HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan: Faiz başarısız olduğum konulardan biri

Erdoğan: Faiz başarısız olduğum konulardan biri

İstanbul'da düzenlenen DEİK Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ekonomiye ilişkin beklentilerini iş dünyası ile paylaştı. Erdoğan'ın gündeminde faiz oranları ve inşaat-sanayi tartışması vardı.

Cumhurbaşkanı Avrupa Birliği, ABD ve Japonya'dan örnekler vererek, "Onlarda faiz düşük de bize ne oluyor? Komisyonlarla faiz yüzde 13-15 oluyor" dedi. Erdoğan, faizlerde gelinen noktayı kendi başarısızlığı olarak görüyor.

"Bu, tek kelimeyle zulümdür. Diyebilirsiniz ki 'Siz Başbakan'dınız. Başarısız olduğum konulardan biri budur. Bu konuda çeşitli müzakereler, görüşmeler yapılmıştır. Benim anlayışım budur, düşüncem budur."

"İnşaatı hafife alamayız"

Erdoğan, inşaat sektöründeki büyümeyi azaltıp sanayinin gücünün artırılması konusunda ise iki alanın dengede gitmesi gerektiğini düşünüyor.

"İnşaat sektörünü hafife almaya tahammülümüz yok. İnşaat büyüme için önemli ve bunun yanı sıra emek yoğun bir sektör. İstihdam için de önemli bir alan meydana getiriyor. Sanayi ve inşaatı atbaşı götürmek zorundayız. Birini bırakıp, öbürünü yapmak olmaz. Büyük ülke böyle düşünmez."

"Finans sektörü, gözlükleri iyi seçin"

Erdoğan'ın finans sektörüne de bir uyarısı vardı. Cumhurbaşkanı, en fazla parayı finans sektörünün kazandığını ve diğer sektörlere destek olunması gerektiğini ifade etti.

"En fazla parayı kim kazanıyor? Finans sektörü... Üstelik de çok fazla yorulmadan kazanıyorlar. Finans sektörünü uyarmak istiyorum. Kredi noktasında gözlükleri iyi seçin. Yakın, uzak sorun olmasın. Faizleri düşürmek durumundayız ki üreticinin önü açılsın. Yatırımın önünü açıp, el ele vermeye mecburuz. İkisi etle tırnak gibi."

Erdoğan 2015'in seferberlik yılı olacağını vurgulayarak Afrika, Latin Amerika pazarlarına ağırlık verileceğini belirtti ve "Enerjide gidilmedik yer bırakmayacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı, Katar'ın da Türkiye'de yatırıma istekli olduğunu vurgulayarak, "Katar Emiri her alanda her türlü girişime hazır. 2022 Dünya Kupası için altyapı, üstyapı gibi alanlarda Türk müteahhitleri Katar'da görmek istediklerini ifade ettiler" dedi.

Konukoğlu: İnşaat işçi ambarı

Cumhurbaşkanı'nın konuşmasını Al Jazeera'ye değerlendiren Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, inşaat sektörünün işçi ambarı olduğunu vurguladı, faizlerin düşmesi durumunda da yatırımın artacağını belirtti. Konukoğlu'na göre, finans sektörünün kredi tercihleri firmalara göre değişiyor.

Zeybekçi: Avrasya Gümrük Birliği ile yakın temastayız

Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de Türkiye'nin 2014'te ihracata dayalı büyümenin başarılı örneklerinden biri olduğunu söyledi. 2014'ün ilk üç çeyreğindeki yüzde 2.8'lik büyümenin yüzde 2.6'sının ihracattan geldiğini vurguladı.

Cari açıkta da beklentilerin üzerinde bir iyileşme olduğunu söyleyen Zeybekçi, "İlk 10 aydaki 19.3 milyar dolarlık iyileşmenin 12.5 milyar dolarlık kısmı net ihracattan kaynaklandı" dedi.

Zeybekçi, Türkiye'nin Avrasya Gümrük Birliği ile de çok yakın temasta olduğunu açıkladı.

"Birkaç ay içinde Rusya ile kota gibi, sertifika gibi, taşımacılık gibi alanlarda engellerin aşılmasını hedef olarak koyduk. Rusya ile belirli alanlarda serbest ticaret anlaşmaları görüşmeleri başlattık."

"Rusya kayıtsız şartsız partnerimiz"

İş dünyası Rusya'nın krizde olmasına rağmen Türkiye'nin bu çalışmalarının olumlu olduğunu düşünüyor. Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Türkiye'nin her ülkeyle serbest ticaret anlaşması yapmasının ihracata olumlu yansıyacağını söyledi. Al Jazeera'ye konuşan Şahin, Rusya ile her alanda ticaretin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Al Jazeera'ye konuşan eski Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, Rusya'nın 2000'lerde de krizde olduğunu ve bu krizden güçlenerek çıktığını söyledi, "Ne olursa olsun Rusya Türkiye'nin kayıtsız şartsız partneridir. Rusya, tıpkı AB gibi Türkiye'nin hem ticari hem de siyasi olarak önemli bir partneridir. Türkiye'nin gelecek için atak olması önemli" dedi.

aljazeeraturk

Erdoğan: Türkiye guguk devleti mi?

Instagram sahte takipçileri sildi

Ankara'da 4 günlük arama kararı

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler