HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Enis Yavuz Yıldırım: Bir kısmı doğru bir kısmı duyum

'Şakran Cezaevi'nde çocuk mahkûmların birbirlerine işkence yaptıkları Müdür Hamit Karslıoğlu'nun imzasını taşıyan kurum içi yazışmayla ortaya çıkmıştı

Enis Yavuz Yıldırım: Bir kısmı doğru bir kısmı duyum

'Şakran Cezaevi' diye bilinen İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda çocuk mahkûmların birbirlerine işkence yaptıkları Müdür Hamit Karslıoğlu'nun imzasını taşıyan kurum içi yazışmayla ortaya çıkmıştı. Türkiye'yi sarsan yazışmalarda çocukların, “anüslerinden vücutlarına ne kadar uzunlukta hortumu alacakları yönünde kendi aralarında iddiaya girip denedikleri”; “metal çay kaşığını dörde bölerek yuttukları” gibi korkunç ifadeler yer alıyordu. Şok eden yazışmaların ardından bugün kameralar karşısına geçen İzmir Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Şakran Cezaevi'nde açıklamalarda bulundu. Yıldırım, olayların bazılarının duyuma dayalı olduğu, bazılarının yaşandığını, bir kısmının da Psiko Sosyal Servis'te farkındalık yaratmaya yönelik ifadeler olduğunu söyledi.

Enis Yavuz Yıldırım, şunları söyledi:

Yazıya baktığımızda yazının iki bölümü olduğunu görüyoruz. Birinci bölümde çeşitli çocuklar arasında meydana gelen ve gelebilecek çeşitli somut olaylardan bahsedildiğini, yazının ikinci bölümünde de bu olaylardan hareketle Psiko Sosyal Servis'in alması gereken tedbirlerden bahsedildiğini görüyoruz.

TAMAMEN DUYUMA DAYALI OLARAK YA DA KENDİ KAYITLARINDAN ÇIKARMAK SURETİYLE...

Birinci kısımdaki olayların daha çok gündeme geldiğini gördük. Ve burada en çok merak edilen konunun bu olayların ceza infaz kurumunda yaşanan olaylar olup olmadığı hususunun olduğunu gördük. Bu olaylar müdür tarafından tamamen duyuma dayalı olarak ya da bir kaç olay için kendi kayıtlarından çıkarmak suretiyle almış olduğu olaylardır.

TAMAMI YA DA BÜYÜK BÖLÜMÜ KURUMUMUZDA YAŞANAN OLAYLAR DEĞİLDİR

Bu olaylar tamamı kurumumuzda yaşanmış olaylar değildir. Ya da büyük bölümü kurumumuzda yaşanmış olaylar değildir.

2012'DEN BERİ 3 İDDİA VAR

Cinsel istismar olaylarıyla ilgili ifadelerin karşılığı olan kurumun kurulduğu 2012 yılından bu yana kadar kurumumuzda 3 iddia olduğunu ve bu 3 iddia hakkında da adli ve idari gereğinin yerine getirildiğini belirtmek istiyorum. Bu iddialardan birisiyle ilgili olarak olayın faili hakkında mahkemesince yaklaşık 13 yıl hapis cezası verildiğini ve bunun da henüz daha kesinleşmediğini biliyoruz. Öteki iddialarla ile ilgili olarak birisi subut bulmadığından takipsizlikle sonuçlandı. Birisi de soruşturma aşamasında.

FARKINDALIK YARATMAK İÇİN

Bu yazıda yer alan olaylar ve özellikle Psiko Sosyal Servis'te farkındalık yaratmaya yönelik olan ifadeler infaz kurumumuzda karşılığını bulan olaylar değildir.

DETAYLI İNCELEME YAPILACAK

Ceza İnfaz Kurumumuza iki kontrolör görevlendirdik. Genel yazının içeriği ve kamuoyuna yansıyan konularla ilgili çok detaylı inceleme yapacaklar ve incelemelerin sonucu da kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Bu olayların çok yaygın olaylar gibi ifade edilmesi bu çocukların dışarıdaki yaşamını daha da zorlaştırmaktadır.

GENELİ VARSAYIMSAL OLAYLAR

Geneli varsayımsal olaylar, yaşanması muhtemel olaylar... Müdürümüzün genel bir perspektiften etkilendiğini söylemek mümkün.

KAMERA KAYDININ SİLİNMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL

Kurumumuzda herhangi bir kamera kaydının silinmesi söz konusu değil. Geçmişte de değil. Bundan sonra da olamaz.

Her türlü iddiayı tüm detaylarıyla araştırmak hem görevimiz hem de vicdani sorumluluğumuz.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler