HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Emekli maaşlarına zam yapılması kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

Emekli maaşlarına zam yapılması yönünde alınan karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre 1000 TL'nin altında kalan emekli maaşlarına 100 TL zam yapılacak. 1000 TL olan maaşlar ise 1100 TL olacak.

Emekli maaşlarına zam yapılması kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

Çalışanlar ve emekliler, emekli maaşları konusunda atılacak adımları takip ediyor. Vatandaşın merakla beklediği emekli maaşlarına yapılacak olan zam belirlenmiş, Başbakan Ahmet Davutoğlu, emekli maaşlarına yapılacak zammı açıklamıştı. Davutoğlu'nun açıklamalarının ardından emekli maaşlarına yapılacak olan zam kararı ’İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ başlığı altında kabul edilerek Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanuna göre maaşı 1000 liranın altında kalan SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen 100 lira zam yapılacak. Maaşı 1000 ile 1100 lira arasında olan emeklilerin maaşını da 1100 liraya tamamlanacak. Yani bir emeklinin 800 lira maaşı varsa 900 lira olacak. 1000 liraya kadar da bu 100 liralık artışla sağlanacak. 1020 veya 1030 lira maaşı varsa o da 1100 liraya tamamlanacak ve aradaki denge de muhafaza edilecek.

RESMİ GAZETE KARARI

Temmuz ayında emeklilerin 1000 lira ve altındaki gelir ve aylıklarına 100 lira, 1000 liranın üzerindeki gelir ve aylıklara da 1100 lirayı geçmeyecek üzere seyyanen zam yapılacak. 10 Haziran 2003-13 Mayıs 2014 tarihleri arasında, yeraltı işlerindeki iş kazası sonucunda ölen sigortalının prim ve prime ilişkin her türlü borçları terkin edilecek ve ölüm tarihinde sigortalıya ilişkin şartlar aranmaksızın hak sahiplerine aylık bağlanacak.

KESİNTİLER DÜŞÜRÜLDÜ

Emekli olduktan sonra çalışanlardan kesilen yüzde 15'lik sosyal güvenlik destek primi oranı yüzde 10'a düşürülecek.

PROTESTO ETMİŞLERDİ

İzmir'de DİSK Emekli- Sen'e üye emekliler, Konak Meydanı'nda biraraya gelerek, 1000 TL'nin altındaki emekli maaşlarına verileceği açıklanan 100 TL'lik zam ile milletvekillerinin emekli maaşlarına yapılan 740 TL artışı protesto etti. Ellerinde 'Saraya trilyonlar, emekliye sadaka', Emekliye açlık, vekile kıyak' dövizleri ile uyuyan milletvekillerinin ve harçlık sayan emeklilerin fotoğraflarını taşıyan DİSK Emekli-Sen üyeleri, Konak Meydanı'nda toplandı. Emekliler, 1000 TL'nin altındaki emekli maaşlarına 100 TL'lik zam verileceği açıklanırken, milletvekillerinin emekli maaşlarına yapılan 740 TL artışa tepki gösterdi. Çevrede toplanan bazı emekliler de eyleme destek verdi. Eline mikrofonu alan emekliler, sefalet ve borç içinde olduklarını söyledi.

Emekli-Sen Konak Şube Başkanı İbrahim Yılmaz yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, dini bayramlarda emekliye iki maaş vaadinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Bu ikramiye Türkiye'yi batırır" şeklinde açıklama yaptığına değinerek, "İktidar Temmuz ayında vereceğini açıkladığı 100 lira artışla milyonlarca emeklinin gözünü boyamayı ve oylarımızı ipotek altına almayı hedeflemektedir. İktidar, alışık olduğumuz emekli düşmanlığını bir kez daha gözler önüne serdi. 13 yıldır ülkeyi yöneten iktidar partisinden başka bir şey beklemek kendimizi kandırmak olurdu. Ancak birileri Başbakan'ı uyarmış olacak ki ilk açıklamasından bir hafta sonra partisinin grup toplantısında müjdeyi patlattı ve temmuz ayında bin liranın altında aylık alan emeklilere 100 lira artış verileceğini açıkladı" dedi.

'İNTİBAK YASASI NE OLDU?'

Bu açıklamalara yabancı olmadıklarını belirterek sözlerini sürdüren Şube Başkanı Yılmaz, geçen seçimler öncesinde dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın intibak yasasına yönelik sözünü hatırlatarak, "Ne oldu İntibak dedikleri ucube? Bir yasayla işi geçiştirdiler. Başbakanın, yapılacağını açıkladığı 100 TL'lik zam, emeklilerinin tümünün alacağı artış değildir. Bu açıklamadan sonra gerek yandaş basın gerekse hükümet yetkilileri bu artıştan 5 milyonun üzerinde emeklinin yararlanacağını açıklayarak, milyonlarca emekliyi sürükledikleri sefaleti açık ettilen. Hani SSK emeklilerinin en düşük aylığı 1047 lira, Bağ-Kur emeklilerinin ki ise 1020 TL idi? O zaman 1000 liranın altında aylık alan emekli uzaydan mı geldi? Farkında olmadan, milyonlarca emekliyi sürüklediğiniz sefaleti itiraf ettiniz" diye konuştu.

Diğer yandan 5 milyon emeklinin tamamının 100 lira artış almayacağını öne süren Yılmaz, "Zira 1000- 1100 TL arası aylık alan emeklilerin aylıkları 1100 liraya tamamlanacağına göre 1010 lira alan bir emekli 90 lira, 1090 alan emekli ise 10 lira artış alacak demektir. Açlık sınırı 1308 TL, yoksulluk sınırı 4 bin 700 TL oldu. Türkiye'de 1000 liranın altında aylık alan emeklilere verilecek 100 lira artış, emeklilerin hiçbir derdine derman olacak kadar bir artış değildir. Artışın Temmuz ayında verilmesi de ayrıca tartışılması gereken durumdur. Hükümete sormak gerekmez mi neden şimdi değil de seçimden sonra? Sizin iktidar olacağınızın garantisi nedir? Millet size İktidar olacağınıza dair senet mi verdi? İktidar bu düzenlemeyle 'önce oy sonra maaş artışı' diyerek, milyonlarca emeklinin oyunu ipotek altına almak istemiştir" dedi.

'ONURU OLAN VEKİL KABUL ETMESİN'

Eyleme katılan CHP 1'inci bölge milletvekili adayı Tacettin Bayır, TBMM'deki vekillere çağrıda bulunarak, "Biz meclise girdiğimizde bu yağmalamanın önüne gideceğiz. Emekliye izlenen haksız tutuma ve adaletsizliğe dur diyeceğiz. O mecliste onuru olan milletvekilleri bu 740 TL'lik zammı almasın, iade etsin" diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler