HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

En kritik YAŞ'ta bir ilk olacak!

TSK'nın komuta kademesini belirleyecek olan Yüksek Askeri Şura için takvim netleşirken, YAŞ Çarşamba günü Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanacak. Toplantıda askeri personelin terfi ve emeklilikleri kararlaştırılacak. Çankaya Köşkü'nde yapılacak YAŞ toplantısında terfi ve atamaları ilk kez 4 komutan ve 10 sivil değerlendirecek. Toplantıda ayrıca askeri stratejik konsept ve TSK’nın harbe hazırlık durumunun yanı sıra yine ‘FETÖ’ ile mücadele de ele alınacak.

Başbakan Yıldırım başkanlığındaki Yüksek Askeri Şura, olağan toplantısını 2 Ağustos Çarşamba günü Çankaya Köşkü'nde yapacak. Toplantı 1 günde tamamlanacak.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından yapılan değişiklikler kapsamında şura toplantılarının ağustos ayında yapılması zorunluluğu kaldırılmış, bunun yerine toplantının başbakanın çağrısıyla ihtiyaç duyulan zamanlarda yapılması kararlaştırılmıştı.

Başbakan Yıldırım'ın çağrısı üzerine Yüksek Askeri Şura toplantısı teamüllere uygun olarak ağustos ayının başında yapılmasına karar verildi. Başbakan Yıldırım başkanlığındaki şura üyeleri toplantı öncesi Anıtkabir'i ziyaret edecek.

"Çok gizli" nitelikli toplantı bir günde tamamlanacak. Toplantıda FETÖ ile mücadele kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki çalışmaların yanı sıra albay, general/amiral terfi ve atamalarının gündeme gelmesi bekleniyor.

ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDEKİ 3. TOPLANTI

Darbe girişimi sonrasında Yüksek Askeri Şuranın yapısında da değişikliğe gidilmişti.

Daha önce Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki "Çakmak Salonu"nda yapılan "çok gizli" nitelikli toplantı, Çankaya Köşkü'nde yapılmaya başlanmış, üyelerinde de değişiklik olmuştu. Çankaya Köşkü'ndeki ilk şura toplantısı darbe girişimi sonrasında Başbakan Yıldırım başkanlığında 28 Temmuz 2016'da gerçekleştirilmişti.

Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'ndeki ikinci şura toplantısı ise 23 Ağustos 2016'da yapılmıştı. Özellikle görev süresinin uzatılması uygun görülen albaylarla ilgili konuların ele alındığı toplantıda şura yeni yapısıyla ilk defa toplanmıştı.

Şuranın yapısındaki değişiklikle başbakan yardımcılarının yanı sıra adalet, dış ve içişleri bakanları da toplantılara katılmaya başlamış, ordu ve donanma komutanlarının şura üyelikleri kaldırılmıştı.

Böylelikle başbakan başkanlığında toplanan şuranın üyeleri genelkurmay başkanı, başbakan yardımcıları, adalet bakanı, dışişleri bakanı, içişleri bakanı, milli savunma bakanı ve kuvvet komutanları olarak yeniden belirlenmişti. Ayrıca daha önce Genelkurmay Başkanlığınca yürütülen şuranın sekretarya hizmetlerini yürütme görevi Milli Savunma Bakanlığına devredilmişti.

Buna göre, Çarşamba günü Çankaya Köşkü'nde Başbakan Yıldırım başkanlığındaki toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ, Mehmet Şimşek, Fikri Işık, Recep Akdağ ve Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal katılacak.

ŞURANIN YENİ ÜYELERİ

Bazı bakanların ilk defa katılacağı şura toplantısında bazı isimler ise yeni görevleriyle masadaki yerini alacak. Buna göre, daha önce Adalet Bakanı olarak toplantıda yer alan Bekir Bozdağ, bu sefer başbakan yardımcısı unvanıyla katılacak. Fikri Işık da daha önce Milli Savunma Bakanı olarak katıldığı toplantıda başbakan yardımcısı olarak görev alacak. Başbakan Yardımcıları Recep Akdağ, Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise toplantıya ilk defa katılacak.

Daha önce Yüksek Askeri Şura toplantısına başbakan yardımcısı ünvanıyla katılan Nurettin Canikli ise bu kez Milli Savunma Bakanı olarak masada yerini alacak.

KUVVET KOMUTANLARININ DURUMU

Terfi ve atamaların da ele alınacağı şura toplantısı kapsamında belirlenecek en önemli konu ise kuvvet komutanlarının durumu olacak.

Milli Savunma Bakanının önerisi, Başbakanın imzası ve Cumhurbaşkanının onayıyla belirlenen kuvvet komutanlıklarında görev süreleri doluyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ın durumları şuradaki atama ve terfilerle belirlenecek. Mevcut kanun, görev süreleri dolan kuvvet komutanlarının görev süreleri uzatılmasına imkan tanıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na göre kuvvet komutanlığına atanan orgeneral-oramiraller iki yıl bu görevde kalabiliyor. Bu süre, Milli Savunma Bakanının inhası, Başbakanın imzalayacağı ve Cumhurbaşkanının onaylayacağı kararnameyle birer yıllık sürelerle yaş haddine kadar uzatılabiliyor. Görevdeki kalış sürelerinin tespitinde ise atandıkları yılın 30 Ağustos tarihi esas alınıyor.

Yüksek Askeri Şura toplantısında alınan kararların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

DÖRT ASKER, 10 SİVİL

"Çok gizli" nitelikli toplantı, KHK'larla sivil ağırlık kazanan Şura'nın bu yapısıyla gerçekleştireceği ilk terfi ve atama şurası olma özelliği de taşıyor. Geçen yıl, YAŞ'taki asker sayısı azaltılmış ve darbe girişiminin hemen ardından şura yeni yapısıyla toplanmıştı. Ancak bu yapıyla ilk kez terfi ve atamalar bu yılki toplantıda ele alınacak.

Şura üyelerinin yarın sabah ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret edeceği toplantıya askeri kanattan yalnızca Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile kuvvet komutanları Çolak, Bostanoğlu ve Ünal katılacak. Toplantıda; Başbakan Yıldırım'ın yanı sıra Başbakan yardımcıları Bekir Bozdağ, Recep Akdağ, Mehmet Şimşek, Hakan Çavuşoğlu ve Fikri Işık ile Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de yer alacak. YAŞ toplantıları önceki yıllarda Genelkurmay Çakmak Salonu'nda yapılırken yarınki toplantı, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilecek 3. şura toplantısı olacak. Toplantı, Akdağ, Çavuşoğlu, Gül ve Soylu'nun ilk YAŞ toplantısı olma niteliğini de taşıyor.

AKAR SONRASI KİM GELECEK?

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Çolak hakkında görev uzatma kararı çıkması beklense de bu kararın çıkmaması durumunda, TSK'nın terfi silsilesi dikkate alındığında Çolak'ın emekliye sevk edilmesi ve yerine Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ile Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ümit Dündar'dan birinin getirilmesi gerekiyor.

Görev uzatmama kararı çıkması durumunda Oramiral Bostanoğlu'nun emekliye sevk edilerek yerine Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele'nin getirilebileceği belirtiliyor. Orgeneral Ünal'ın görev süresi uzatılmazsa, orgenerallikte 4 yıllık görev süresi dolmadığından kuvvet komutanlığından alınsa da orgenerallikteki görevine devam edebileceği, Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz'ün kuvvet komutanlığına getirilebileceği konuşuluyor.

Darbe girişiminin ardından yayımlanan KHK'larla, yalnızca kuvvet komutanlarına değil, 4 yıllık görev süresi dolan tüm orgeneral ve oramirallerin görev süresinin birer yıl uzatılabileceği hükmü getirilmişti. Bu çerçevede 4 yıllık görev süresi dolan orgeneraller Dündar ve Güler hakkında süre uzatılıp yapılıp yapılmayacağına da karar verilecek. Kulislerde 15 Temmuz darbe girişimi gecesi üstlendiği rol de göz önüne alınarak Orgeneral Dündar'ın görev süresinin uzatılmasına kesin gözüyle bakılıyor.

EMEKLİLİK VE TERFİLER GÖRÜŞÜLECEK

YAŞ toplantısında general ve amiraller ile albayların terfi ve emeklilik durumları görüşülecek. Terfilerin ardından generallerin yeni görev yerleri de belirlenecek. Şura kararları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanacak. Bu yılki YAŞ, geçtiğimiz yıl 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi sonrası ikinci toplantı olacak. Geçtiğimiz yılki YAŞ toplantısında, darbe girişimi sonrası genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının görevlerine devam etmesine karar verilmişti.

FETÖ İLE MÜCADELE ANA GÜNDEM MADDESİ

Geçen yıl 15 Temmuz’dan bugüne kadar, ‘FETÖ’ ile ilişkili olduğu gerekçesiyle, 169 general, 7,098 albay ve alt rütbedekilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda askeri personel tutuklanmış, 152 asker hakkında da yakalama kararı çıkarılmıştı. Çarşamba günkü toplantıda askeri stratejik konsept ve TSK’nın harbe hazırlık durumunun yanı sıra yine ‘FETÖ’ ile mücadele de ele alınacak. Son YAŞ toplantısında, TSK’da 434 albayın görev süresi uzatılırken, 586 albay emekliliğe sevk edilmişti. (Ajanslar)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler