HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fazıl Say'a 10 ay hapis cezası

Sosyal Paylaşım sitesi Twitter’da yazdığı yazılar nedeniyle yargılanan Fazıl Say'ın cezası belli oldu.

Fazıl Say'a 10 ay hapis cezası

Sosyal Paylaşım sitesi Twitter’da yazdığı yazılar nedeniyle 'Halkın benimsediği değerleri alenen aşağıladı gerekçesiyle' 1,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sanatçı Fazıl Say, 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme hükmün açıklanmasını erteledi.

İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık Fazıl Say katılmadı. Şikayetçilerle taraf avukatlarının katıldığı duruşmada mahkeme son savunmaları aldıktan sonra kararını açıkladı. Mahkeme, Say’ın ''halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı'' suçunu işlendiğine karar verdi.

Suçun işleniş şekli, sanığın kastı, suç işlemedeki ısrarı, suçun işlendiği zaman ve yeri, sanığın güttüğü amacı dikkate alan mahkeme önce 8 ay cezaya hükmetti. Suçun yayın yoluyla işlenmesi nedeniyle yarı oranında artırarak bir yıla çıkaran mahkeme, sanığın duruşmadaki davranışları nedeniyle cezayı 10 aya indirdi. Say’ın sabıkasız olmasını göz önünde bulunduran mahkeme, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Say 5 yıl içerisinde benzer bir suç işlemezse verilen hapis cezası düşecek.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Say’ın ''halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı'' suçlamasıyla 9 aydan 1,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erhan Gülcan’ın hazırladığı iddianamede, Say’ın davaya konu tweet’lerini, ifade özgürlüğü çerçevesinde bir eleştiriden ziyade insan ilişkilerinin gelişmesine yarayan kamusal tartışmaya hiçbir katkıda bulunmayan ve 3 büyük dinin mensuplarının ortak değerleri olan Allah, cennet ve cehennem gibi kavramlara yönelik hislerini nedensiz yere inciterek ve bu kavramların anlamsız, gereksiz ve değersiz olduğu kanaatini uyandıracak şekilde dini değerleri aşağılamak kastıyla yazdığı kanaatine varıldığı belirtilmişti.

TWITTER'DAN ÖMER HAYYAM'IN BİR DÖRTLÜĞÜNÜ PAYLAŞMIŞTI

Fazıl Say'ın Twitter'daki mesajında alıntı yaptığı ve şikâyete konu olan Ömer Hayyam'ın şiirinin dörtlüğü şöyle:

'Irmaklarından şaraplar akacak' diyorsun Cennet-i alâ meyhane midir?'

SUÇLAMALARI KABUL ETMEMİŞTİ

Say, daha önce mahkemede yaptığı yazılı savunmasında Twitter'da yazdıkları hakkında kendisine yöneltilen hiçbir suçlamayı kabul etmediğini aktarmıştı.

''Twitter'de yazmış olduğum hiçbir yazı, kullandığım hiçbir ifadede hakaret, aşağılama amacım yoktur'' diyen Say, aksine, yazılarının iyice incelenmesi durumunda, dini değerleri istismar eden ile dini değerlerden rant sağlamaya çalışan kişilerden rahatsızlık duyduğunu ifade ettiğini açıklamıştı.

Say, sayfadaki yazılara kendi iradesi dışında hiç kastetmediği anlamların yüklendiğini savunarak, ''Kullandığım ifadeler çarpıtılmıştır. Bu çarpıtma, benim iradem dışında, şahsım hedef gösterilerek meydana getirilmiştir. Bu durumdan sorumlu tutulmam mümkün değildir'' ifadesini kullanmıştı.

[Tüm haberler](https://www.mynet.com/haber)


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler