HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gerilim yaratan 'keleşli' tehdide tepki: Hak ettiğin cevabı alırsın

HDP'li yeni vekil Burcu Çelik Özkan'ın 'defolup gideceksiniz' sözleri tepki topladı. Korucu ve şehit aileleri, sert sözlerle karşılık verirken, Özkan tepkiler üzerine özür diledi.

ANKARA (ANKA) - HDP'li yeni milletvekili Burcu Çelik Özkan'ın, Geçici Köy Korucularını kastederek söylediği iddia edilen "Bu memleketten defolup gideceksiniz. Bize uzattığınız o keleşi size çevirmesini biz çok iyi biliyoruz" biçimindeki sözlerine koruculardan tepki geldi. Anadolu Köy Korucuları ve Şehit Aileleri Derneği'nden yapılan açıklamada "Bizler dün olduğu gibi yarında bu memlekette yaşayacak kanımızın son damlasına kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bunun aksini iddia edenler hak ettikleri cevabı alacaklardır" denildi.

-OY İÇİN YANDAŞLARINI BİLE ÖLDÜRÜRLER-

Dernek Başkanı Ziya Sözen, keleşli tehdide tepki gösterdiği açıklamasında HDP'linin "Bu memleketten defolup gideceksiniz. Bize uzattığınız o keleşi size çevirmesini biz çok iyi biliyoruz" dediği iddiasına "Küstahça sözler sarf ederek haddini ve maksadını aşmıştır. Hiç kimse korucularımıza halkımıza bu memleketten defolup gideceksiniz hakkına ve haddine sahip değildir. Bu memleketler HDP'li vekilin babasının tapulu malı değildir. Bu yaşadığımız memleket atalarımızın canlarıyla kanlarıyla bizlere emanet ettiği kutsal topraklardır. Bizler dün olduğu gibi yarında bu memlekette yaşayacak kanımızın son damlasına kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bunun aksini iddia edenler hak ettikleri cevabı alacaklardır" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın barış ve kardeşlik mesajları verdiğini anlatan Sözen, "Sizin barışınız kardeşliğiniz oyları alıp barajı aşana kadar mıydı? Biz sizin samimiyetinize hiçbir zaman güvenmedik inanmadık ve bundan sonra da inanmayacağız. Halkımızın bunların ikiyüzlü olduğunu görmesi gerekiyor. Bunlar bu şımarıklıkla yarın kendilerine oy vermeyen kendilerinden olmayan diğer parti mensuplarına da defolun gidin buradan diyecek kadar küstah ve alçaktırlar" iddiasında bulundu.

Allah'tan korkmayanların oy uğruna kendi yandaşlarını öldürtecek kadar insanlıktan uzak olduğunu kaydeden Sözen, "Daha birkaç gün önce örgütün sözde lideri 'bizler bundan sonra korucuları öldürmeyeceğiz' şeklinde açıklama yaparken bugün bu küstah kadın kalkmış bu memleketten defolun gidin diyor. Bunların bütün politikası yalan üzerine kurulmuştur" dedi.

-KORUCULAR ÇÖZÜM SÜRECİNİ DESTEKLİYOR-

Korucuların baştan beri insanların ölmesini kan akmasını istemedikleri için çözüm sürecine destek verdiklerini kaydeden Ziya Sözen, "Hükümet çözüm süreci ile kamu güvenliğini bir birinden ayırt edemedi. Bunlar çözüm sürecinde 13 korucumuzu şehit ederken sessiz kaldı" derken "Halk tamamen korkutulup sindirilip örgütün kucağına teslim edildi. Eskiden her köyde 40, 50 korucumuz vardı. Bunlar kendilerine gelen tehditleri bertaraf edecek güçteydiler. 55 yaşını doldurup emekli olan korucularımızın artmasıyla beraber her köyde yaşları çoğu 45 üzerinde olan 5 veya 10 korucumuz köylerde kaldı. Bunlar kendilerini koruyacak tehditlere karşı koyacak durumda değiller. Yeni korucu alımı yapılmadığı için bu korucularımız köylerinde sessiz kaldılar" dedi.

-HALK PSİKOLOJİK BASKI YÜZÜNDEN GÜÇLÜDEN YANA YER ALDI-

Sözen şöyle dedi:

"Bugün bölgede siyasi dengenin hükümet aleyhine değişmesinin altında yatan nedenler yanlış adımlardır. Çünkü şu an bölgede güç PKK ve siyasi uzantılarının elindedir. Halkımız psikolojik baskı yüzünden güçlüden yana yer almak istemiştir. Yoksa bu HDP'nin gerçek gücü değildir. Yarın bu yanlışlardan vazgeçilirse, bölgede Kamu güvenliği sağlanırsa, halkımızın devlete yeniden güveni tahsis edilirse, korucularımıza gereken değer verilirse, özlük hakları iyileştirilip yeni korucu alımı yapılırsa, kendilerini savunacak imkânlar verilirse HDP'nin bugünkü bölgedeki üstünlük psikolojisi eriyip gidecek ve bu durum bütün ülkeye yansıyacaktır. Yok, eğer hükümet bu yanlış politikalara devam ederse ülke olarak millet olarak daha kötü günler bizi beklemektedir. Bir daha ki seçimde bölgede HDP halka baskı ve zulmünü daha da artırarak anti demokratik bir seçim yaşatacaktır.

Sayın Başbakanımıza sesleniyorum. Bizler 30 yıldır bölgede ülkemizin ve milletimizin menfaati için canımızla kanımızla mücadele ettik.1661 şehit binlerce gazi verdik. Devletimizin lehine olacak her türlü çalışmanın arkasında durduk. Geldiğimiz noktada çözüm süreciyle beraber her şey aleyhimize gelişmeye başladı. Bütün çabalarımıza rağmen bölgedeki gerçekleri size anlatma fırsatı bulamadık. Bizimle sizlerin arasına birileri tarafından bilinçli bir şekilde kara perdeler konuldu. Bizleri sizlere yanlış anlattılar. Bunlar dost görünümlü düşmandılar. Lütfen artık aramızdaki bu siyah perdeleri kaldırın. Bölgenin gerçeklerini bizden dinleyin. Çünkü bizim bizden başka dostumuz yoktur. Bölge elden tamamen gitmeden bu yanlış yoldan dönmenizi bekliyoruz."

ÖZÜR DİLEDİ

HDP'nin seçim barajını aşması nedeniyle Muş'ta dün yapılan kutlamalarda, bu partiden milletvekili seçilen Burcu Çelik Özkan'ın, "Bu memleketten defolup gideceksiniz. Bize uzattığınız o keleşi size çevirmesini çok iyi biliyoruz" şeklindeki sözleri tepkilere neden oldu.

Tepkiler üzerine, HDP İl Başkanlığında basın açıklaması yapan Özkan, kutlamalarda söylediği sözlerin yanlış anlaşıldığını savundu. Muş'ta hiçbir ayrım gözetmeksizin 50 gündür her köye, her sokağa girdiklerini belirten Özkan, hiçbir kişi ya da düşünce ayrımı yapmadan HDP'nin inancını ve mücadelesini herkese anlatmaya çalıştıklarını söyledi.

"Dün Belediye Meydanı'nda yaptığım konuşmamın yanlış ifade edildiğini, bu noktada şahsımın da yanlış cümleler kullandığını belirtmek, istiyorum" diyen Özkan, şöyle devam etti:

"Beyannamemizde açıkladığımız üzere, koruculuk sisteminin bu topraklara vermiş olduğu zarardan dolayı ve bu halkın, bu mağduriyeti korucularla beraber yaşamış olduğundan kaynaklı olarak artık bu sistemin bu topraklardan, Türkiye'den tamamen kaldırılması yönünde yaptığım konuşma tamamen farklı anlaşılmıştır.

Öte yandan, Sungu ve Karaağaç beldelerinde şahsıma yapılan saldırılar, Kalaşnikof ile tehditler ve darbedilmem neticesinde duygusal bir tepkime sonucu ne yazık ki benim de daha sonra üzüldüğüm bu açıklama gerçekleşmiştir. Bu noktada bu topraklar üzerinde hem şahsım adına hem de arkadaşlarım adına tüm halkımızdan bu yanlış anlaşılma sebebiyle özür diliyorum. Bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmamızı yine bu topraklarda kalıcı barışı esas almak adına yapmaya devam edeceğiz."

- "İnsanlara 'defolun, gidin' demek yerine onları sağduyuya çağırmalıyız"

AK Parti'den Muş milletvekili seçilen Mehmet Emin Şimşek ise HDP'li Özkan'ın sözlerine ilişkin, partilerinin her zaman insanları sağduyuya davet ettiğini belirterek, "Vatandaşların tercihine saygı göstereceğiz. Kimseyi ötekileştirmeden, dışlamadan, herkesi sağduyuya, sükunete davet ediyoruz. Şu anda seçim atmosferi devam ediyor. Sonuçlar belli, Allah utandırmasın. İnsanlara 'defolun gidin' demek yerine onları sağduyuya çağırmamız lazım" ifadesini kullandı.

- "Talihsizlik olarak değerlendiriyorum"

Üçevler köyünden Korucubaşı Cahit Subaşı da HDP'den milletvekili seçilen Özkan'ın, koruculara ilişkin açıklamalarını talihsizlik olarak değerlendirdi. Sözlerden büyük rahatsızlık duyduğunu vurgulayan Subaşı, şunları kaydetti:

"Biz bu ülkeye, bu memlekete huzur ve barış gelsin istiyoruz. Bu memlekete 2-3 senedir şehit cenazesi gelmemesi bizim için çok iyi bir şey. HDP'nin bize, 'o keleşi size çevirmesini çok iyi biliyoruz' demesi gerçekten hoş olmayan bir durum. Çünkü onların zaten istedikleri o. HDP zaten bu memlekette kardeşi kardeşe vurdurmayı ve kalleşçe arkadan vurmayı çok iyi biliyor.

Biz korucu olarak barış istiyoruz, kardeşlik istiyoruz. Bu seçim sürecinde hiç kimseyi tehdit etmedik. Hiçbir korucu, hiçbir partiliye, HDP'liye 'oy veremezsiniz, sizi burada barındırmayız' demedi. Ama maalesef onlar bölgemizde ulaştıkları her köyde tehdit ettiler ve her köyde, 'oy vermezseniz sizi buradan kovarız, burada öldürürüz' dediler. Biz memleketimizde çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak için barış, huzur ve kardeşlik istiyoruz. Hiç kimse kandan nemalanmasın. Hiç kimse kardeş kanı dökmesin."

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler