HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘Fuhuş kartviziti’ için 2 ceza birden

Kartvizitleri basan, dağıtan kişiler hakkında “fuhuşa aracılık etmek” ve “çevreyi kirletmek” suçlamalarıyla adli işlem başlatıldı.

‘Fuhuş kartviziti’ için 2 ceza birden

İçişleri Bakanlığı, TBMM Dilekçe Komisyonu’na “sokakta yerlere atılan fuhuş içerikli reklam kartvizitleri” ile ilgili yapılan 175 şikayet dilekçesini işleme alarak, Ankara va İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne “gerekeni yapın” talimatı verdi. Kartvizitleri basan, dağıtan kişiler hakkında “fuhuşa aracılık etmek” ve “çevreyi kirletmek” suçlamalarıyla adli işlem başlatıldı.

Hürriyet'in haberine göre, komisyona, 175 vatandaş tarafından Ankara ve İstanbul’da sokaklarda yerlere bırakılan fuhuş içerikli kartvizitlerle ilgili şikayet dilekçesi geldi. Dilekçelerde, “Halkın yoğun olarak bulunduğu semtlerde, yerlere fuhuş yapan şahıslara ait kartvizitlerin atıldığı, bu durumun toplumun ahlakını zedelerken aile yapısına zarar verdiği, bu çeşit kartların yerlere atılmasının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması” isteği belirtildi.

ANKARA’DA YEDİ AYDA 108 İŞLEM

Dilekçeleri işleme alan Komisyon, İçişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili bilgi istedi. Bakanlık, Meclise gönderdiği yanıtta şikayet dilekçelerinin, gereğinin yapılması amacı ile Ankara Emniyet Müdürlüğüne ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gönderildiğini belirtti. Ankara Valiliği’nden ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden Komisyona verilen yanıtlarda ise kartvizitlerle ilgili yapılan çalışmalar şöyle aktarıldı:

“Ankara Ahlak Büro Amirliği Ekipleri tarafından kartvizit atan ve basımına yardımcı olan kişilerin tespit edilmesi halinde Cumhuriyet Savcısı ile görüşülerek alınan talimatlar doğrultusunda gerekli adli ve idari işlem yapıldı. 2014 yılında 1 Ocak 2014 - 7 Temmuz 2014 tarihleri arası 55 farklı olayda 108 şüpheliye adli işlem yapıldı. 50 farklı olayda 97 kişiye de idari para cezası uygulandı ve konu ile ilgili olarak çalışmalara devam edilmekte. Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün kayıtlarının incelenmesinden ise 2012 yılı içerisinde 3 olayda 5 şüpheli şahsa ‘Fuhuşa aracılık etmek suçundan’ adli işlem yapıldığı, kartvizitleri sokaklara atan 9 şahsa Kabahatler Kanunun ‘Çevreyi Kirletme’ maddesine göre idari işlem yapıldı. 2013 yılında ise 9 olayda 20 şüpheliye adli işlem, 6 şahsa ise idari işlem yapıldı.

FUHUŞA ARACILIKTAN İŞLEM

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, konu üzerinde çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir. Fotoğraf, yazı ve telefon numaraları yazılı olan müstehcen içerikli kartvizitleri basan, dağıtan kişiler hakkında Türk Ceza Kanunun ‘Müstehcenlik’ ile ‘Fuhuş’ başlığı altındaki madde dikkate alınmaktadır. Maddenin ‘Bir kimseyi fuhuşa teşvik eden, bunun yolunu kolaylaştıran ya da fuhuş için aracılık eden veya yer temin eden kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis ve 3 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Fuhuşa sürüklenen kişinin kazancından yararlanılarak kısmen veya tamamen geçimin sağlanması, fuhuşa teşvik sayılır’ hükmü doğrultusunda kartvizitleri sokaklara atan şahıslar için fuhuşa aracılık etmekten adli işlem yapıldı. Kabahatler Kanunun ‘Çevreyi Kirletme’ başlıklı yaptırımı da uygulandı. Fuhuş amaçlı dağıtılan kartvizitlerde yer alan telefon numaralarını kullanan şahıslarla Cumhuriyet savcısının bilgisi dahilinde irtibat kurularak, fuhuşun delillendirilmesi halinde adli işlem tesis edildi.”

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler