HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Gözaltılar organize suç örgütüne yönelik"

İçişleri Bakanı Muammer Güler, operasyonun taraftar grupları içerisinde organize suç faaliyetinde bulunanlara yönelik olduğunu söyledi.

"Gözaltılar organize suç örgütüne yönelik"

İstanbul'da Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş taraftarlarına yönelik düzenlenen operasyonda 72 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Muammer Güler, operasyonun taraftar grupları içerisinde organize suç faaliyetinde bulunanlara yönelik olduğunu söyledi.

Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi 2013-2014 akademik yılı açılış törenine katılan Bakan Güler, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray kulüplerinin bazı taraftar liderlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda taraftarın gözaltına alınmasına ilişkin bir soruya yanıt veren Güler, "Bugünkü operasyon taraftar grupları içerisinde organize faaliyetlerde yer alanlara yönelik bir operasyondur. 6222 sayılı kanun kapsamında olmayan bir operasyondur. İşin içinde organize bir boyut olması, bir şiddet kullanılması, bir örgütle bu işi yürütmeye yönelik bir operasyondur. 96 hedefe yönelik operasyonda 72 kişi gözaltına alındı" dedi.

Beşiktaş-Galatasaray derbisiyle ilgili olarak 6222 sayılı kanun kapsamında çalışmaların yürütüldüğünü dile getiren Bakan Güler, "Maç günü 67 kişi gözaltına alınmıştı, bunların 12'si sahaya giren 55'i de saha dışında, tribünlerde veya kapı önlerinde çeşitli ihlal eylemlerini yapan kişilerdi. Bunlarla ilgili men cezası verildi. Haklarında diğer işlemler sürdürülüyor" diye konuştu.

Sahaya girenlerle ilgili tespitlerin yapıldığını anlatan İçişleri Bakanı, şöyle konuştu:

"Tespitler sahada 502 kişilik bir taraftar grubunun içeriye girdiği şeklindeydi. Onlarla ilgili kimliklendirme çalışması yapılıyor, bugünlerde 29 kişilik bir grup daha alındı. Bunlarla ilgili de yine men cezası yapıldı. İki kişi savcı tarafından mahkemeye sevk edildi, mahkeme serbest bıraktı. Buradaki boyut 6222 sayılı kanundaki ihlallerle ilgilidir. O kanunda 3 aydan 2 yıla kadar olan hapis cezaları, müsabakadan men cezaları ve idari para sözkonusudur. Ama bugünkü operasyon, taraftar grupları içerisinde örgütlü suç faaliyetine karışan kişilerle ilgili bir organize bir faaliyetle ilgilidir. Bunun ayrı maddesi vardır. Özel yetkili savcılarca, daha doğrusu Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. Maddesine göre yetkilendirilmiş Cumhuriyet savcılarının nezaretinde yürütülen bir operasyondur."

KORUMA MEMURLARI GELENE KADAR POLİS MAÇLARDA GÖREV ALACAK

UEFA ve FIFA'nın ülke kararlarında stadyumların belli yerlerinde özel güvenliğin olacağı hükmünün olduğunu anlatan Bakan Güler, şöyle konuştu:

"Şu ana kadarki uygulamada gördük ki maalesef özel güvenlik bu stat içinde veya dışında yeteri kadar etkin olamamıştır. Son olayda İl Spor Güvenlik Kurulu'nun öngördüğü sayıdan çok daha az sayıda kişini de çalıştırıldığı tespit edilmiştir. Onu biz ayrıca soruşturuyoruz. Olay sırasındaki etkisizliklerini gördük. Her maç için sözkonusu olmasa da, derbi maçlarda, olay çıkması muhtemel maçlarda belki daha çok sayıda, daha etkin bir şekilde tedbir alınır, diğerlerinde olayın niteliğine göre, maçın havasına göre farklı tedbirler alınabilir. Bizim şuanda koruma memurluğu statüsü ile yapacağımız bir kanuni düzenleme olacak. Yine Emniyet teşkilatı kadrosunda ama unvanı koruma memuru olan bir sınıf oluşturuyoruz. Türkiye'deki iş yeri, şahıs ve önemli tesislerin koruma görevini, koruma memurları aracılığıyla yürüteceğiz. Onların belli şartları olacak, göreve alımları farklı olacak ama başarılı olanları polisliğe geçebilecek. Bunu TBMM açıldığında gündeme getireceğiz. İşte bu koruma memurları stadyumlarda da görevlendirilebilecek. Ama bu kurum kurulana kadar polisimiz bu görevi derbi maçlarında ağırlıklı olarak yürütecek. Özel güvenlik güçleri de belli yerlerde görev yapmaya devam edecek. Ancak onların gerek eğitimlerinde, gerek stat içi faaliyetlerinde eksiklikler olduğunu gördük."

SORUŞTURMA SONUCUNDA DA GEREKEN CEZAİ YAPTIRIMLAR GÜNDEME GELİR

Güler, başka bir soru üzerine, Bingöl M Tipi Cezaevi'nden firar eden ancak yakalanamayan bir firarinin de aranmasına devam edildiğini kaydederek, açıklamasını şöyle devam ettirdi:

"Önemli olan firari grubunun tamamına yakının yakalanmış olmasıdır. Bu çok başarılı bir operasyondur. Geçtiğimiz Cuma günü Emniyet Genel Müdürlüğü ve sosyal tesislere yapılan saldırı sonrasında 2 saat 50 dakika gibi kısa bir zamanda Emniyet güçlerimiz bu teröristlerin birisini ölü diğerini yaralı olarak ele geçirdi. Daha sonrasında da Bingöl'deki operasyonda yine jandarmamız önemli bir çalışmayı gerçekleştirdi. Hem Emniyet hem de jandarmamızı kutluyorum. Başarılı bir operasyon geçirdiler istihbarat birimleriyle. Kendi aralarında çok önemli bir koordinasyon sağlandı. Emniyet ve jandarmanın müşterek çalıştığı alanlar oldu. Bu çok önemli bir gelişmedir. Olaylar ne kadar üzücü olsa da akabinde yürütülen operasyonların başarıyla sonuçlanması da teşkilatımızın gücünü göstermesi bakımından önemlidir. Her iki olayın da araştırması yürütülmektedir. Nerede ihmal vardır, Adalet Bakanımız cezaevinin içindeki konuyla ilgili olarak önemli bir araştırma yapıyorlar. Açığa alınanlar var. Başka tedbirler de bunu takip edecek. Bizler de kendi açımızdan cezaevinin dış koruması ile ilgili olarak hangi tedbirlerde eksiklik vardır o konuyu ayrıca değerlendireceğiz. İnceleme sonucunda hata görülürse bu soruşturmaya çevrilir, soruşturma sonucunda da gereken cezai yaptırımlar gündeme gelir."

-SAVCILAR İLGİLENECEKTİR-

"Palalı" saldırgan olayını CHP'nin organize ettiği iddialarına yönelik bir soruyu ise Güler, "Ben de televizyonlarda bunu gördüm. Bu soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcıları sanırım bu iddialarla da ilgilenecektir. Tabi deliler nedir, kimlerle konuşulmuştur savcılar değerlendirecektir" şeklinde yanıtladı.

"Erdoğan'ın evine gideceği geçiş güzergahı üzerinde güvenlik önlemi alan polislere ateş edildiği" iddialarının anımsatılması üzerine de Güler, "Kesinlikle böyle bir şey yok" cevabını verdi. (ANKA)

MYNET'DEKİ TÜM HABERLER İÇİN TIKLAYIN!

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler