HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hamas'ın 30'uncu kuruluş yıl dönümü

- Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye: "Hamas, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararının geri çekilmesinde kararlıdır"

NABLUS (AA) - Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye,ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararının geri alınmasını sağlama konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Hamas'ın 30'uncu kuruluş yıl dönümü münasebetiyle Nablus'ta düzenlenen etkinliğe video konferans aracılığıyla katılan Heniyye, "Hamas, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararının geri çekilmesinde kararlıdır." dedi.

Heniyye, "Halkımız kimliğimizi, kutsalımızı, onurumuzu ve haysiyetimizi hedef alan büyük bir sorunla karşı karşıya. Trump'ın kararının geçersiz kılınması için Filistin halkının direniş, intifada ve politikalarında birlik olması gerekiyor." diye konuştu.

Hamas'ın, ulusal birlik seçeneğinden vazgeçmediğini ve ulusal birliğin maruz kaldığı zorlukları ortadan kaldırmak için çalışmaya devam edeceğini vurgulayan Heniyye, "Fetih hareketindeki ve ulusal yönetimdeki kardeşlerimize 'anlaşmazlıkları aşmanın vakti geldiği' çağrısında bulunuyoruz. Çünkü stratejik bir tehlikeyle karşı karşıyayız." ifadelerini kullandı.

Heniyye, Fetih hareketini "başkenti Kudüs olan bir devlet kurma noktasında ulusal hedefleri gerçekleştirmek için kapsamlı bir ulusal strateji oluşturmaya" davet etti.

Hamas'ın 30'uncu kuruluş yıl dönümüne katılan Filistinliler, sık sıkABD'nin Kudüs kararını protesto eden sloganlar attı. Etkinlik sırasında ayrıca Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na ait roket ve uçakların maketleri sergilendi.

- Hamas'ın kuruluşu

Hamas, başta Şeyh Ahmed Yasin olmak üzere Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderleri tarafından 14 Aralık 1987'de kuruldu. Askeri gücündeki artıştan sonra örgüt, 1992'de İzzeddin el-Kassam Tugayları adıyla, silahlı bir direniş kanadı oluşturdu.

Hamas, 2006'da Filistin meclis seçimlerinde aldığı oylarla iktidara gelmiş ve İsmail Heniyye başkanlığında hükümeti kurmuştu. Fetih hareketi bunun ardından siyaset sahnesini Hamas'la paylaşmak zorunda kaldı. Fetih'in tepkisinin yanı sıra ABD, AB ve İsrail de seçim sonuçlarını tanımadı.

Hamas'ın 2006'daki seçimlerden başarıyla çıkmasının ardından, Gazze'ye abluka uygulamaya başlayan İsrail, gıda ve inşaat malzemelerinin girişine de kısıtlama getirdi. İsrail'in, Gazze'ye yönelik ablukası uluslararası tepkilere rağmen aralıksız devam ediyor.

Hamas, her yıl 14 Aralık'ta kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

(AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler