HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Filipinler'de sıkı yönetim ilan etti! Sıkı yönetim nedir?

Filipinler kaynıyor! Filipinler'de Devlet Başkanı Duterte ülkenin Mindanao eyaletinde yer alan Marawi kentinde bir "kalkışma" başladığı gerekçesiyle bölgede sıkı yönetim ilan etti. Açıklamaya göre Filipinler'in Mindanao eyaletinde sıkı yönetim 60 gün sürecek. Peki sıkı yönetim nedir, sıkı yönetim ile OHAL'in farkı nedir? İşte Filipinler'de yaşanan gelişmeler ve sıkı yönetim ile ilgili detaylar...

Filipinler'de sıkı yönetim ilan etti! Sıkı yönetim nedir?

Filipinler'den kritik bir açıklama geldi. Buna göre Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin, ülkenin güneyindeki Mindanao eyaletinde sıkıyönetim ilan ettiği bildirildi. Devlet Başkanlığı Sözcüsü Ernesto Abella, Mindanao eyaletine bağlı Marawi şehrinde "kalkışma çıktığı gerekçesiyle" başkan Duterte'nin anayasanın kendisine verdiği yetkiyle eyalette 60 günlük sıkıyönetim ilan ettiğini duyurdu.

Duterte, kenti kuşatan Maute terör örgütü militanlarının düzenlenlediği eylemin ardından olayla yakından ilgilenmek için Moskova ziyaretini kısa keserek ülkesine döndü. İşte sıkı yönetim, Duterte ve Filipinler ile ilgili detaylar...

SIKI YÖNETİM NEDİR?

Sıkıyönetim veya askerî adalet, askerî otoritenin, genellikle resmî bildirgesi altında, adlî yönetimi kontrol altına almasıyla işleme geçen kural sistemidir. Askerî adalet, ortaya çıkan savaş, doğal afet, sivil kargaşa, toprak işgali veya askerî darbe gibi durumlarda, normal adlî kurumların yeni duruma hâkim olamayıp, vazifesini yerine getiremediği veya yavaş getirdiği takdirde, askerî otoritelerin ve kurumların tercih edilmesi ile kullanıma girer. Sıkıyönetim, tabii afet, salgın hastalık, ağır ekonomik bunalımlar ve sıkıyönetimi gerektiren hallerin daha hafifinin meydana gelmesi durumlarında ilan edilen olağanüstü halden farklıdır. Sıkıyönetimde yetki askeri makamlarda, olağanüstü halde ise mülki makamlardadır. Olağanüstü halde sıkıyönetim mahkemeleri yoktur.

FİLİPİNLER SAVUNMA BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, ordunun, Marawi kentindeki bir terörist elebaşısına yönelik düzenlediği baskının, militanlar ile Filipinler Ordusu arasında çatışma çıkmasına sebep olduğunu kaydetti.

Lorenzana, eylemlerinde DEAŞ sembolleri taşıdığı belirtilen Maute terör örgütü militanlarınca düzenlenen saldırıda 2 askerin ve 1 polisin öldüğünü, 12 kişinin yaralandığını bildirdi.

DUTERTE KİMDİR?

28 Mart 1945 doğumlu Rodrigo Duterte Filipinler'in 16. devlet başkanı. avukat ve Visayan asıllı siyasetçidir. Duterte, Filipinler'in en uzun süre görev yapan belediye başkanlarından biridir ve en fazla 22 yıl olmak üzere toplam yedi dönem için, Davao Belediye Başkanlığı yapğmıştır.

Filipinler devlet başkanlığına defalarca aday olmuştur. Bununla birlikte, 21 Kasım 2015 tarihinde, Filipinler devlet başkanlığı görevi için 2016 seçim yarışmasında adaylığını ilan etti ve 16 milyon oy toplayarak zafer kazandı. Duterte, altı yıllık bir süre için, 30 Haziran 2016 tarihinde göreve başladı.

BELEDİYE BİNASI, HASTANE VE HAPİSHANEYİ İŞGAL ETTİLER

Silahlı asilerin kentte belediye binasını, bir hastaneyi ve bir hapishaneyi işgal ettiğini belirten Lorenzana, militanların ayrıca bir Katolik kilisesini ve çok sayıda binayı ateşe verdiğini açıkladı.

Lorenza, Moskova'dan yaptığı açıklamada, "Maravi şehri karanlığa büründü, elektrikler yok ve her yerde Maute nişancıları kol geziyor." dedi.

Genelkurmay Başkanı Eduardo Ano, çatışmanın, Ebu Seyyaf terör örgütü liderlerinden İsnilon Hapilon'a yönelik operasyonun ardından çıktığını belirtti.

MAUTE TERÖR ÖRGÜTÜ

Maute grubu olarak bilinen radikal islamcı bu grup eski Moro İslamik Özgürlük Cephesi gerillaları ve bazı yabancı savaşçılardan oluşmaktadır. Grubun lideri Abdullah Maute'dir. Aktif olarak örgüte "çocuk savaşçılar" kattığı rapor edilen Maute grubu Filipinler ordusu ile çatışmalara girmekte ve çeşitlşi terör faaliyetleri yürütmektedir. Grubun kendini IŞİD ile yan yana gördüğü söylenmektedir.

ÇATIŞMA ÇIKTI

Maute grubu üyesi 50 silahlı militanın örgüte destek olarak kente girdiklerini söyleyen Ano, militanların çeşitli binalarda konuşlanarak güvenlik güçleriyle çatıştığını ifade etti.

Ano, güvenlik güçlerinin, Hapilon'un kaçmasını önlemek için şehrin ana giriş ve çıkışlarını kapattığını kaydetti.

Mindanao Özerk Bölgesi'nin Lanao del Sur kentindeki Butig kasabası kırsalına ocak ayında yapılan hava operasyonunda, "Muhsin" kod adıyla bilinen Isnilon Hapilon isimli Endonezyalı terör örgütü lideri ağır yaralı ele geçirilmiş, beraberindeki 3 Filipinli terör şüphelisi de ölü bulunmuştu.

Washington yönetimi, Amerikalıları da hedef alan bombalı saldırılar, adam kaçırma ve cinayetle suçlanan Hapilon'un başına 5 milyon dolar ödül koymuştu.

Ülkede geçen yıl kasım ayından bu yana DEAŞ ile bağlantılı terör örgütü Maute'nin işgal ettiği Mindanao Özerk Bölgesi'nin Lanao del Sur kentindeki Butig kasabasında operasyon düzenleniyordu. Operasyonda şimdiye kadar 60'ın üzerinde örgüt üyesi öldürülmüş, örgütün ele geçirdiği ve aralarında belediyeye ait binanın da bulunduğu birçok bölge geri alınmıştı.

EYLEMLERDE DEAŞ AYRINTISI

Filipinler'de adam kaçırma ve bombalı saldırı eylemleri düzenleyen Abdullah Maute ve kardeşi Ömer liderliğindeki örgütün eylemlerinde DEAŞ sembolleri taşıdığı belirtiliyor.

FİLİPİNLER NEREDE?

Filipinler, resmî adıyla Filipinler Cumhuriyeti, Pasifik Okyanusu'nun batısındaki coğrafyada konumlanan bir Güneydoğu Asya devletidir. Ülke irili ufaklı 7.645 adet ada ve adacıktan oluşur. Ancak ülkeyi oluşturan üç ana coğrafi kara parçası vardır. Bunlar Luzon, Visayas ve Mindanao'dur. Ülkenin başkenti Manila iken, en kalabalık şehri Quezon City'tir. Bu iki kent de Büyükşehir Manila yönetimsel birimine bağlıdır.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler