HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ege ve Akdeniz'de canımız, ciğerimiz yandı

Balıkesir, Hatay, Muğla ve Mersin'de çıkan orman yangınlarında onlarca hektar ormanlık alan kül oldu.

Ege ve Akdeniz'de canımız, ciğerimiz yandı

Alevler filmlerdeki yanardağ kraterleri gibi göründü ancak Türkiye'nin ciğerleri yok oldu. Ve yanan sadece ormanlar değildi...Daldaki kuş, yamaçtaki kaplumbağa, tilki hatta karıncalar...Aynı zamanda canımız yandı.

Balıkesir'in Kepsut İlçesi'ne bağlı Sarıfakılar Köyü yakınlarında dün saat 15.00 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle orman yangını başladı. Alevler, şiddetli rüzgarın da etkisiyle hızla yayıldı. Bölgeye çok sayıda ekip sevk edilirken, havadan müdahale için çevre il ve ilçelerde konuşlu helikopterle uçaklara çağrı yapıldı. Önce Ovacık Köyü'ne doğru ilerleyen yangın rüzgarın etkisiyle yön değiştirip Tilkicik ve Sarıçayır köylerinin bulunduğu alana doğru genişledi. Arazinin sarp olması nedeniyle müdahalede güçlük çekildi. Yangına, iki uçak, beş helikopter, 50 arazöz ve çok sayıda yer işçisi ile köylü müdahale etti.

HAVADAN MÜDAHALE DE BAŞLADI

Havanın aydınlanmasıyla birlikte karadaki çalışmalara havadan helikopter ve uçakların da destek vermeye başladı. Çevre il ve ilçelerden gelen ekiplerin söndürme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Yangın nedeniyle önlem amacıyla Sarıfakılar'a bağlı Musular Mahallesi ile Tilkicik, Sarıçayır ve Dombaydere Köyleri sakinlerinin önlem amaçlı tahliye edildi.

ALEVLER YENİKÖY ÇEVRESİNDE ETKİLİ

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, "Yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı. Özellikle Bigadiç'e bağlı Yeniköy civarındaki kısımda alevler etkili. Bu kısım da kontrol altına alınmak üzere. Ekipler özveriyle çalışmalarını sürdürüyor. Kontorl altına alınan yerlerde soğutma çalışmaları yapılıyor. Sabah saatlerinde yangını tamamen söndürmeyi umut ediyoruz" dedi.

İKİ EV YANDI

Herhangi bir can kaybı ve yaralanma olayının yaşanmadığını belirten Vali Turhan, "Kimsenin ölmemesi ve yaralanmaması sevindirici. Sarfaklar Köyü'nde baraka tarzında iki ev yandı. Alevlerin ne kadarlık bir alanda etkili olduğu sabah yapılacak inceleme sonrası belirlenecek" dedi.

DİNAMİT DEPOSUNU TEHDİT EDEN YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Hatay'ın Belen İlçesi Çakallı Köyü çevresinde iki noktada başlayan orman yangını, bölgede bulunan özel bir şirkete ait dinamit deposunu tehdit edince geniş güvenlik önlemleri alındı. Şiddetli rüzgarın da etkisiyle hızla büyüyen alevlerin dinamit deposuna ulaşması engellenerek kontrol altına alındı. Bölgeye çevre il ve ilçelerden çok sayıda yangın söndürme ekibi sevk edilirken, yangına 5 yangın söndürme helikopteri ve 2 yangın söndürme uçağının yanı sıra 120 yangın söndürme işçisi, çok sayıda itfaiye aracı ve arazözle müdahale edildi. Kontrol altına alınan ve 2 noktada devam eden yangında şu ana kadar 25 hektar ormanlık alanın yandığı bildirildi.

ORTACA'DA YERLEŞİM BİRİMİ YAKININDA ORMAN YANGINI

Muğla'nın Ortaca İlçesi Karaburun Mahallesi'ndeki ormanlık alanda, ilk belirlemelere göre, mercek görevi yapan kırık cam parçasının kuru otları tutuşturmasıyla başlayan yangın, yaklaşık bir saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alındı. Yerleşim birimlerine yakın bir alanda başlayıp paniğe neden olan yangında yaklaşık 2 hektar kızılçam ormanı zarar gördü.

Karaburun Mahallesi'ndeki yerleşim birimlerine yaklaşık 100 metre uzaklıktaki ormanlık alanda dün saat 17.15'de yangın çıktı. Mahallede yaşayanlarla bölge yakınındaki orman işçileri yangına müdahale etti, diğer taraftan da takviye istendi. Yangına, 1 helikopter, 40 yer işçisi, 20 vatandaş, 6 teknik eleman, 8 orman memuru, 2 itfaiye aracı, 4 arazöz ve 2 su tankeriyle müdahale edildi. İlk olarak alevlerin yerleşim alanlarına ulaşması önlendi. Ardından diğer bölgelerdeki söndürme çalışmalarına ağırlık verildi.

1 HAFTADA 25 YANGIN

Yaklaşık bir saat süren yoğun çalışmanın ardından yangın kontrol altına alındı. Yangında yaklaşık 2 hektar kızılçam ormanının zarar gördüğü bildirildi. Bu arada, ilk incelemede, yangının mercek görevi yapan kırık cam parçasının kuru otları tutuşturmasıyla başladığı belirlendi.

Bir haftada 25 yangın çıkan Muğla'da "mangal ateşi ve izmarit" uyarısı yapıldı.

MERSİN'DE ORMAN YANGINI

Mersin'in Erdemli İlçesi'nde iki ayrı bölgede çıkan yangında 30 dekarlık portakal, ceviz ve incir ağacı yandı. Yangın, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Şefliği'ne ait portakal, ceviz ve incir ağaçlarının bulunduğu bölgede çıktı. İlk müdahaleyi kurum çalışanları ve itfaiye ekiplerinin yaptığı yangın, Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait arasözler ve belediyeye ait iş makinelerinin yardımı ile yaklaşık bir saat süren yoğun çalışmalar sonucunda kontrol altına alındı.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Davut Keleş, yangının çıktığı yerin portakal, ceviz ve incir denemelerinin bulunduğu bölge olduğunu, yaklaşık 10 dekar alanın yandığını söyledi. Bu arada Erdemli'nin Fatih Mahallesi yakınlarında çıkan orman yangınında yaklaşık 20 dekarlık çalılık ve narenciye ağaçları zarar gördü. Söndürme çalışmaları helikopter desteği ile yapılırken, alevlerin yerleşim birimini etkilemesi güçlükle önlendi.

DHA

Tüm haberler

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler