HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Evet, kadınlara şiddet uyguluyoruz"

Bursa'da en çok göç alan 3 mahallede yapılan atölye çalışmaları ve ankette katılan erkeklerin yüzde 52.9'unu kadınlara şiddet uyguladığını itiraf etti.

"Evet, kadınlara şiddet uyguluyoruz"

Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler, toplumda kabul edilenin aksine erkeklerin kadınlara şiddet uyguladıklarının farkında olduğunu söyledi.

Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği, 'Şiddet Bir Dünya' adı verilen mahalle çalışması kapsamında 4 ay boyunca Bursa'nın yoğun göç alan, üç mahallesinde kadın ve erkekler üzerinde şiddet araştırması yaptı. 1064 kadın ve erkeğe 'Şiddetsiz bir dünyanın' nasıl var olabileceği sorularak, sosyolog, psikolog ve avukatlarla kadın ve erkeklere ayrı atölyeler düzenlendi. Atölye çalışmalarına katılan 354 erkek, "Eşinize şiddet uyguladınız mı?", "Ne tür şiddet uyguladınız?" sorularını yanıtladı.

Erkeklerin yüzde 52.2'si eşine şiddet uyguladığını kabul ederken, en çok yüzde 19.6 oranıyla 'Ekonomik şiddet' geldi. Bunu, psikolojik, sözel, fiziksel ve yüzde 3.9 oranında 'Cinsel şiddet' izledi.

Şiddetti azaltma yollarının başında sevgi, saygı ve anlayış gelirken mahallelerde şiddeti önleme yöntemi olarak ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Soğanlı Mahallesi'nde kadınların yüzde 17,4'ü şiddeti önlemek için belediye hizmetlerinin arttırılmasını istedi. Emek Mahallesi'nde de kadınların yüzde 24,33'ü eğitim ve seminerlerle şiddetin önlenebileceğini düşünürken, Elmasbahçeler'de ise yüzde 25, 68'i sevgi, saygı ve anlayışla çözülebileceğini söyledi.

"KADINLAR SEVGİ, SAYGI VE ANLAYIŞ BEKLİYOR"

Karma seminer, atölyelerde aile içi iletişim, şiddetin tanımı ve psikolojik, sosyolojik boyutu ve şiddet uygulamanın yasal yaptırımları birebir paylaştıklarını belirten Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Dilek Üzümcüler, toplam 6 bin bilgilendirici broşür dağıttıklarını kaydetti. Üzümcüler, seçilen mahallelerde daha önce çalışma yaptıklarını ve şiddet şikayetleri de aldıklarını ifade ederek, "Erkekler kadınlara şiddet uyguladıklarının farkında. Toplumda hakim 'erkek şiddet uyguluyor ama farkında değil' düşüncesi doğru değil. Çalışmamızda erkeklerin bunu farkına vardıklarını keşfettik. Erkeklere şiddeti anlattığımızda davranışlarında değişimler olabileceğini gözlemledik. Kadınlar saygı, sevgi, anlayış istiyor. Şiddetin görünürlüğünü, aile içi iletişimi arttırarak şiddetin azalacağını düşünüyorlar" dedi.

Üzüncüler, kadın ve erkeklerin sorun yaşadıklarında danışabilecekleri ücretsiz danışma merkezleri, mahallelere ücretsiz kreşler, kadın sığınma evleri ve kadınlara pazar yerlerinde el ürünlerini satabilmeleri için stand verilmesini istediklerini ekledi. (DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler