HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fatih Altaylı: Spor sağlığa zararlı bir şeydir

Fatih Altaylı tartışma yaratacak bir yazıya imza attı. “Spor sağlığa yararlı bir şey değildir, hatta zararlı bir şeydir” ifadelerini kullanan Altaylı, "İnsan koşmak için evrilseydi iki ayak üzerine kalkmazdı. Zıplamak için evrilseydi, arka bacakları değişime uğrardı. Ağırlık kaldırmak için evrilseydi, omuz yapısı bambaşka olurdu. Bel fıtığı olmasını engelleyecek bir kas geliştirirdi. Hiç 100 yaşına kadar yaşayan sporcu gördünüz mü?" diye sordu.

Fatih Altaylı: Spor sağlığa zararlı bir şeydir

Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı'nın 'Harvard beni doğruladı: Spor zararlıdır' başlıklı bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

ÇOK SPOR YAPARSANIZ YIPRANIRSINIZ

Yıllardır bu köşede savunduğum bir tez var. “Spor sağlığa yararlı bir şey değildir, hatta zararlı bir şeydir” der dururum. Bu konuyu televizyon programlarına davet edilip hekimlerle tartışmışlığım bile vardır. Tezim bilimsel verilere değil, yaşanmışlıklara ve gördüklerime dayanıyor. Çok spor yaparsanız yıpranırsınız.

Otomobilden örnek verirsek, sürekli yüksek devirde kullanılan bir otomobilin motoru çabuk eskir. Elbette ki sürekli yatan bir otomobilin de motoru kısa sürede perişan olur ama uygun devirde, makul hızda giden bir otomobil her zaman daha uzun dayanır.

YOĞUN SPOR YAPTIĞIM DÖNEMDE HEP SAKATLIK, HEP AĞRI SIZI YAŞADIM

Mesela bir otomobilin kapı kolu otomobilin yaşam süresi boyunca bir milyon kere açılıp kapanmaya göre test edilmiş ve imal edilmiştir. Siz manyak gibi kapı kolunu ha babam açıp kaparsanız kapı kolu süresinden önce bozulur. Aşırı sporun da insan vücuduna benzer etkiler yaptığını düşündüm hep.

HİÇ 100 YAŞINA KADAR YAŞAYAN SPORCU GÖRDÜNÜZ MÜ?

Yaşadım ve gördüm üstelik de. Yoğun spor yaptığım dönemde hep sakatlık, hep ağrı sızı yaşadım. Bırakınca sakatlıklarım da azaldı, ağrılarım da. Sadece eski sakatlıkların ağrıları kaldı. Ve bir de büyümüş bir kalp ile genişlemiş bir aort. İnsan koşmak için evrilseydi iki ayak üzerine kalkmazdı. Zıplamak için evrilseydi, arka bacakları değişime uğrardı. Ağırlık kaldırmak için evrilseydi, omuz yapısı bambaşka olurdu. Bel fıtığı olmasını engelleyecek bir kas geliştirirdi. Hiç 100 yaşına kadar yaşayan sporcu gördünüz mü?

HARVARD’A TEŞEKKÜR EDİYORUM

Hep söylediğim şuydu. Yürüyün, sıkılmıyorsanız yüzün. Fazlası doğru değil. Ve sonunda Harvard Üniversitesi beni haklı çıkaran araştırmayı yapmış. Sağlık için en iyi beş egzersiz arasında ne koşma var, ne ağırlık kaldırma, ne de kardiyo denilen saçmalık. En iyisi yüzmek. Ardından tai chi. Sonra çok hafif kilolarla dayanıklılık egzersizi. Ardından yürümek ve son olarak da kegel egzersizi. Harvard’a teşekkür ediyorum. Bir musibet bin nasihatten daha iyidir diyerek yarattığım tezimi bilimsel hale getirdikleri için.


En Çok Aranan Haberler