HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan bedelli askerlik konusunda TSK'yı adres gösterdi

Cuhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bedelli askerlik konusunda TSK'yı adres gösterdi. TSK'nın endişelerinin önemli olduğunu belirten Erdoğan bedelli askerlik konusunda eksi ve artıların olduğunu söyledi

Erdoğan bedelli askerlik konusunda TSK'yı adres gösterdi

Son dönemde merak edilen konuların başında bedelli askerlik geliyor. Geçtiğimiz günlerde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın açıklamalarının ardından gözler şimdi Başbakan Ahmet Davutoğlu'na çevrilmiş durumda. Öte yandan bedelli askerlik için belirlenecek yaş sınırı ve bedelde merak ediliyor. Konu hakkında rakamlar gittikçe netleşmeye başladı.

Bedelli askerlik yeniden gündeme geldi ancak Genelkurmay Başkanlığı, 'zenginler askere gitmiyor' algısı yaratacağı hususunda endişeli ve bedelli askerliğe sıcak bakmıyor. Ancak hükümet bedelli konusunda her kesimi memnun edecek bir çözüm arayışına girdi bile. Hükümet bedelli askerlik konusunda düşük gelirli kesimi rahatsız etmeyecek bir bedel belirlemeye çalışıyor ve bedelli askerlikten gelecek geliri askerlik görevini yapacak erlere aylık olarak aktarılmasını üzerinde çalışmalar yapıyor. Şu anda erler için aylık 35 TL, çavuşlar için ise aylık 45 TL olan ödemeler eğer istenilen sonuç elde edilirse arttırılacak.

Genelkurmay Başkanlığı, üniversite mezunu insan sayısının artması ve askerlik sürelerinin kısalmasından dolayı, her yıl daha fazla yükümlünün silah altına alınması gerekliliğinin doğduğunu öne sürüryor. Eğer bedelli konusunda 30 yaş sınırlaması getirilirse 400 bin kişi, 25 yaş sınırı getirilirse 1 milyon kişi yükümlü kapsamına girecek. TSK bu anlamda gelecek yıllarda asker potansiyelinin eriyeceği endişesinde. TSK ayrıca özellikle mühendislik gibi uzmanlık isteyen alanlarda personel temininin daha da zorlaşacağını düşünüyor. Bütün bu sebeplerden dolayı Genelkurmay Başkanlığı, bedelli askerlik konusunun sık sık devreye girmesine, tecil ve bakava sayılarınn artması nedeniyle itira ediyor.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI YILMAZ: SON SÖZÜ BAŞBAKAN SÖYLEYECEK

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz bedelli askerlik konusundaki soruları yanıtladı. Yılmaz açıklamasında, "Başbakanımız bütün görüşleri aldıktan sonra değerlendirme yapacak ve karar verecek. Bunun üzerine ilave edilecek bir husus yok" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye ile Makedonya Arasında Kültür Merkezlerinin Kuruluşu ve Faaliyetleri Hakkında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edilmesinin ardından soruları yanıtlayan İsmet Yılmaz, kararı tek başına veremeyeceğini söyledi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz açıklamasında, "Hükümet görüşleri alır, değerlendirir ve Başbakan karar verir. Değerlendirme kısa süre içinde yapılacaktır. Bu seçim yatırımı olarak değerlendirilir mi? Bunun oy kaybettireceğini söyleyenler de var, bizim arkadaşlarımızdan söyleyenler var. Buna, oy getirir ve kaybettirir diye bakmamak gerekir. Bunun getirisi kadar götürüsü de vardır. 2011'de çıkan bedelliyi, seçimden sonra çıkardık" ifadelerin kullandı.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU DEĞERLENDİRECEK

Filipinler'de bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, yurda dönüşünün ardından Bakanlar Kurulu'nda bedelli askerlik konusunu değerlendirecek. Ayrıca Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de konuyu istişare edecek.

ERDOĞAN: ARTILARI VE EKSİLERİ VAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Erdoğan gazetecilerden gelen bedelli askerlik sorularını da yanıtsız bırakmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında, "Bedelli askerlik. Bedelli askerlikle ilgili ben başbakanlığım döneminde bu konuyla ilgili hükümetin düşüncelerini söylemiştik. Şu anda da bunun artıları var eksileri var, böyle bir dönemin içindeyiz. Birileri çıkıp zaman zaman bu işi kaşıyorlar. Bunlar doğru yaklaşım tarzı değil. Burada TSK’nın kanaatini bir kenara koymak da mümkün değil. Bu kanaat TSK’nın ihtiyacını değerlendirmeye alarak böyle bir karar verilir, sonra da hükümet kararını uygulamaya koyar. Şu anda böyle bir kararı ne hükümet vermiştir, ne TSK’nın bu konuda kesin bir kanaati açıklanmıştır, ne de bana kesin olarak yansıyan bir şey söz konusu değildir. Cumhurbaşkanı olarak bende bu olayın artı ve eksilerini ilgili mercilerle değerlendirerek karar vermek zorundayım. Sırtımızda ağır bir küfe var." ifadelerini kullandı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler