HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gaffar Okkan ölümünün 16. yılında anıldı! Gaffar Okkan kimdir?

Diyarbakır'da 2001 yılında saldırıya uğrayarak şehit düşen Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve 5 polis memuru, düzenlenen törenle anıldı. Peki Gaffar Okkan kimdir? İşte Okkan'ın hayatı...

Gaffar Okkan ölümünün 16. yılında anıldı! Gaffar Okkan kimdir?

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik Mahallesi Sezai Karakoç Caddesi'nde 24 Ocak 2001'de uğradıkları hain saldırı sonucu şehit düşen Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ile beraberindeki polis memurları Mehmet Kamalı, Selahattin Baysoy, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Sabri Kün için saldırıya uğradıkları caddede anma töreni düzenlendi.

Törene, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, emniyet müdür yardımcıları, polis memurları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve adı Ali Gaffar olan 20 çocuk ile vatandaşlar katıldı. Tören, saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. Özgeçmişlerinin okunmasının ardından şehitler için dualar edildi.

"BUGÜN HALA ANILIYORSA, DEMEK Kİ BURAYA ÇOK ŞEYLER VERMİŞ"

İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, kendilerinin de şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ın yolundan gitmeye devam edeceklerini belirterek, "Bugün burada hala anılıyorsa, demek ki sayın müdürüm buraya çok şeyler vermiş” dedi.

"BİR GAFFAR ÖLDÜ, BİN GAFFAR GELDİ"

Ali Gaffar Okkan şehit edildikten 1 sene sonra dünyaya geldiğini ve babasının şehit emniyet müdürünün adını yaşatmak için kendisine onun adını verdiğini belirten Ali Gaffar Kızıltepe, "Açıkçası Diyarbakır halkı onu çok seviyordu. Halk içerisindeymiş. Onun adını taşımak güzel bir duygu. Onun yaptıklarını yapmamız gerekiyor ki taşıdığımız ismin hakkını verelim” diye konuştu.

Ali Gaffar ismi verilen başka bir çocuk ise, "Bir Gaffar öldü, bin Gaffar onun yerine geldi” ifadelerinde bulundu. Tören, şehitler için yapılan anıta karanfillerin bırakılmasıyla sona erdi.

GAFFAR OKKAN KİMDİR?

Ali Gaffar Okkan, Sakarya ilinin Hendek ilçesinde 1952 yılında doğdu. 30 Eylül 1970 tarihinde Polis Koleji'nden, 29 Eylül 1973 tarihinde Polis Akademisi'nden mezun olarak İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'ne Komiser Yardımcısı olarak atandı.

Kars Emniyet Müdürü iken, Diyarbakır gibi yıllarca PKK ve Hizbullah terörünün ve aşırı göçün ağır sonuçlarını yaşayan bir ile emniyet müdürü olarak atandı. Okkan, Hizbullah'ın çökertilmesinde çok önemli bir rol oynadı. Kadın polisler Diyarbakır'da ilk kez onun emriyle sokağa çıktılar, trafiği yönettiler. Gaffar Okkan; İki küçük otomobil aldı ve mavi-beyaza boyattı, İkişer kadın polis görevlendirdi. Bir otomobil kaybolan çocukları toplayıp ailelerine teslim ediyor, diğeri de yürümekte zorlanan yaşlılara yardım ediyordu. Havaalanındaki kadın polisler yaşlı yolcuların bilet işlemlerini yaptı, uçağa kadar götürdü. Havaalanına tekerlekli sandalye aldırdı. Okkan'ın ilklerinden biri de şehrin kritik noktalarına kurdurduğu kameralardı. Gece yarılarına kadar makam odasındaki dev ekranda sokakları gözlerdi.

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü görevinde iken 24 Ocak 2001 günü saat 17:40 sıralarında makamından Diyarbakır Valiliği binasına aracıyla seyir halinde iken, Sezâi Karakoç Bulvarı üzerinde Et Balık Kurumu ile Eflatun Park arasında, kimliği belirsiz kişilerce pusuya düşürülerek açılan ateş sonucu olay yerinde şehit edildi. Bu cinâyet hâlâ çözülememiş olmakla birlikte, Hizbullah tarafından işlenildiği iddia edilmektedir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler