HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ehliyetteki "Organlarımı bağışlıyorum" maddesi hayat kurtardı

Alanya'da yaşayan 23 yaşındaki Emre Akıllı, 4 gün önce motosikletiyle trafik kazası geçirdi.

Antalya'da beyin ölümü gerçekleşen ve ehliyetindeki organları bağışladığı yönündeki maddeye bakılarak ailesince organları bağışlanan 23 yaşındaki Emre Akıllı'nın kalbi kendisinden bir yaş büyük Gazipaşalı çiftçi Akın Yıldırım'a hayat verdi.

İlçedeki özel bir hastaneye kaldırılan ve bir süre yoğun bakım ünitesinde tedavi gören Akıllı'nın beyin ölümü gerçekleşti. Doktorlar, Akıllı'nın ailesiyle iletişime geçerek "Organlarını bağışlayacak mısınız?" diye sordu. Bu sırada Akıllı'nın ismini açıklamak istemeyen kardeşi, doktorlara "Kardeşim rüyama girdi ve bana (emanetlerimi verdiniz mi?) diye sordu. Emanetlerin ne olduğunu düşünürken ehliyetindeki (tıbben yaşamım sona erdikten sonra doku ve organlarımı diğer hastaların tedavisi için bağışlıyorum) şeklindeki ibareye olumlu yanıt verdiğini farkettik. Bu nedenle organları bağışlama kararı aldık" dedi.

Ailenin organlarının bağışlaması üzerine Akıllı'nın bağışlanan kalbi Akdeniz Üniversitesi Hastanesine gönderildi. Burada yapılan tetkiklerde kalbin, Gazipaşa ilçesinde çiftçilik yapan 24 yaşındaki Akın Yıldırım'a uygun olduğu tespit edildi. Hiçbir sağlık problemi yokken 8 ay önce nefes darlığı ile gittiği hastanede kalp yetmezliği çektiğini öğrenen ve 4 ay önce acil kalp nakli listesine kaydolan Yıldırım'a, Akdeniz Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünden Prof. Dr. Ömer Bayezid ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ameliyatla Akıllı'nın kalbi nakledildi. Başarılı geçen naklin ardından, Yıldırım sağlığına kavuştu.

- "Kalbim yüzde 20 oranla çalışıyordu"

Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, hiç beklemediği bir anda kalp nakli olduğunu söyledi. Kendisini yeniden hayata bağlayan doktorlara teşekkür eden Yıldırım, "Kalbim yüzde 20 oranla çalışıyordu. Kalp nakli listesine yazıldım ancak bu listede daha çok sayıda hasta var. (Bana sıra gelmez) diye düşünüyordum. Umudumu kaybettiğim anda kalp nakli oldum. Çok mutluyum. Taburcu olunca organları bağışlayan aileye başsağlığı ve teşekkür ziyaretinde bulunacağım. Allah onlardan razı olsun" dedi.

- 2014'deki 9'uncu kalp nakli

Ameliyatı yapan ekipte yer alan Akdeniz Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Uzm. Dr. Umut Köksal, Yıldırım'ın çok şanslı bir hasta olduğunu söyledi. Yıldırım'la aynı yaşlardaki bir kişinin kalbinin nakledildiğine dikkati çeken Köksal, "Kalp nakli listesine yazıldıktan kısa süre sonra kalp bulundu. Kalbi bağışlayan aileye başsağlığı ve teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bir genç hayatını kaybederken aynı yaşlardaki bir genç hayata tutundu." dedi. Köksal, Akdeniz Üniversitesi'nde 2014'deki 9'uncu toplamda ise 69'uncu kalp naklini gerçekleştirdiklerini ifade etti. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler