HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Genelkurmay Başkanı Akar’dan Kardak’a sürpriz ziyaret

Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan Kardak krizinin 21. yıldönümünde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar bölgeye sürpriz bir ziyaret yaptı.

Sabah saatlerinde sürpriz bir program ile Bodrum'a gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, hücum botuna binip peşindeki iki hücum bot ile birlikte 21 yıl önce krize neden olan Kardak Adası'na gitti.

Turgutreis ve Ortakent sahillerinde incelemelerde bulunan Orgeneral Akar, gemi yanaşma iskelesine gelerek buradan karaya çıktı.

Daha sonra bölgede hazır bekleyen 2 helikopterden birine binen Orgeneral Akar, sahil ve Kardak civarını bir süre de havadan kontrol ettikten sonra bölgeden ayrıldı.

"YUNAN BOTLARI ENGELLEDİ" İDDİASI YALANLANDI

Yunan botunun, Orgeneral Akar'ın Kardak'a girmesini önlemeye çalıştığı ve gergin anların yaşandığı iddia edildi ancak bu iddia yalanlandı. İncelemelerin ardından Genelkurmay Başkanı Akar, Bodrum'a geri döndü. TSK'dan konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi AKAR, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile birlikte 29 Ocak 2017 tarihinde, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı ve Donanma Komutanlığı'na bağlı gemilerde inceleme ve denetlemelerde bulunmuştur.

Ziyaret sırasında Kardak Kayalıkları bölgesinde Deniz Kuvvetlerimize ait iki hücumbot ile seyir icra edilmiştir. Orgeneral Akar, TSK olarak Ege Denizinde icra etmiş olduğumuz tüm faaliyetlerde deniz alaka ve menfaatlerimizin korunmasında daima dostluk ve barışı göz önünde bulundurduğumuzu belirtmiştir.

İlaveten ülkemizin ve milletimizin hak ve menfaatlerinin karada, denizde ve havada korunması için TSK’nın azim ve kararlılıkla, gayret ve çabalarını artırarak sürdürmekte olduğunu vurgulamıştır.

Orgeneral Akar, ayrıca TSK’nın bölgemizde etkin, caydırıcı ve saygın bir güç olduğunu da ifade etmiştir.

TÜRK SAHİL GÜVENLİK BOTLARI YAKLAŞTIRMADI

Bugün saat 16.30’da Yunanistan’a ait İstanköy (Kos) Adası'ndan gelerek Kardak Kayalıkları'na yaklaşmak isteyen Yunan sahil güvenlik gemisine bölgede devriye gezen Türk sahil güvenlik botu engelledi. Yunan botunun kayalıklara yaklaşmaya çalışması ve Türk botu tarafından engellenmesi DHA kamerası tarafından görüntülendi.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan Kardak krizinin 21. yıl dönümünde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın bölgeye gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Yunan botları tarafından engellendiği iddialarıyla ilgili konuştu.

Bakan Işık, Edirne ziyaretleri kapsamında bir gazetecinin, "Bugün Kardak kayalıklarını ziyaret eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın Yunan botları tarafından engellenmeye çalışıldığı iddiaları var, bu konuda neler söylemek istersiniz” sorusu üzerine, Genelkurmay Başkanı Akar'ın rutin programları çerçevesinde bölgeyi ziyaret ettiğini söyledi.

"Ege'de hiçbir şekilde Türkiye emrivakiye boyun eğmez”

Bakan Işık, Ege Denizi'nde tam bir barış atmosferinin hakim olmasını istediklerine değinerek, "Türkiye olarak bizim temel bir yaklaşımımız var. Ege bir barış denizi olsun, barış gölü olsun. Her türlü sorunlar barışçıl yollarla konuşarak çözülsün. Bu noktadaki tavrımız sürüyor. Bu konudaki tavrımızda en küçük bir değişiklik yok ama bölgede de hiçbir şekilde emrivakiye Türkiye'nin boyun eğmeyeceğinin herkes tarafından bilinmesi gerekiyor. Detaylı bilgiye sahip değilim doğrusu. Ama dediğim gibi sorunların konuşularak barışçıl yöntemlerle çözülmesi en temel prensibimiz” dedi.

(AJANSLAR)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler