HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Faiz kavgasında' söylenti ve yalanlama

'Faiz kavgasında' söylenti ve yalanlama

Merkez Bankası'nın salı günü politika faizini sadece çeyrek puan indirmesi, Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Merkez Bankası yönetimi arasında bir süredir devam eden gerilimi yeni bir noktaya taşırken, istifa söylentileri Başbakanlık kaynakları tarafından yalanlandı.

Merkez Bankası'nın politika faizini 7,75'ten 7.50'ye indirince, sert eleştirilerine bir yenisini eklemiş ve isim vermeden Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ya "Başka bir yerlere karşı bağımlılığın mı var?" diye sormuştu. Erdoğan'ın çarşamba günü yaptığı açıklama şöyleydi:

"Bizim Merkez Bankası'nın bağımsızlığına bir sözümüz yok, ayrı bir konu. Ama nereye kadar yok? Ülkenin ve milletin menfaatlerini koruduğu yere kadar yok. Bu konuda bir yanlış gördüğümüz, eksik gördüğümüz zaman sözümüzü söylemekten asla çekinmeyiz. Burada bir kez daha ifade ediyorum, yani bize karşı bir bağımsızlık mücadelesi veriyorsun da, başka bir yerlere karşı bağımlılığın mı var? Bir de bunu söyle."

"Dün (salı) Merkez Bankası lütfetti. Politika faizinde ve faiz koridorunda çeyrek puanlık bir indirim yaptı. Yıl boyunca yapılan indirimleri topluyorsunuz, 2,5 puan ediyor. Halbuki geçtiğimiz yıl Ocak ayında bir kalemde 5,5 puanlık artış yapılmıştı. Hâlâ Ocak ayındaki artışın yarısı kadar dahi indirim yapılmış değil. Faiz artırımına konu bu şartlar ortadan kalktı ama artan faiz hâlâ yerinde duruyor. Böyle şey olur mu?"

Erdoğan'ın Merkez Bankası'nı eleştirdiği bu sözlerden sonra 2.4670'te olan dolar açıklama sonrası 2.4778'a kadar çıktı. Ankara'da yapılan bir görüşmeyle ise istifa söylentileri başladı. Faiz kosunuda Merkez Bankası Başkanı ve yönetemine sahip çıkan açıklamalar yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Başbakanlık kaynaklarına göre, görüşme Başbakan'ın 3-7 Mart arasındaki New York ziyaretinde yatırımcılarla yapılacak konuları ele almak için önceden planlanmıştı.

Ancak görüşmenin ardından özellikle sosyal medya üzerinden Babacan'ın ve Başçı'nın istifa edeceği konuşulmaya başlandı.

Başbakanlık kaynakları Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın istifa haberlerine ilişkin "İddiaların nereden kaynaklandığını da anlamıyoruz. Biz bu iddiaları kesinlikle reddediyoruz. Sayın Babacan MGK hazırlık toplantısına geldi, katıldı. Şu anda da MGK toplantısına katılıyor. Bu iddiaları tümüyle reddediyoruz. Böyle bir şey yok. Aynı şekilde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın da istifa iddialarını yalanlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Faiz kavgası nasıl başladı?

Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ile Merkez Bankası arasındaki faiz gerilimi, 16 Ocak'ta başlamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 20 Ocak'taki faiz kararından birkaç gün önce yaptığı konuşmada Merkez Bankası'nı faiz indiriminde geç kalmakla eleştirmiş, "Sağolsun Merkez Bankamız da dünyada herkes inerken bizim Merkez Bankamız olduğu yerde duruyor, düşürmüyor. Ey Merkez Bankası neyi bekliyorsun?" diye sormuştu.

Merkez Bankası 20 Ocak'ta faizi 0.50 indirince de, ertesi gün Cumhurbaşkanı Erdoğan indirimi yeterli bulmadığını şöyle ifade etmişti:

"Görülen o ki Merkez Bankası verilen mesajlardan hâlâ nasibini alabilmiş değil. Bunu sadece politika faizi olarak görmemek lazım, bunun bir de katları var. Burada vatandaşı aldatmanın bir anlamı yok. Türkiye'de yatırım istiyorsak, bu faizle bunu yapmamız mümkün değil. İstihdam sağlamamız mümkün değil. Biz burada ne kadar ucuz yatırım yapabilirsek o zaman dış piyasada o kadar rahat ederiz. Şu andaki açıklamayı asla kabul edilebilir bulmuyorum. Merkez Bankası bu yaptıklarıyla eleştirilemez değildir. Şahsen ben Cumhurbaşkanı olarak bu konuda takibimi sürdüreceğim. Canımı yakan konulardan biri."

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın sessiz kaldığı bu tartışmada, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Başçı'ya sahip çıkan açıklamalarda bulunmuştu. Babacan 9 Şubat'ta İstanbul'daki G-20 konulu toplantıda şunları söylemişti:

"Merkez Bankası'nda gayet yetkin bir ekibimiz var, ekibimize güveniyoruz. Doğru zamanda doğru kararlar aldıklarına inanıyoruz. Merkez Bankası ve benzer uygulamalarda ülkelerin değişik pratikleri var, Merkez Bankası'nın parti politikası ve seçim manifestosunda durumu gayet açık. Merkez Bankası'nın görevleri yasalarla belirlenmiştir. Bizim Merkez Bankamızın objektif fonksiyonu çok nettir kanunda. Tam olarak kanunda yazan, aynı zamanda parti politikasında da AK Parti'nin programında, seçim manifestosunda ve hükumet programlarında da vardır."

Kaynak: Al Jazeera

aljazeeraturk

IŞİD tarihi eserleri parçaladı

'Cihatçı John'un kimliği belli oldu

Sorak: Her iş son iştir

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler