HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Elazığ Referandum sonuçları: 2017 Türkiye geneli il il ve Elazığ'da Evet/Hayır oy oranları

Bugün Elazığ ilinde ve diğer illerde sandıklar kuruldu ve seçmenler evet hayır tercihlerini sandığa yansıtmak için oy kullandılar. Oy sayımının başlaması ile referandum sonuçlarına dair ilk durum ortaya çıktı. İşte Elazığ referandum sonuçları ve Türkiye çapında il il evet/hayır oy oranları ile ilgili detaylar...

Elazığ Referandum sonuçları: 2017 Türkiye geneli il il ve Elazığ'da Evet/Hayır oy oranları

Eski Harput'un devamı olan ve tarihte çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Elazığ'da seçmenler Anayasa değişikliğinin kabul edilip edilmeyeceği yönünde yapılan referandumda oy kullandılar. 2017 referandum sonuçları siyasi tarihimizin en kritik oylamalarından biri ve sandıktan evet mi çıkacak hayır mı bu akşam belli oldu. İşte ismini Atatürk'ün önerisinden (El-Azık) alan Elazığ'ın nüfusu, seçmen ve sandık sayısı, referandum sonuçları ile ilgili detaylar...

579 binlik nüfusu ile Elazığ'da 11 ilçe bulunuyor. Referandumdan bir gün önce Elazığ'ın 149 mahallesinde 332.000 seçmen için 900 adet, 552 köyünde 73.000 seçmen için 591 adet sandık kuruldu. Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Elazığ'daki her bir seçmenin oyu nihai referandum sonucunda etkili olacak.

2017 REFERANDUM SONUÇLARI

YSK'nın referandum sonuçlarının yayımlanması ile ilgili yayın yasağının kalkması ile aşağıdaki bağlantıdan Türkiye geneli evet hayır oy oranını görebilirsiniz. Ayrıca il özelinde evet hayır oranlarını merak ediyorsanız da her il için ayrı ayrı referandum sonuçlarını öğrenebilirsiniz.

2017 REFERANDUMUNDA SANDIK GÜVENLİĞİ

Türkiye'de son yıllarda sandık güvenliği meselesi büyük tartışmalara yol açmakta. Özellikle 2014 yerel seçimlerinde yaşanan elektrik kesintileri ve 1 Kasım'da sandıklarda görülen plakasız araçlar, vatandaşların ihbarları sandığa olan güveni zedeliyor.

Sandık güvenliğinin sağlanması için siyasi partiler sandıklara temsilci gönderiyor ve bu temsilciler oylamalara hile karışmaması için süreci takip ediyor. Normal seçimlerden farklı olarak referandumda 1 oy bile sonucu etkileyebileceğinden sandık güvenliği ve oylamada herhangi bir usulsüzlüğün olmaması büyük önem taşıyor.

Siyasi partiler dışında Oy ve Ötesi adlı sivil toplum organizasyonu sandıklarda müşahitlik için vatandaşlara çağrı yaptı ve müşahitlerin kullanabilmesi için T3 tutanak gönder adlı bir uygulama çıkardı. Oy ve Ötesi, YSK tutanakları ile uyuşmazlık görmeleri halinde bunu kampanyanın tarafı olan siyasi partilerle paylaşıyorlar.

ELAZIĞ'DA ÖNCEKİ REFERANDUM VE OYLAMALARDA NE OLMUŞTU?

Elazığ'da 2010 yılında yapılan referandumda yüzde 80 katılım olmuş ve seçmenlerin tercihi sandığa evet yüzde 81.74, hayır yüzde 18.25 şeklinde yansımıştı.

2014'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeyse AKP'nin adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 70,56 HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş yüzde 10,88 CHP, MHP ve diğer bazı partilerin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 18,55 oy almıştı.

Son olarak 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AKP %66, CHP %6, MHP %13 ve HDP %11 oy aldı.

ELAZIĞ İLİNİ TEMSİL EDEN MİLLETVEKİLLERİ

Ejder AÇIKKAPI = AK Parti
Metin BULUT = AK Parti
Ömer SERDAR = AK Parti
Tahir ÖZTÜRK = AK Parti

ELAZIĞ'IN DEMOGRAFİSİ

İl nüfusu 578.789'dur ve bu nüfusun %83,4'ü şehirlerde ikamet etmektedir. Yüzölçümü 9.383 m2 olan ilde km2'ye 62 kişi düşmektedir. Bu miktar merkez ilçede 192'dir.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler