HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Görmez: İslam mederiyetleri havzasında büyük bir çöküş yaşanıyor

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İslam coğrafyasında çöküş yaşandığını söyledi.

Görmez: İslam mederiyetleri havzasında büyük bir çöküş yaşanıyor

İnsanları bir arada tutan dokunun yok edildiğini belirten Görmez, "İslam medeniyeti havzaları vardır. Birinci havza İslamın kendi doğduğu bölge, hicaz bölgesi. Hemen akabinde Bilad-i Şam ve Irak olarak bilinen, daha çok Arap kardeşlerimizin yaşadığı bölgeler. Şu anda bu bölgelere baktığımızda hem Hicaz, hem Irak, hem Şam bölgeleri İslam medeniyetin ilk büyük havzası burada oluştuğu halde, hep birlikte üzülerek belirteyim çöküşüne şahit oluyoruz" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından Yalova'da düzenlenen İstanbul İmam Hatip Ortaokulları ve Anadolu İmam Hatip Liseleri 'Eğitim Yönetimi ve Kalite Çalıştayı'na katıldı. Deniz yolu ile Yalova'nın Çınarcık İlçesi Esenköy Beldesi'ne gelen Görmez'i, Çınarcık Kaymakamı Cafer Sarılı, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak ile vatandaşlar karşıladı.

Esenköy Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü ve Akşam Sanat Okulu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, İslam coğrafyasında adeta çöküş yaşandığını söyledi. İnsanları bir arada tutan dokunun yok edildiğini belirten Görmez, "İslam medeniyeti havzaları vardır. Birinci havza İslamın kendi doğduğu bölge, hicaz bölgesi. Hemen akabinde Bilad-i Şam ve Irak olarak bilinen, daha çok Arap kardeşlerimizin yaşadığı bölgeler. Şu anda bu bölgelere baktığımızda, hem Hicaz hem Irak hem Şam bölgeleri, İslam medeniyetin ilk büyük havzası burada oluştuğu halde, hep birlikte üzülerek belirteyim çöküşüne şahit oluyoruz. Bu son Irak-Körfez Savaşları ve arkasından işgaller, işgallerden sonra meydana gelen şiddetler ve sonra bahar adı altında Müslümanların başına gelen kışlar. Aslında sadece bu başkentlerin binalarını, kültürü, medeniyeti yok etmedi. Aynı zamanda bu İslam medeniyetinin ilk önemli havzalarının insanlığa ışık saçan bütün yönlerini ortadan kaldırdı. Buradaki bütün ilmi müesseseler yok oldu. Buradaki doku yok oldu. Yani Şiilerle Sünnileri beraber yaşatan, müslimle gayrimüslimi, Hıristiyanla Yahudiyi, Ezidiyi, Müslümanla Müslümanı birlikte, barış içerisinde yaşatan bir ahlak ve hukuk çerçevesinde varlıklarını sürdüren o büyük doku yok edildi. Bu havza bir çöküş yaşıyor" diye konuştu.

İslamın doğduğu havzada büyük bir dönüşüm olduğuna söyleyen Görmez, "İslamın o medeniyetler kuran ana yolundan uzaklaşan farklı bir düşüncenin hakikati ilk üç asrın tekelinde gören ama kendi hakikatini onlara mal eden, kendisine selefi adını veren ve bunu bir ideolojiye dönüştüren, ideolojiyi kabul etmeyeni tekfir eden, tekfir ettiği insanla savaşmayı cihad zanneden, başka bir dönüşüm yaşamıştır. Bu coğrafya, islamın doğduğu coğrafya, Medine'den bahsediyorum, Mekke'den, Yemen'den bahsediyorum. Ebu Musa El-Ensari'nin rahmet peygamberinin mesajlarını götürdüğü Yemen'den bahsediyorum. Yahut hemen akabinde Hazreti Ömer'in bizatihi kurduğu Bağdat'tan söz ediyorum. Bütün bu medeniyet havzasında üzülerek söyleyeyim bugün bir çöküş yaşanıyor ve ayağa kalkmayı bekliyor"dedi.

Dünya'da, Anadolu İslamiyetiyle ilgili umutların olduğunu açıklayan Görmez, "Anadolu İslamiyeti yeniden ayağa kalkacak ve yeniden ayağa kaldıracak, bütün İslam ümmetini zilletten kurtaracak. Bizi yeniden tarihte olduğumuz gibi o izzetli konumumuza çıkaracak diye bir umut içerisinde olduklarını hiçbir zaman unutmamalıyız" ifadelerini kullandı.

(DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler