HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Emekli maaşlarına zam oranı Temmuz ayında kesinlik kazanacak

Vatandaş, emekli maaşları konusunda atılan adımları, merakla takip ediyor. Emekli maaşlarında Temmuz ayının hareketli geçmesi bekleniyor. Temmuz zammının ardından en düşük emekli aylığı 750 TL olacak.

Emekli maaşlarına zam oranı Temmuz ayında kesinlik kazanacak

Emekliler, emekli maaşları konusunda atılacak adımları dikkatle takip ediyor. Temmuz ayının emekli maaşları konusunda oldukça hareketli geçeceği tahmin ediliyor. Merakla beklenen Temmuz zammında hesaplar da şimdiden şekillendi. Yaklaşık 8.9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi, Temmuz'da enflasyon zammı alacak. Maaşı bin 100 liranın altında olanlara ayrıca seyyanen zam verilecek. Bin lira ve altında maaşı olanlar 100 liralık seyyanen zamdan yararlanacak. Bin liranın üzerindekilere ise maaşları bin 100 liraya tamamlanacak şekilde seyyanen zam yapılacak. Temmuz'da en düşük emekli maaşı 750 liraya yükselecek.

KİLİT TARİH 3 TEMMUZ

Emekli maaşlarında ne kadar enflasyon zammı uygulanacağı henüz kesinlik kazanmadı. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde enflasyon ne kadar çıkarsa, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de o kadar zam alacak. Bu rakam da 3 Temmuz'da enflasyonun açıklanmasıyla belli olacak. Ancak ilk 4 aylık enflasyonun yüzde 4.71 çıkmasının ardından, uzmanlar ilk yarı enflasyonunun yüzde 5.5 çıkacağı öngörüsünde bulundu. Bu öngörü tutarsa, 8.9 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisinin tamamı Temmuz'da yüzde 5.5 zam alacak. Şartları uyan emekliler, Temmuz'da, bu zamma ek olarak seyyanen artış düzenlemesinden de yararlanacak.

EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Türkiye Emekliler Derneği verilerine göre; en düşük emekli maaşı şu an 616 lira. Yüzde 5.5 zam ve 100 liralık seyyanen artışla birlikte, Temmuz'da en düşük emekli aylığı 750 liraya yükselecek. Seyyanen zam düzenlemesi hayata geçirilmeseydi, en düşük emekli aylığı yüzde 5.5 zam ile 650 lira olacaktı. Temmuz maaşına yansıyacak çifte zam ile birlikte en düşük Bağ-Kur esnaf emekli maaşının 832 liradan 977 liraya, en düşük işçi emeklisi maaşının 700 liradan 838 liraya çıkması bekleniyor. Kesin rakam, 3 Temmuz'da ilk 6 aylık enflasyonun açıklanmasıyla ortaya çıkacak.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ:

8.6 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisine, bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam yapılacak. Emekli maaşlarına zam oranı Temmuz başında enflasyon verilerinin açıklanmasıyla ortaya çıkacak. Tüm SSK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz maaşlarını zamlı alacak.Enflasyon zammının ardından maaşı bin 100 liranın altında kalan SSK ve Bağ- Kur emeklileri, Temmuz'da ayrıca seyyanen zam da alacak. Maaşı bin lira ve altında olan emekli maaşlarındaki seyyanen zam 100 lira olacak. Bin ile bin 100 lira arasında olanların maaşı ise bin 100 liraya tamamlanacak. Örneğin; enflasyon zammıyla bin lira olan maaş, bin 100 liraya çıkacak. Bin 10 lira olan maaş ise bin 100 liraya yükselecek. Seyyanen zam da Temmuz maaşlarında olacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden ticari faaliyette bulunanlar, Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisinin azalmasıyla da avantaj sağlayacak. Kesinti, Temmuz'dan itibarenyüzde 15 yerine yüzde 10 olarak uygulanmaya başlayacak. Aylık kazanç ortalama 50, en çok 153 lira olacak. Bin lira maaşı olan emekliden her ay 150 lira yerine 100 lira kesinti yapılacak. Kesinti zammı da, Temmuz maaşlarına yansıyacak. Bu uygulamadan 229 bin 653 SSK, 355 bin 886 Bağ-Kur emeklisi yararlanacak.

MEMUR EMEKLİLERİ:

1.9 milyon memur emeklisinin tamamının emekli maaşına toplu sözleşme kapsamında Temmuz'da yüzde 3 zam yapılacak. Memur emeklileri Temmuz'da enflasyon farkı da alacak. Memur emeklilerinin enflasyon farkı alması için ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 3'ü aşması gerekiyor. İlk 4 aylık enflasyonun yüzde 4.71 çıkması, fark alınacağını ortaya koydu. Memur emeklilerinden ticari faaliyette bulunanların maaşındaki Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi Temmuz'da azalacak. Bu emekliler, böylece Temmuz'dan itibaren aylık yüzde 5'lik avantaj yakalayacak. Çalışma Bakanlığı verilerine göre bu düzenlemeden yaklaşık 45 bin memur emeklisi yararlanacak.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler