti yatsı namazının arkasından fecre kadar geçen süredir; vitirden sonra kılınması caiz olmakla birlikte uygulamada vitirden önce kılınmaktadır.
Teravih namazının eda edilmesi için ezan okunmaz ve kamet getirilmez; kılamayan kişinin kaza etmesi gerekmez.
Teravih namazı başladıktan sonra camiye gelen kimse önce yatsı namazını kılar, daha sonra teravih namazı için imama uyar. Çünkü teravih yatsı namazına tâbidir ve ondan önce kılınmaz.

TERAVİ NAMAZI KAÇ REKATTİR?

ORUCU BOZAN DURUMLAR

Ramazan ayında günlük rutinimizden çıkarız. Oruç tutarken her zamanki alışkanlıklarımızı sürdüremeyiz. Normal bir zamanda sorun olmayacak şeyler oruç için sakıncalı olabilir. İşte orucu bozabilecek durumlarla ilgili detaylar...
Damardan verilen radyoaktif madde orucu bozar mı?
Bazı hastalıkların teşhisi amacıyla hastalara damar yoluyla besleyici niteliği olmayan radyoaktif maddenin verilmesi orucu bozmaz.
Saç bakımı ve saç boyama orucu bozar mı?
Oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Saç boyamak ve saç bakımı bunların kapsamında olmadığından orucu bozmaz.

RAMAZAN AYININ FAZİLETİ

Ramazan ayı, dinimizce yüce ve kutsal kabul edilmiş mübarek bir aydır. Kutsiyeti ve fazileti Kur’an ve sünnetle sabit olan Ramazan ayı zamanda on bir ayın sultanı olara kabul edilmektedir. Feyiz ve bereketlerle, afv ve mağfiretlerle dolu olan sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın toplum hayatında yoğunluk kazandığı, ibadet hayatımızın zenginleştiği Ramazan ayı, peygamber efendimizin ifadesi ile “evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş” olan bir aydır. Ramazan ayı, kalplerin dirildiği, gönüllerin aydınlanıp coştuğu, nefislerin kırıldığı, insani vasıfların tekrar hatırlandığı manevi yaşamı dolu olan bir aydır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler