HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Festivallerin keyfini sonuna kadar çıkarmanızı sağlayacak 6 ipucu

Festival kültürünün gelişmesi organizatörlerin çabası kadar festival seyircilerinin de daha bilinçli olmasına bağlı.

Festivallerin keyfini sonuna kadar çıkarmanızı sağlayacak 6 ipucu

Samet Varol / Mynet Haber

Müzik, insanları asırlardır ortak paydada buluşturan bir sanat dalı… Gün içinde evde, yolda, işte dinlerken duygularımızı katlayıp bizi coşturan şarkıları kaynağından canlı canlı dinlemek ve yüzlerce insanla hep bir ağızdan bağırarak söylemek, kendimizi diğer insanlardan ayrıcalıklı hissettiğimiz bir zaman dilimi olsa gerek...

Sosyalleşmenin ve anı paylaşmaya dönüştüğü günümüzde, müzik endüstrisi için festivallerin ayrı bir önemi olmaya başladı. Festival kavramı Türkiye'ye gelmesinin üzerinden çok gelişme kaydetti. Şimdilerde kocaman bir sektör olarak hayatımızda. Bir büyük alan, birbirine yakın tarz müzik yapan ve sahip olduğu üne, ya da ticari başarılarına göre sahne sırası belirlenmiş sanatçılar/gruplar, biraz sponsor ve mümkünse güzel hava... İşte festivalimiz hazır!

Ülkemizde de yaz aylarına girilmesiyle, çeşitli müzik türlerinde sanatçıları barındıran pek çok festival takvimlere işlendi. Bu festival bolluğuna rağmen festivallerden yeterince keyif alabiliyor muyuz? Festival kültürüne ne kadar alıştık. Düzenlenen hemen hemen her festivalden sonra çıkan bazı aksilikler bazen tadımızı kaçırsa da biraz hazırlıklı olabilir ve festival kültürünün en azından seyirci olarak payımıza düşen kesimini benimsersek festivallerimizin kalitesini bir tık daha yukarı taşıyabiliriz belki.

Festival insanları, öncelikle festival ruhunu severler. Tanımadığı insanlarla rengi, cinsiyeti, dili, dini, ırkı ne olursa olsun bir olma hissiyatını severler. Çeşitli zevklerine ve biraz da ekonomik durumlarına uygun olan her etkinliğe muhakkak katılmaya çalışırlar. Bazıları da biraz daha seçici davranarak sadece dinlemekten hoşlandıkları türde müzik yapan sanatçıların sahne aldığı festivalleri tercih ediyor. Peki ya iyi bir festival insanı olmanın püf noktaları nelerdir?

Eğlenceye odaklanmak

Festival denince sadece konserler akla gelmiyor. İyi bir festivalden beklenen, büyük alanlarda pek çok eğlenceli aktivitenin festival insanlarına sunulabilmesi… Festival insanları, konserler akşam saatlerinde başlayacak olmasına rağmen, temelde eğlenceye odaklandıkları için, festival alanına günün erken saatlerinde gitmeyi tercih ediyorlar. Ayrıca iyi bir festival insanı için, festival alanına girdikten sonra her şey potansiyel bir eğlence unsur...

Eğlenceyi sonuna kadar yaşamak, işten biraz uzaklaşmak ve anın tadını çıkarmak için cep telefonlarınızı kapatmayı tercih edebilirsiz.

Tükenmeyen enerjiye sahip olmak

İyi bir festival insanı olmak için, enerjiniz asla tükenmemeli. Festival alanındaki her şeyin, sizin eğlenmeniz üzerine kurulu olduğunu asla unutmamalısınız. Daha çok eğlence için, daha çok enerji şart...

Bu nedenle de bol bol sıvı almayı ihmal etmeyin ve yediklerinize dikkat edin.

Günü iyi planlamak

Festivalde olabildiğince eğlenmek ve güzel vakit geçirmek için gününüzü iyi planlamalısınız. Konserler, gösteriler, arkadaşlar, dans derken festival kargaşasında kaybolabilir; hemen yorulabilirsiniz.

Vaktinizi iyi değerlendirmek için görmek istediğiniz müzisyenleri, katılmak istediğiniz gösterileri önceden bir yere not etmeyi unutmayın.

Doğa koşullarına uyum sağlayabilmek

Katıldığınız festivalde yaşanacak hava muhalefetlerine her zaman hazırlıklı olmalısınız. Yakıcı güneşin altında tanımadığınız insanlarla voleybol oynarken, aniden bastıran yağmurla birlikte eğlenmeyi de bilmelisiniz.

Yağmurluk, güneş kremi, peçete, suluk, el feneri, taşınabilir şarj aleti, ilk yardım çantası çantanızda mutlaka olması gerekenler. Eğlencenin tadını çıkarın ve şartların sizi yıldırmasına izin vermeyin!

Dans

Dans. Çünkü ne kadar çok dans ederseniz, o kadar iyi bir festival insanı olursunuz. Alanda müziğin kesildiği anlarda bile, dünyanın herhangi bir yerinde çalan bir şarkıyı duyup dansınıza devam edebilmeniz gerekir. Alanda top oynarken, yemek yerken, tuvalet sırası beklerken, konser esnasında dansınız artarak devam etmeli hatta dinlenmek için oturduğunuz anlarda bile omuzlarınızı sallayarak festival insanı olmanın hakkını vermelisiniz.

Doğru zamanda, doğru selfie'yi çekebilmek

Günümüz insanının anı belgeleme taktiği olan selfie, her alanda olduğu gibi festivallerde de önemli bir yer tutmakta. İyi bir festival insanı olmanın kriterlerinden biri, evinize dönüp bir gün sonra kendinize geldiğinizde telefonunuzdan çıkan selfie'lerin ne kadar düzgün olduğu... Herkes o karede yer alabilir ancak iyi bir festival insanının selfiesi her zaman festivalin özeti niteliğindedir.

Türkiye'de 2016 yaz ve sonbahar aylarında, takviminize birçok festivali ekleyebilirsiniz. Bodrum'dan İstanbul'a birçok kamplı, kampsız veya tek günlük festivale katılarak bir yandan Türkiye'nin farklı yerlerini de görme fırsatı elde edebilirsiniz.

En yakın festival Alaçatı'da... Hem de bayram tatiline denk geliyor! Burn Electronica Festival 5 Temmuz - 6 Temmuz arasında Alaçatı Soundpool'da düzenleniyor.

Çok bekletmeden gelen diğer festival Kuşadası Gençlik Festivali. 14 Temmuz - 17 Temmuz arasında Aydın'ın Sevgi Plajı'nda düzenlenecek festivale Emre Aydın'dan Gripin'e Hayko Cepkin'den Jehan Barbur'a birçok farklı müzik zevkine hitap eden sanatçı katılıyor... ama öyle bir grupvar ki her kesimin sevgilisi: MFÖ için bile orada olmaya değer sanki.

13 Ağustos'ta İstanbul Kilyos'taki Tırmata Beach'te Renkli Çadır Festivali, özellikle müzik dışındaki birçok keyifli etkinlik vaad ediyor.

25 Ağustos'ta yine biraz daha güneye gidiyoruz. 28 Ağustos'a kadar devam eden Zeytinli Rock Festivali'nin kadrosu bir hayli zengin. Cem Adrian, Büyük Ev Ablukada, Yüzyüzeyken Konuşuruz ve Feridun Düzağaç gibi popüler isimlerin yer aldığı festivalin headliner'ları: Duman, Athena, Şebnem Ferah, Pentagram, Mor ve Ötesi.

Yaza vedayı Bodrumda yapmak pek keyif verir. 9 - 11 Eylül arası SunSplash'tayiz. Bodrum'da Xuma Village'da gerçekleşen festival 2009'dan beri düzenleniyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler