HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erken emeklilik konusunda çalışmalara hız verildi

Son dönemde erken emeklilik konusunda hareketli günler yaşanıyor. Yeni düzenlemelerin ardından erken emeklilik konusu hayal olmaktan çıkıyor. Artık pek çok yol erken emekliliğe çıkıyor.

Erken emeklilik konusunda çalışmalara hız verildi

Erken emeklilikte her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Erken emeklilik konusunda yapılan çalışmaların ardından erken emeklilik hayal olmaktan çıkıyor. Yıpranma payı alarak erken emekli olma imkanına öğretmenler de sahip olabiliyor. Daha önce sağlıkçılara tanınan bu hak öğretmenlere de tanınıyor. Bu hakka göre 4 yıl çalışan bir öğretmen 5 yıl çalışmış gibi görülüyor, 20 yıl sonunda ise öğretmenler 5 yaş erken emekli olabiliyor. Erken emeklilik imkanı bazı meslek gruplarına tanınıyor ancak tüm meslek grupları doğum borçlanmasıyla ve askerlik borçlanmasıyla daha erken emekli olabiliyor. Yeni düzenlemeyle erken emeklilikten belirli meslek grupları yararlansa da tüm çalışanlar doğum borçlanmasıyla erken emekli olabiliyor. 2 yaşından küçük bir çocuğu evlat edinen bir çalışan 1.5 yıl doğum borçlanmasıyla erken emekli olabiliyor.

EVLAT EDİNİLEREK ERKEN EMEKLİ OLABİLİNİYOR

SGK yönetimi yeni bir düzenlemeye doğru adım atıyor. Yeni genelgeye göre, bundan böyle evlat edinmiş kadın çalışanlar da artık doğum borçlanması hakkından yararlanabilecek. Kadın sigortalılar 2 yaşını geçmemiş evlat edindikleri çocukları için artık doğum borçlanması yapabilecek. Diğer yandan doğum yaptıktan sonra çocuğunu evlatlık veren anne de doğum borçlanması hakkına sahip olacak.

SAĞLIKÇILAR VE ÖĞRETMENLER DE YIPRANMA PAYIYLA ERKEN EMEKLİ OLABİLİYOR

Erken emeklilik imkanları genişliyor. Yeni düzenlemeye göre yıpranma payı alarak emekliliğini öne çekecek meslekler arasına öğretmenlik de katılıyor. Daha önce sağlıkçılara tanınan yıpranma payı imkanı öğretmenlere de tanınacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) düzenlenen 19. Milli Eğitim Şurası'nda öğretmenlere her dört yılda bir yıpranma payı verilmesi önerisi benimsendi. Buna ilaveten öğretmenlerin ek göstergesinin 3600 olması da karara bağlandı. Bu sayede öğretmenlerin özellikle emekli olduktan sonra maaş ve ikramiyeleri artacak. Yıpranma payı sayesinde 20 yıl görev yapan bir öğretmen 5 yıl kazanmış olacak. Böylece 5 yıl daha erken emekli olma imkanına kavuşacak. Aynı hak sağlıkçılara da tanınarak onlara da erken emekliliğin yolu açılmıştı.

DOĞUM VE ASKERLİK BORÇLANMASIYLA ERKEN EMEKLİ OLMAK MÜMKÜN

Erken emeklilik belli meslek gruplarına tanınsa da diğer vatandaşların da bu hakkı bulunuyor. Askerliğini sigortalı olmadan önce yapmış vatandaşlar bu süreleri borçlanarak ilk işe giriş tarihlerini öne çekiyor. Böylece en az 1 yıl erken emekli oluyor. Sigortalı olduktan sonra doğum yapan kadınlar yaş ve yılını tamamlamış ise 3 çocuğa kadar borçlanarak 2160 gün yani 6 yıl daha erken emekli olabiliyor. Yeni düzenlemeye göre yüzde 40 ve üzeri raporu olan engelliler de, erken emekli olabiliyor.

DOĞUM BORÇLANMASI BAŞVURU ŞEKLİ

İlk defa 5510 sayılı Kanuna göre hizmet akdiyle çalışanlar ve kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayan sigortalılar, 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile mülga 506 sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun ve 2926 sayılı Kanununa tabi olan sigortalılar ve hak sahipleri, sigortalının en son çalışmasının/hizmetinin geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurarak,

Kamu görevlileri (eski kamu görevlileri sigortalıları veya hak sahipleri “SGK Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA” adresine borçlanma talep dilekçesiyle başvuruda bulunarak doğum borçlanması yapabileceklerdir.

Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalının işvereninden belge istenilmeksizin kurum hizmet kayıtlarından tespiti yapılarak işlem sonuçlandırılacaktır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler