HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gülsuyu krizinde üçüncü güne girildi!

Yürüyüşte öldürülen Hasan Ferit Gedik’in cenazesi 3 gündür Armutlu Mahallesi’nde bekletiliyor.

Çünkü ölen gencin ailesi çocuklarının cenazesini önce Gülsuyu’na götürmek, ardından da Gazi Mahallesi'nde toprağa vermek istiyor. Polis ise Gülsuyu’na izin vermiyor.

Maltepe Gülsuyu Mahallesi'nde uyuşturucu çetelerini protesto yürüyüşü sırasında açılan ateş sonucu 6 kurşunla hayatını kaybeden Hasan Ferit Gedik’in cenazesi 3 gündür defnedilemiyor. 21 yaşındaki Gedik’in cenazesi Armutlu mahallesindeki cemevinin gasilhalesinde bekletiliyor. Gedik Ailesi ve Halk Cephesi, genç için önce Armutlu’da ardından öldürüldüğü Gülsuyu’nda tören düzenleneceğini daha sonra Gazi Mezarlığı’nda defnedileceğini açıkladı. Ancak polis Gülsuyu’nda tören düzenlenmesine izin vermedi. Polisin tavrı üçüncü günde de devam ederken Armutlu, Gülsuyu ve Gazi mahalleleri polis tarafından abluka altına alındı. Halk Cephesi üyeleri de Armutlu mahallesinin çıkışında ateş yakarak nöbet tutmaya devam etti.

Vekiller devrede

CHP’li milletvekilleri İlhan Cihaner, Melda Onur ve Hüseyin Aygün ile BDP’li Sabahat Tuncel de dün Gedik Ailesini ziyaret etti. Vekiller yaşananlardan hükümeti sorumlu tuttu. Cenazeyi bekletmenin sağ veya sol görüş fark etmeksizin dinde yeri olmadığını söyleyen Melda Onur, “Sadece minik bir anma. Bu anmayı bu kadar kışkırtmasalar, olay bu kadar büyümeyecek” dedi. Günboyu süren polis ve aile arasındaki görüşmelerde vekiller de arabuluculuk yapmaya çalıştı. Milletvekilleri yetkililere ulaştı ancak sonuç elde edemediler.

ÖLDÜRÜLEN GENCİN DEDESİ VALİ MUTLU İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Hasan Ferit Gedik’in dedesi Mustafa Meray ve beraberindekiler, cenazenin Gedik’in öldürüldüğü yer olan Gülsuyu’na götürülmesi ve ardından defnedilmesi için İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile görüştü. Görüşme sırasında Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği’nden (TAYAD) üyesi bir grup kadın valilik önünde bekledi. Görüşme bitene kadar burada ’Çeteler halka hesap verecek’, ’Annelerin öfkesi katilleri boğacak’ diye slogan atan grup için polis güvenlik önlemi aldı. Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından Meray ve beraberindekiler, valilik önünden ticari taksiyle ayrıldı. Görüşme hakkında herhangi bir bilgi verilmedi.

POLİSTEN İZİN İSTENMİŞTİ

Hasan Ferit Gedik’in ailesi ve yakınları, Hasan Ferit Gedik’in cenazesinin Gülsuyu Mahallesi’ne götürülmesi için polisin izin vermesini istedi. Ayrıca, olayda kullanılan silahlar denizden çıkarıldı.

Gülsuyu Mahallesi’nde uyuşturucu çetelerine karşı düzenlenen yürüyüşte silahla vurularak öldürülen Hasan Ferit Gedik’in cenazesinin Gülsuyu’na götürülmesine izin vermeyen polise seslenen acılı anne Nuray Gedik “Oğlumu katledildiği yere götürerek oradaki arkadaşlarından da helallik almak istiyoruz. Anma töreninden sonra oğlumu toprağa vereceğiz, lütfen polis çekilsin, ne olur!” dedi. Polis ekiplerinin çevrede yoğun güvenlik önlemi devam ederken, cenazeyi Gülsuyu Mahallesi’ne götürmek isteyen gruplar da kurdukları barikatların arkasında beklemeye devam ediyor.

Hasan Ferit Gedik’in ailesi ve yakınları Armutlu diye bilinen Fatih Sultan Mehmet Mahallesi’nde kurdukları barikatlar önünde düzenledikleri basın açıklamasında Hasan Ferit Gedik’in cenazesinin Gülsuyu Mahallesi’ne götürülmesi için polisin izin vermesini istedi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’ya seslenen acılı aile polis barikatının kaldırılmasını talep etti.

Hasan Ferit Gedik’in arkadaşlarının kurduğu barikatlar önünde konuşan ve ayakta durmakta zorlandığı görülen anne Nuray Gedik “Oğlumu bir an önce toprağa vermek istiyoruz. Katledildiği yerde de anma töreni düzenleyeceğiz. Lütfen yolları açın bize izin verin” dedi.

"BU BİZİM İNANCIMIZIN GEREĞİ"

Zaman zaman “Gülsuyu bekle Hasan Ferit Gedik geliyor” sloganları atıldı. Hasan Ferit Gedik’in dedesi Mustafa Meray da torununun dini inaçları gereğinin yerine getirilmesini istedi. Torununun bir güneş olduğunu söyleyen Mustafa Meray “Hasan’ın dedesi olarak, bir halk bir alevi olarak bizim örf ve adetlerimizin yerine getirilmesini talep ediyoruz. Biz anma törenini mutlaka orada yapmalıyız. Bu bizim dini inancımızın gereğidir. Onu ben büyüttüm, hiçbir kötülüğünü görmedim. Onu saygıyla anacağım. Tüm insanlarımızın ona sahip çıkmasını onun bir güneş olduğunu bilmesini istiyorum” dedi.

"GÜVENLİK SIKINTISI YOK"

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Ali Kenanoğlu da Hasan Ferit Gedik’in mücadelesi önünde saygıyla eğildiğini söyledi. Hasan Ferit Gedik’in şehit edildiğini söyleyen Ali Kenanoğlu, “Onun mücadelesi, bu ülkenin aydınlık yüzlerini karartmak isteyenlere karşı yapılan mücadeledir” dedi. İnançları gereği yakınlarını defnederken kendi örf ve adetlerinin geçerli olduğunu söyleyen Ali Kenanoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Herkes bize kendisini bir alevi olarak tanıtıp dört dörtlük olduğunu söylüyor. Herkes bize de Alevilerin nasıl yaşaması gerektiğini söylüyor. Yol yöntem çiziyorlar. Burada şuna şahit oluyoruz ki cenazelerimizi, canlarımızı nasıl hakka uğurlayacağımıza da Ak Parti İktidarı karar veriyor. Biz bu dayatmayı ve zorlamayı kabul etmiyoruz. Hasan Ferit canımız inancımız gereğince de 7 kapı ötedeki komşusundan helallik almak zorundadır. Yolumuzun gereği de budur. O nedenle canımızın Gülsuyu’na götürülerek oradaki canlardan helallik almak gibi inançsal bir durumu da söz konusudur. Bu nedenle devlet baskıcı tavrından, canlarımızı nasıl yolcu edeceğimizi söyleminden dayatmasından ve diretmesinden vazgeçmesini istiyoruz. Hiçbir güvenlik ve kargaşa sıkıntısı yoktur. Bu arzunun yerine getirilmesi gerekiyor.

O silahlar denizden çıktı

Maltepe Gülsuyu Mahallesi'nde Hasan Ferit Gedik ile 9 kişinin vurulduğu olayla ilgili 3 kişi daha gözaltına alındı. Olaylarda kullanıldığı öne sürülen 3 silah ise denizden çıkarıldı.

Gülsuyu'nda uyuşturucu çetelerine karşı düzenlenen yürüyüşte Hasan Ferit Gedik'in öldürülmesi ve 9 mahalle sakinin yaralanmasıyla ilgili Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmada, dün 20 kişi gözaltına alınmıştı. Çalışmalarını bugün de sürdüren polis, olayların elebaşısı olduğu iddia edilen G.K. ile E.Ç. ve E.K.'yı gözaltına aldı.

Gözaltına alınan şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda 1.5 kilo esrar bulundu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen şüphelilerin sorgularında olayda kullanılan tabancaların Tuzla Sahili'ne atıldığı belirlendi. Organize Suçlarla Mücadele polisi, Deniz Şube Müdürlüğü ekipleriyle birlikte Tuzla Sahili'nde arama yaptı. Dalgıçların kullanıldığı arama çalışmalarında Gedik ile 9 ayrı şahısın vurulduğu olaylarda kullanıldığı iddia edilen 3 silah bulundu. Denizden çıkarılan silahlar incelenmek üzere Kriminal Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

Tüm haberler

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler