HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Hacca gidemeyenler umreye yöneldi"

Hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklara gitmek isteyenler, birden çok hac kurasına katıldıkları halde isimleri çıkmayınca umre ziyaretine yöneliyor.

Kutsal topraklara umre sezonunda gitmek isteyenlerin sayısı 10 yılda yaklaşık 70 kat arttı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdür Vekili Ergün Yücel, gerek gelir düzeyinin gerekse dini alandaki bilgilerin artması nedeniyle kutsal topraklara gitmek isteyenlerin sayısında önemli artış yaşandığını söyledi.

Bu yıl 963 bin 868 kişinin hacca gitmek için başvurduğunu belirten Yücel, bunların 329 bin 313'ünün yeni kayıt, 634 bin 555'inin de kayıt yenileme olduğunu bildirdi.

-''EN AZ 20 BİN EK KONTENJAN VERİLMESİNİ BEKLİYORUZ''

Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye verdiği kotanın nüfusun binde biri olan 74 bin olduğunu hatırlatan Yücel, Diyanet olarak başvuran herkesi hacca götürmeyi gönülden arzuladıklarını, ancak kontenjanlarla sınırlı olduklarını dile getirdi. Yücel, her sene mümkün olduğunca çok ek kontenjan almaya çalıştıklarını, ancak bunların da var olan birikimi eritmede yeterli olmadığını ifade etti. Bu yıl hac için 40 bin ek kontenjan talebinde bulunduklarını ifade eden Yücel, en az 20 bin ek kontenjan verilmesini beklediklerini söyledi.

Son yıllarda umre ziyareti için yapılan müracaatlarda da ciddi artışlar olduğunu dile getiren Yücel, ''Gelir düzeyinin artmasının yanında halkın dini bilgilere erişiminin kolaylaşması, örneğin internetin yaygınlaşması daha sağlıklı bilgi almaları da hac yolculuğuna talebi artırdı. 2000'li yıllarda 5 bin civarında olan umre başvuruları, bu yıl özel seyahat acentaları ve başkanlığımıza yapılanlarla birlikte 370 bini geçti. Hatta umre vizesi alarak birkaç günlük Suudi Arabistan ziyaretleriyle Kabe'yi görmek isteyenler bile olabiliyor'' dedi.

Yücel, ocak ayında umre başvurularını almaya başladıklarını belirterek, başvuruların ilk günü ramazan ayındaki turlar için 35 bin kişinin müracaatta bulunduğunu söyledi.

Birkaç kez kuraya katıldığı halde hacca gitme hakkı elde edemeyenlerin, umre ziyaretiyle kutsal toprakları görmek istediğini anlatan Yücel, umre başvurularının artmasında bu durumun etkili olduğunu söyledi.

Yücel, Diyanet İşleri Başkanlığının, Suudi Arabistan Hükümeti'nden ödül alan ve örnek organizasyon olarak gösterilen hac ve umre deneyiminin de talep artışına neden olduğunu sözlerine ekledi.

AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler