HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Girdikleri madenden bir daha çıkamadılar

Amasya'nın Merzifon ilçesindeki Yeni Çeltek Kömür İşletmesi'nde 7 Şubat 1990'da meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden 68 madenci ve diğer madenciler için anma töreni düzenlendi.

Kayadüzü Muhtarlığı, Türkiye Maden-İş Sendikası Çeltek Şubesi ve Soma Holding'e bağlı Gürmin Enerji Maden A.Ş. Yeni Çeltek İşletmesi tarafından düzenlenen madencileri anma töreninde konuşan muhtar Yılmaz Katırcı, 1965'ten bu zamana kadar yaşanan maden kazalarında hayatını kaybeden madencilerin anısına oluşturdukları madenci müzesinde bulabildikleri fotoğrafları sergilediklerini söyledi. Katırcı, 25 yıl önce 68 madencinin hayatını kaybettiği faciada köylerinden Veli Topuz, Selman Meç ve Muharrem Baba'nın umutların kesilmesinin ardından yangının söndürülmesi için üzeri betonla kapatılan ocakta kaldıklarını söyledi.

Faciada ölen babası Nusret Akgül ile kayınbiraderleri Hamza Meç ve Ali Meç'in cenazelerinin çıkartıldığını, diğer kayınbiraderi Selman Meç'in ise çıkartılamadığını söyleyen Fatma Meç ise, "O çıkarılamadı, yani toprak altında. Çünkü ‘kapandı' dediler. İhmal ettiler bence. Aynı Soma'daki gibi. Bir senelik evliydim. Hepsini birden kaybettim. Dört candan birden ayrıldım. Eşimle ikimiz aynı acıyı yaşadık. Çok kötüydü. O günler gitsin de bir daha geri gelmesin” dedi.

Grizu patlamasından kurtulan 19 yıllık madenci Aslan Özdemir, o dönemde kurtarma çalışmalarının zor koşullarda gerçekleştiğini anlatarak, "Grizu patlaması o kadar yüksek sesti ki kulaklarımız kapandı, gözlerimiz kör oldu. Sürüne sürüne çıktık. Çok zordu. Emeğimizin karşılığını bile alamıyorduk ama ekmek parası ne yapacaksın” diye konuştu.

Türkiye Maden-İş Sendikası Çeltek Şubesi Başkanı Gülahmet Güven, Soma ve Ermenek'teki maden facialarına dikkat çekerek, "Şayet geçmişimizden ders almış olsaydık son yaşamış olduğumuz faciaları yaşamazdık. Avrupa'da bizden kat ve kat fazla üretim yapan devletler maalesef bizim kadar iş kazası yaşamıyorlar. Madenlerde iş kazası bakımından Avrupa'da üçüncü, dünyada birinci sıradayız maalesef” şeklinde konuştu.

AK Parti Amasya Milletvekili Avni Erdemir'in gönderdiği mesajın da okunduğu törende konuşan CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal ise, "Soma'da 300'ün üzerinde kardeşimizi şehit eden firmaya Kayadüzü'nün tepesine termik santral yapmak için kolları sıvadılar. Sizlerle beraber hem Suluova halkı hem de Merzifon halkı şart olsun ki termik santrali oraya yaptırmayacak” ifadelerini kullandı.

Kur'an-ı Kerim okunup duaların edildiği törene Merzifon Kaymakamı M. Fatih Geyim, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, AK Parti Merzifon İlçe Başkanı Hasan Çilez, Soma Holging'e bağlı Gürmin Enerji Madencilik A.Ş. yöneticisi Muhittin Uzuner, diğer yetkililer ve köylüler katıldı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler