HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Figen Yüksekdağ aylar sonra ilk kez görüntülendi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşmasına katılmak üzere Ankara 16'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne getirildi. Ankara Adliyesi'nde görülecek dava için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Adliyenin çevresine giden yollar, yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Bariyerlerle güvenlik önlemi alan emniyet güçleri, adliyeye gelen herkesi üst araması yaparak, içeri aldı. TOMA'lar da adliye etrafında görev aldı.

Figen Yüksekdağ aylar sonra ilk kez görüntülendi

Eski HDP Van Milletvekili Figen Yüksekdağ'ın yargılandığı davanın Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmasını izlemek üzere milletvekilleri ve partililerle Ankara Adliyesine gelen HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, yaptığı açıklamada, "Yüksekdağ, bugün kendisine yöneltilen hukuksuzca ve düzmece dosyalarla, sadece yasama sorumsuzluğu çerçevesinde ele alınması gereken konuşmalarından dolayı tutuklu bulunmaktadır." ifadesini kullandı.

HDP olarak Türkiye'ye demokrasiyi ve barışı armağan etmek istediklerini iddia eden Kemalbay, şunları kaydetti:

"Yüksekdağ bütün konuşmalarında bunu dile getirmiştir. Bizler kadın başkanımızın yanındayız. Biliyoruz ki bir ülkede kadınlar özgürleşmezse o ülkede özgürlükten söz edilemez. Biz kadın eş başkanımızı sahipleniyoruz. 'Onun iradesi irademizdir' diyoruz."

ANKARA ADLİYESİ'NDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Öte yandan Ankara Adliyesinde görülen dava için polis yoğun güvenlik önlemleri aldı. Adliyeye giden yollar yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Bariyerler ile güvenlik önlemi alan emniyet güçleri, adliyeye gelenleri üst araması yaparak içeri aldı.

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI

Dokunulmazlıklar, 20 Mayıs 2016'dan önceki suçlar için kaldırılmış, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ile milletvekilliği sona erdirilen ve parti üyeliği düşürülen eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu bazı HDP'liler tutuklanmıştı.

Haklarında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasının yolunu açan Anayasa değişikliği, 20 Mayıs 2016'da TBMM'de kabul edilmişti.

Anayasa değişikliğinde, teklifin TBMM'de kabul edildiği tarihte, soruşturma veya kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, cumhuriyet başsavcılıkları ve mahkemelerden Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, TBMM Başkanlığı veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesinin, "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz." hükmünün uygulanmayacağına yer verilmişti.

Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde Anayasa ve Adalet Karma Komisyon Başkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemine ilişkin dosyalar, illerin cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilmişti.

AA/DHA


En Çok Aranan Haberler