HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hacettepe, borcunu 4 yılda sıfırlayacak

Hacettepe Üniversitesi'nin 255 milyonluk borcunun 8 milyonu 3 ay içerisinde ödenirken, 30-45 milyonluk kısmının ise bu yıl içerisinde ödenmesi öngörülüyor.

Hastane yönetimi toplam borcu ise 4 yılda sıfırlamayı planlıyor.

Hacettepe Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, alınan radikal kararlarla, önceki yönetimden kalan ve üniversitenin belini büken dev borç yükünü ortadan kaldırmak için etkili yöntemlere başvurulduğu bildirildi. Açıklamada, doğrudan alımlara set çekilirken açık ihale yöntemi devreye sokulduğu , "Alırken kazanmak, gelirinden az harcamak, kaynakları verimli kullanmak" şeklinde özetlenecek tedbirler sayesinde olumlu işaretler gelmeye başladığı bildirildi.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer'in 27 Aralık'ta göreve gelmesinin ardından üniversite bütçesiyle döner sermaye bütçesine neşter attığı bildirilen açıklamada şöyle denildi:

"Uygulanan yeni yöntemler Hacettepe'nin gelir ve gider bütçesi ile konsolide bütçe kalemlerinin denkleşmesiyle sonuçlandı. Üniversite, gider bazlı bütçeden gelir bazlı bütçeye geçti. 2011'de devreden 255 milyonluk borç üç ayda 245 milyona indirildi. İyileşmede hastane kaynaklarının verimli kullanılması, doluluk oranının artması, ameliyat sayılarının çoğalması da etken oldu. İlk yüz günde satın alınan mal ve hizmetlerin birim maliyetlerinde; tıbbi malzemede yüzde 20, hizmet alımlarında yüzde 30, laboratuar ve sarf malzemelerinde yüzde 17, tıbbi cihaz bakım ve onarımında yüzde 49 oranlarında düşüş sağlandı. Tedariklerde doğrudan alım yolu kapatılırken açık ihale yöntemi esas alınmaya başlandı."

Satın alma süreçlerinde yapılan iyileşmeler yoluyla, satın alınan mal ve hizmetlerin birim maliyetlerinde büyük düşüş olduğu bildirilen açıklamada, "Yaklaşık maliyet hesaplamalarında en düşük fiyatı istiyoruz. Türkiye'de en ucuz fiyatı vermeyen bize mal satamaz. 2012 yılında beklenen iyileşmenin 50 milyon lira civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Kimseye muhtaç olmadan bu yükün altından kalkacağız. Hacettepe bir şeyi isterse mutlaka başarır. Bunu Hacettepe camiası olarak birlikte yapacağız" denildi.

DÖNER SERMAYE ZARARDAN KURTULDU

Üniversitede idari ve mali yapıda yapılan değişikliklerle, 2012 öncesinde ödenen döner sermaye Maliye Bakanlığı'ndan alınan 3.1 milyon liralık yardım ile birlikte toplam 5.6 milyon iken, bu rakam 2012 yılında sadece üniversitenin döner sermaye kaynağıyla 7 milyon liraya çıkarıldığı bildirilen açıklamada, bu yıl sonunda döner sermaye geliri ve harcaması arasındaki farkın yüzde 94 sınırı içinde kalmasının hedeflenildiği belirtildi. Açıklamada, "Bu rakam daha önce yüzde 116 idi. İlk üç aylık performans bu hedefin gerçekleşeceğini müjdeledi. Hacettepe Üniversitesi döner sermayesinin artık zarar eden bir döner sermaye olmaktan çıktığı ancak daha önceki yıllardan devreden borçların ödenebilmesi için yeni kaynakların bulunması gerektiği de beliren gerçekler arasında. Hacettepe Özel Fatura Takip Birimi'de kurdu. Bu sayede SGK'dan geri dönen fatura oranı yüzde 25'lerden yüzde 4'lere düştü" denildi.

Açıklamada, Prof. Dr. Tuncer'in bir yandan üniversitenin borç yükünü yok etmekle uğraşırken diğer yandan da öğrenci merkezli çarpıcı projeleri uygulamaya koyduğu bildirildi. Lüks makam aracını geri göndererek 200 öğrenciye burs verilmesini sağlayan Tuncer'in yemek fiyatlarını da 2 liradan 1 liraya düşürdüğü bildirildi. Tuncer'in her ay öğrencilerle toplantı yaparak dertlerini dinlediği, kütüphanenin 24 saat açık kalmasını ve final döneminde öğrencilere bedava çay ve çorba verilmesi uygulamasını başlattı bildirildi. Türkiye'nin en iyi kütüphanesinin Hacettepe Üniversitesi Kütüphanesi olduğu belirtilen açıklamada, "İlkler bizde olacak iddiası ile paralelinde kütüphanelerin alt yapısını 100 yeni bilgisayarla güçlendirildi. Ulaşım hizmetinden faydalanan ihtiyaçlı öğrenci kontenjanı iki katına çıkarıldı. Öğrencilere yönelik başka önemli bir değişiklik de, hem Sıhhiye hem de Beytepe yerleşkesinde Psikolojik Danışma ve Rehberlik birimlerinin güçlendirilmesi oldu. Bu birimler sosyal hizmet ve psikolog desteği ile yeniden yapılandırılarak desteğe ihtiyacı olan öğrencilerin hizmete erişimi sağlandı" denildi.

İHA

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler