HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ersin Alok, fotoğraflarıyla geçmişe yolculuğa çıkaracak

240 eserin sergileneceği ve üç bölümden oluşacak sergide, ilk kez gün yüzüne çıkacak portrelerin büyük ilgi görmesi bekleniyor.

Ersin Alok, fotoğraflarıyla geçmişe yolculuğa çıkaracak

Uluslararası sanat camiasında, yaşayan en itibarlı fotoğraf üstatlarından biri kabul edilen Ersin Alok, 55’inci sanat yılında ilk retrospektif sergisini sanat severlerle buluşturmaya hazırlanıyor. İstanbul Fotoğraf Müzesi’nde gerçekleştirilecek serginin en çok ilgi çekecek bölümlerden birini, Cemal Reşit Rey’den Bedri Rahmi’ye, Münir Özkul’dan Muvaffak Uyanik’a, Aliye Berger’den Halikarnas Balıkçısı’na kadar çok özel isimlerin, şimdiye kadar gün yüzüne çıkmamış siyah-beyaz portreler oluşturacak.

“Fotoğraf” denince dünyada ve Türkiye’de bir çok ilkin temsilcisi olarak anılan Ersin Alok, ilk retrospektif sergisi ile İstanbul Fotoğraf Müzesi’nde sanatseverlerle buluşuyor. 18 Şubat 2016 Perşembe günü açılışı yapılacak olan sergi; genel fotoğraflar, dağlar ve portreler olmak üzere 3 ayrı bölümden oluşuyor. Şimdiye kadar gün yüzüne çıkmamış çok özel portre çalışmalarından söz eden Ersin Alok, “Portreler bölümünde, 1967-1985 yılları arasında çekilmiş 44 çalışmam sergilenecek. Bu bölümün en önemli özelliği; Cemal Reşit Rey’den Bedri Rahmi’ye, Münir Özkul’dan Muvaffak Uyanık’a ve Aliye Berger’den Halikarnas Balıkçısı’na kadar çok özel isimlerin, şimdiye kadar gün yüzüne çıkmamış siyah-beyaz portrelerinden oluşması” diyor.

Yarım asırlık tecrübesini kitaplaştırdı!

Ersin Alok, “Fotoğrafla geçen 55 yıl… Dile kolay. Ben var olan tecrübelerimi kendime saklamak yerine aktarmayı ve paylaşmayı ilke edinmiş biriyim. Mesleğim gereği, dünyanın birçok yerinde fotoğraf çektim ve fotoğraflarımla ülkemi temsil etme gururunu yaşadım. Bu deneyimi aktarmanın en iyi yolunun da kitap olduğunu düşünüp Sn. Peyman Sükran ile kolları sıvayarak, ‘Bir Fotoğraf Ustası: Ersin Alok” isimli kitabımızda, fotoğraf tekniklerine dair detaylı bilgileri Onunla paylaştım. Sergide yer alan veya almayan birçok fotoğrafın, nasıl çekildiğini ve fotoğrafı farklılaştıran detayların neler olduğunu yazdık. Salt teorik bilgilerle dolu kitaplar, sıkıcı olabiliyor. Bu kitap, yaşamdan örneklerin yer aldığı, bakmak ile görmek arasındaki farkın nerelere uzandığını anlatan, meraklısına bilgi ve keyif verecek bir kitap. Sergi alanında kitabın satışı da yapılacak” diye konuştu.

ERSİN ALOK KİMDİR?

1937 yılında doğan Ersin Alok, Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü ile I.I.T.I Akademisi Ticaret ve Gazetecilik Bölümlerini bitirdi. Mimar Sinan Üniversitesi Fotoğraf Enstitüsü'nün kuruluşunu yaptı. Sanat uğraşına resimle başlayan Alok, 1967 yılında profesyonel olarak fotoğrafa başladı. Alok, Endüstri Fotoğrafçılığı konusunda önemli çalışmalar yaptı. Arkeolojik ve Mimari Fotoğraf çekimi konusunda gerçekleştirdiği buluşlarıyla da ünlüdür. Türkiye'de, ilk olarak 360 derecelik görüşle, eksiz olarak fotoğraf çekimini gerçekleştirdi. Dünyanın çeşitli yerlerinde derin su dalışları yaparak fotoğraflar çekti. İlk Kızıldeniz dalışını gerçekleştiren Türk fotoğraf sanatçısıdır. V. Paris Bienali'nde "Absurd" anlatımı ile Birincilik Ödülü aldı. Ardından Roma, Brüksel, Sofya, Varşova ve ABD Barkley birincilikleri geldi. 1989'da Dünya Fotoğrafçıları Birliği, Helsinki'de Alok'a Asya'yı temsil etme hakkını verdi ve Alok üç arkadaşıyla birlikte DOĞA temalı Panoromik Üçgen Sergisini açtı. Ses kayıtları konusunda yaptığı çalışmalarla Ses Arşivi oluşturdu. Ayrıca beş milyona yakın diadan oluşan arşiviyle Türkiye'nin ilk DIABANK'ını kurdu. Alok'un bugüne dek 24 kitabı yayınlandı. Alok, dökümanter film konusunda da çalışmalar yapmaktadır. Kendisinin keşfi olan Doğu Anadolu Kaya Üstü resimleri yaklaşık olarak 10.000'in üstündedir. Bugüne kadar Yeni Zelanda ve Güney Kutbu dışında birçok yerde Prehistorik ve Antropolojik araştırmalar yaptı. Himayalalar'da ve Hindu & Budist mabetlerde "Yaşamın Paylaşılması ve Seksüel Davranışlar" konusunda da araştırmaları oldu. Sanata etki eden olay ve olguları derinlemesine inceleyen Alok, dünya çapında onlarca konferans düzenledi. Kadrajına yansıyan her ayrıntıya sanatsal bir boyut kazandıran Alok’un arşivinde 11 milyonu aşkın görsel ve dia çalışması bulunuyor. Halen İTü Mimarlık Fakültesinde Mimari Fotograf derslerı veriyor ve A.fotograf & film stüdyosunda da çalışmalarını sürdürüyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler