HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

En son referandum anketlerine göre evet mi önde hayır mı?

En son referandum anketleri sonuçlarına göre evet oyları mı önde yoksa hayır oyları mı? Sonucu etkileyecek olan kararsızların oranında son durum ne? İşte 2017 referandum sonuçları tahmini...

En son referandum anketlerine göre evet mi önde hayır mı?

2017 referandum anketleri, 16 Nisan'a doğru geri sayım hızlandıkça seçmen eğilimlerine ilişkin kritik verileri ve 2017 referandum sonuçlarına ilişkin çarpıcı tahminleri ortaya koyuyor. Son referandum anketi ise Konsensus araştırma şirketinden geldi.

Konsensus tarafından Mart ayında yaptırılan referandum anketini Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, kişisel Twitter hesabından paylaştı.

KONSENSUS ANKETİNE GÖRE EVET-HAYIR ORANLARI

Erdoğdu'nun paylaştığı referandum anketi sonuçlarına göre, vatandaşların yüzde 51,2'si 'Hayır' derken; yüzde 48,8'i 'Evet' diyor.

Anket sonuçlarına göre, oy tercihlerinin referandumun gerçekleştirileceği 16 Nisan tarihine kadar değişmeyeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 89 iken, değişebileceğini dile getirenlerin oranı ise yüzde 8.

ABDÜLKADİR SELVİ, ADİL GÜR'ÜN REFERANDUM ANKETİ ARAŞTIRMASINI YAZDI

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi de bugünkü yazısında referanduma ilişkin kritik değerlendirmelerde bulundu. 16 Nisan tarihi yaklaştıkça, kararsızların oranının azaldığını ifade eden Selvi, referandum anketlerinde kararsızların oranının yüzde 10-12 seviyesinde göründüğünü, kadın oylarında ilginç bir gelişme gözlendiğini, kararsızların arasındaki kadın oylarının azaldığını yazdı.

ADİL GÜR REFERANDUM ANKETİNE GÖRE KADIN OYLARI

Selvi, Adil Gür’ün sahibi olduğu A&G’nin araştırmasına göre kadınların yüzde 54.6’sının ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan için’ destek vereceğini söylediklerini ifade etti.

Referandum anketlerinden çıkan sonuçlara ve saha gözlemleri ışığında elde edilen verilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programında düzenleme yapıldığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bundan sonra İstanbul’a daha fazla ağırlık vereceğini yazan Selvi'nin yazısından öne çıkan satırlar şöyle:

"Başbakan Binali Yıldırım, 5 coğrafi bölgede evet, Ege’de ise hayır oylarının önde olduğunu söyledi. En çok seçmene sahip olan Marmara Bölgesi’nde ise başabaş bir durum söz konusu. Bu göstergeler Erdoğan’ın İstanbul’a ağırlık vermesine neden oldu. İstanbul ile Erdoğanarasındaki özel bir bağ var. Cumhurbaşkanı hem kendisi İstanbul’a ağırlık verecek hem de bakanlara hemşeri dernekleri üzerinden İstanbul’da çalışma talimatı verdi.

Evet ya da hayır diyeceklerin kendine göre belli başlı gerekçeleri var. Ama bir nokta var ki, iki kesimin kesişme noktasını oluşturuyor. Erdoğan sevgisi ve Erdoğan nefreti. A&G araştırmasında Erdoğan için evet diyeceklerin oranı yüzde 51.4 çıkıyor. Bu, Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı yüzde 51.8’e yakın bir oran.

Referandumda anlamlı bir evet çıkması için, bazı kaygıların giderilmesi gerekiyor.

3 SORU ÖN PLANA ÇIKIYOR

1- Tek adamlık.

2- Erdoğan iyi ama ondan sonra ne olacak kaygısı.

3- Kampanyanın dili.

İlk günlere rağmen kampanya dili önemli ölçüde değişti ama hâlâ AK Parti’ye özgü kucaklayıcı ve kapsayıcı bir dilin hâkim olduğunu söylemek mümkün değil.

Tek adamlık ise hayır cephesinin en önemli motivasyon aracı. A&G’nin araştırmasında bu oran 53.2 çıkıyor. AK Parti seçmeninin kafasını kurcalayan konu ise, “Erdoğan iyi, peki ondan sonra ne olacak?” sorusu. Her iki kaygıyı da giderebilecek tek kişi var. O da Cumhurbaşkanı Erdoğan. Son dönemde konuşmalarında en çok bu noktaların üzerinde duruyor. Ama biraz daha vurgu yapmasına ihtiyaç var.

EN ETKİLİ FAKTÖR

Evet vereceğini açıklayanlar ilk sıraya Erdoğan’ı yerleştirdikten sonra sırayla...

İstikrarın devamı, darbelerin olmaması için, terörle daha etkin mücadele edilmesi, çift başlılığın engellenmesi ve parlamenter sistemin artık yürümemesi seçeneklerini sıralıyorlar. Hayır diyeceklerde ise tek adamlık açık ara önde. Onu parlamenter sisteme olan inançla, ülkenin bölünme kaygısı izliyor. Rejimin değişeceği ve Meclis’in ve siyasi partilerin bir daha olmayacağı endişesi de onları takip ediyor. Erdoğan’a karşı olduğu için hayır diyeceklerin oranı yüzde 27.7 çıkıyor. Cumhurbaşkanı’nın meydanlara çıkmasıyla Erdoğan sevgisi yükseldiği gibi karşıtlığı da tırmanmaya başlamış. Tek adamlık kaygısı ve Erdoğan karşıtlığı nedeniyle hayır vereceklerin oranını toplandığımızda 80.09 ediyor. Demek ki ne sistem değişikliği ne rejim kaygısı... Hayır cephesinin en önemli sorunu Erdoğan. Avrupa’nın referandum sürecinde başlattığı Erdoğan karşıtı kampanyanın bundan bağımsız olduğunu düşünmüyorum. İşi Erdoğan’ın kafasına silah dayayan pankart açmaya kadar götürdüler. ‘Evet’in de ‘Hayır’ın da en önemli motivasyon aracı Erdoğan oldu. Zaten referandum da hızla bir Erdoğan referandumuna dönüşüyor. Hem içte hem dışta."


En Çok Aranan Haberler