HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gözler Bab Al Hava’da! El değiştirdi, belirsizlik devam ediyor

Hatay’ın Reyhanlı İlçesi Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısındaki Suriye’nin Bab-Al Hava Sınır Kapısı bölgesindeki hakimiyetin yeni bir örgütün eline geçmesi ile oluşan belirsizlik nedeniyle 2 sınır kapısı arasında ulaşımın durdurulmasında, 5. güne girildi. Bölgede sivil bir yönetim oluşması için örgütler arasında görüşmeler devam ederken, İdlip'e insani yardımlar da gönderilemiyor.

Gözler Bab Al Hava’da! El değiştirdi, belirsizlik devam ediyor

Daha önce Ahrar'uş Şam gurubunun kontrolünde bulunan Suriye’nin Bab-Al Hava Sınır Kapısı’nda geçen hafta Heyet Tahrir El Şam ile yaşanan çatışmalar, cuma günü anlaşma ile sonuçlandı.

2 grup arasında varılan anlaşmanın ardından gümrüğü uzun süre kontrolünde bulunduran Ahrar'uş Şam bölgeden çekilerek Hama kırsalına gitti. İdlib ve kırsalında bazı yerleşim alanları Heyet Tahrir El Şam’ın kontrolünde kaldı. Bu grup tam olarak Bab-Al Hava’da bulunmasa da kırsalında yer alıp çevresinde hakimiyet sağladı. Bu örgütün 1 yıl önce El Kaide'nin El Nusra Cephesi'nden ayrılan bir grup olması nedeniyle, Türkiye de buradaki gelişmeleri yakından izlemeye başladı.

SİVİL YÖNETİM OLUŞACAK

Suriye yerel kaynaklarından gelen bilgilere göre, Baba-Al Hava Sınır Kapısı’nda görev yapmak üzere guruplar ve örgütlerle ilgisi olmayan bir sivil yönetimin oluşması için bölgede çalışmalar devam ediyor. Bab-Al Hava’nın işler hale gelmesi ve Suriyelilerin geliş gidişleri ile insani yardım malzemesi taşıyan TIR’ların çıkışlarının sağlanmasının, yeni oluşacak yönetimle gerçekleşebileceği belirtiliyor.

CİLVEGÖZÜ İKİNCİ EMRE KADAR KAPALI

Geçtiğimiz 20-21 Temmuz'da Cilvegözü ile Bab-Al Hava Sınır Kapısı arasındaki tampon bölgede inşaat ve asfaltlama çalışması nedeniyle Hatay Valiliği’nce tüm giriş ve çıkışlara kapatılan Cilvegözü’nden, bu kez Suriye tarafında yaşanan sıkıntı nedeniyle, ikinci bir emre kadar giriş ve çıkışlar yapılmıyor.

GÜNDE, ORTALAMA 300 TIR GİDİYORDU

Cilvegözü’nden Suriye tarafına günde ortalama 300 TIR çıkış yapıyordu. Bab-Al Hava’daki hakimiyetin el değiştirmesi ile cumartesi gününden bu yana da yolcu ve TIR çıkışları yapılamıyor. Bunun yanında Ramazan Bayramı’nda ülkesine giden Suriyelilerden tekrar dönmek isteyenler de Türkiye’ye gelmek için bekliyor.

ÇATIŞMALARDA 8 YARALI HATAY’A GETİRİLMİŞTİ

Bu arada, Bab-Al Hava’yı kontrolünde bulunduran Ahrar'uş Şam ile bölgeyi almak isteyen Heyet Tahrir El Şam’ın çatışmalarında 8 yaralı Hatay’a getirilerek tedavi altına alınmıştı. Yaşanan çatışmalarda 15’i sivil 192 kişi ölmüştü.

ŞOFÖRLER BEKLİYOR

Cilvegözü Sınır Kapısı'nda çıkış yapmak için bekleyen Osmaniyeli TIR sürücüsü Ahmet Lök, Cilvegözü'nde herhangi bir sorun olmadığını, Suriye kapısında yaşanan sıkıntı nedeniyle beklediklerini söyledi. Lök, "Çimento yükü ile Suriye tarafına geçip yük boşaltacaktık. Ancak kapı kapalı olduğu için sıramız geldiği halde bekliyoruz. Perişan olduk" dedi.

Şanlıurfa'dan geldiğini söyleyen bir başka sürücü Ahmet Arslaner ise çimento yükü ile geldiğini ancak çıkış yapamadığı için beklediklerini belirterek, "Suriye sınır kapısında sorun nedeniyle bekliyoruz. Bir an önce çıkış yaparak yükümüzü boşaltmak istiyoruz. Burada mağdur olduk" diye konuştu.

DHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler