HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Eğitim Sen'den 'sözlük' tepkisi

Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullara tavsiye ettiği sözlüğe tepki gösterdi.

ANKARA(ANKA) - Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullara tavsiye ettiği sözlükte yer alan "On beşindeki kız ya erde gerek ya yerde: kız on beş yaşına ulaştı mı evlendirilmelidir. Evlendirilmez ise anneyi, babayı güç durumda bırakacak çok üzücü olaylar çıkabilir. Böyle olacağına kızın ölmesi daha iyidir" ifadelerine tepki göstererek, çocukların bizzat bakanlık aracılığıyla şiddete özendirildiğini vurguladı.

Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcının kapağından içeriğine kadar çocukları savaşa ve silahlanmaya teşvik eden ve açıkça Taliban propagandası yapan bir şiir kitabını ilkokul 2. sınıf öğrencilerine dağıtmasının ardından, bu kez de içinde cinsiyetçi, ırkçı ve şiddeti özendiren ifadeler bulunan bir atasözleri ve deyimleri sözlüğünün MEB tarafından okullarda okutulmak üzere tavsiye edildiğini açıkladı. MEB'in yıllardır hemen hemen her uygulamasının eleştiri konusu olduğunu ama buna rağmen kendi bildiğini okumaya devam ettiği vurgulanarak, "MEBin onay verdiği sözlükte yer alan ve şiddeti özendiren, toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini meşrulaştırmaya çalışan ve açıkça etnik ayrımcılık yapan atasözleri ve deyimlerin öğrencileri nasıl bir eğitim anlayışı ile kuşattığını açıkça göstermektedir" denildi.

-"ERKEKLERİ KADINLAR YOLDAN ÇIKARIRLAR' GİBİ İFADELER ATASÖZLERİ KİTABINDA"-

MEB tarafından okullarda okutulmak üzere tavsiye ettiği atasözleri ve deyimler kitabında, "On beşindeki kız ya erde gerek ya yerde: kız on beş yaşına ulaştı mı evlendirilmelidir. Evlendirilmezse anneyi, babayı güç durumda bırakacak çok üzücü olaylar çıkabilir. Böyle olacağına kızın ölmesi daha iyidir" gibi ifadelerinin yer aldığı belirtilen açıklamada, sözlükten örnekler şu şekilde ifade edildi:

"-Sevip dostuna, boşanıp kocana varma: Bir kadın töre dışı sevdiği kimseye varmamalıdır. Çünkü bu adam kendisi gibi başkasıyla da sevişti ya da sevişir diye kadına karşı içinde sürekli bir kuşku duyar. Bu da evlenenler için geçimsizlik kaynağı olur.

-Tarlayı düz al; kadını kız al: Tarla alacak kimse düz yerden almalı, bayırdan engebeli yerden almamalıdır. Evlenecek erkek de dul kadını değil, kızı yeğlemelidir.

-Erkeğin şeytanı kadın: Erkekleri kadınlar yoldan çıkarırlar.

-Gelin olmayan kızın vebali amcasının oğluna: Geleneğe göre amca oğlu amca kızını bu duruma düşürmemeli, nikahlamalıdır.

-Oğlan doğuran övünsün, kız doğuran dövünsün: Doğacak çocuğun oğlan olması istenir. Kız olması istenmez. Onun için oğlan doğuran ana sevinir; kız doğuran ana üzülür."

-"TÜM BU SKANDALLARIN SORUMLUSU MEB"-

Gerek eğitim müfredatının, gerekse okullarda okutulan kitaplar üzerinden sık sık gündeme gelen bu tür skandalların tek sorumlusunun Milli Eğitim Bakanlığı olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"Eğitim Sen olarak ayrımcılığı ve şiddeti özendiren, cinsiyet eşitsizliklerini meşrulaştıran ve farklı kimlikleri yok sayan ya da aşağılayan ifadelerin bulunduğu hiçbir kitabı öğrencilerimize okutmayacağız. Her türlü yasaklamaya, sansüre rağmen barışı, kardeşliği, eşitliği, bilimi anlatan kitapları okumaya ve okutmaya, ırkçı, gerici, cinsiyetçi eğitim politikalarına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz."

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler