HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erken emekliliğin yolu borçlanmadan geçiyor

Erken emeklilik hayal edenlerin hayalleri borçlanma yoluyla gerçeğe dönüşüyor. Prim günü ve sigorta süresini dolduran ancak yaşa takılan çalışanlara erken emekliliğin yolu açılıyor.

Erken emekliliğin yolu borçlanmadan geçiyor

Erken emeklilik konusu herkesin hayallerini süslüyor. Peki erken emeklilik mümkün mü? Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) sistemine göre askerlikte borçlanan çalışanlar yaş şartlarını 1 yıl öne çekme imkanına kavuşuyorlar.

Emeklilik için prim günü yahut sigorta süresi şartlarını yerine getirmiş olan ancak yaşının gelmesini bekleyen binlerce çalışan erken emeklilik bekliyorlar. SGK sistemine göre artık erken emeklilik mümkün! Erken emekliliği mümkün kılan ise askerlik. Bu durumda işe giriş tarihi ve askerliğin yapıldığı tarih önem kazanıyor. Çünkü askerlik yapılan süre, bu tarihi borçlandığınız süre kadar geri çekiliyor ve böylece emeklilik için yaş şartınız 1 yıl önceye çekilmiş oluyor. Ayrıca bu durumda prim şartınız da 75 gün azalıyor.

Bu duruma örnek olarak; 1993 yılında işe giren bir çalışan, borçlanarak bunu 1992'ye çekebilirse, 53 yerine 52 yaşında emekli olabiliyor. Askerlik borçlanmasının yaşı geri çekmesi için, askerliğin sigorta olunan tarihten önce yapılması gerekiyor. Askerliğin tamamının (18 ay) borçlanılması gerekebileceği gibi, bazı durumlarda 1 ay bile borçlanmak yaşı 1 yıl öne çekebiliyor. Bu yüzden haberimizde verdiğimiz tabloyu incelemenizde yarar var.

Bu durumda işe giriş tarihini size gereken kadar geri çekmek için, o kadar süre borçlanmanız yeterli oluyor. Bu sırada borçlanma miktarı ise brüt asgari ücrete göre belirleniyor. Bu sebeple şu anda en az borçlanma brüt asgari ücretin yüzde 32'si kadar oluyor. 2014 yılı baz alındığında bu miktar aylık olarak 362 lira 88 kuruş oluyor.

Bunun yanında askerliğini sigortanın ardından yapanlar için ise borçlanma imkanı bulunuyor ancak bu durumda yaşın 1 yıl geriye çekilmesi gibi bir durum gerçekleşmiyor. Yaş geri çekilmese de eksik primler tamamlanılarak yine erken emeklilik durumu doğuyor. Yani 540 gün prim ihtiyacı olan çalışan bir kişi, bunu 1,5 yıl çalışarak doldurmak yerine borçlanmaya gidiyor. Bu şekilde 1,5 yıl erken emekli olmuş oluyor. Öte yandan bazı özel durumlar da mevcut. Yedek subay olarak askerliğini yapanlar sadece yedek subay okullarında geçen süreyi borçlanabiliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler