HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hastalar isyanlarda

Protez ihalesi yapılamadığından ameliyatlar durdu.

Hastalar isyanlarda

İstanbul Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi Servisi'nde 15-20 gündür kırıklar içerisinde ortopedi malzemesi bekleyen hastalar, isyanda. Trafik kazası, düşme ve kemik erimesi nedeniyle kafatası, kol, bacak ve kalçalarında kırık oluşan hastalar, protez, ortez ve vida gibi malzemelerin ihalesi yapılamadığı için günlerdir ameliyat olmayı bekliyor. Doktorlar, malzeme ihalelerinin kişiye göre tek tek yapıldığını belirterek, bunun ameliyat sürecini uzattığını kaydettiler. Doktorlar, ihaleyi alan firmanın da zamanında malzemeyi teslim etmemesi ameliyatlar geciktiğini öne sürdü.

'AYAĞIMI KESİN FERYADI'

7 Temmuz cuma günü geçirdiği motosiklet kazası nedeniyle hastanenin aciline gelen ve kaval kemiği kırık teşhisiyle yataklı servise alınan Ozan Övür (25), "Ameliyat edemiyorsanız ayağımı kesin artık dayanamıyor" diye bağırıyor. Askıda duran şiş ayağını gösteren Övür, "Ayağım sanki yüz kiloymuş gibi. Kaç gündür doktorlar, 'Yemek yeme yarın ameliyat olacaksın' diyorlar. Aç susuz acılar içerisinde bekliyorum. Kabus gibi. Artık dayanamıyorum, ayağımdan vazgeçecek kadar çok acım var. 'Ayağımdan vazgeçtim' diyorum" sözleriyle çektiği acıyı dile getiriyor.

**'TAM 4 KEZ ERTELENDİ'

**

27 Haziran'da inmek üzere olduğu minibüsün aniden hareket etmesi nedeniyle düşüp ayağını kıran Sevim Abbaz ise yaşadıklarını şöyle anlattı: "Kırık bilekten. Platin takılması gerekiyormuş. Haftasonu olduğu için pazartesi ameliyata alacaklarını söylediler. 12 gün süresince tam 4 kez ameliyat ertelendi. Sürekli 'Aç kal, bekle' dediler. Sinir krizi geçirdim. Ayın 5'nde nihayet beni ameliyata aldılar."

'DOKTORLAR DA ÜZÜLÜYOR'

68 yaşındaki Yeter Yurtseven, kalça kırığı nedeniyle yatırıldığı hastanede 14 gün boyunca ameliyat edilmeyi beklediğini kaydetti. Annesinin ameliyatının 5 kez ertelendiğini söyleyen Erol Yurseven, "Sürekli 'Bir şey yemesin, ameliyat olacak' diyerek anneme adeta zulmedildi. Kavga gürültü; protez malzemesi satın alındı ve ameliyat gerçekleşti. Doktorlar da bizimle üzülüyor" diye konuştu.

2.5 GÜN SEDYEDE BEKLETİLDİ

Sürekli ertelenen ameliyatlar nedeniyle hastanenin ortopedi servisinde yatak sorunu da yaşanıyor. Paten yaparken dirseğini kıran Uğur Ekşi (14), ortopedi servisinde yatak olmadığı için 2.5 gün boyunca sedyede bekletildi. Yatak boşalınca servise taşınan Ekşi de malzeme satın alınırsa ameliyat olacak.

İhaleler nasıl yapılıyor?

KamuHastaneleri Birliği Genel Sekreterliği kendi bölgesine bağlı hastaneler için topluca malzeme alımı yapıyor. İddialara göre Kartal Lütfü Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki sorun, toplu ihale yerine hasta başı ihale yapmasından kaynaklanıyor. İddialara göre ortopedi doktorları, toplu ihaleyle satın alınan ucuz ortopedi malzemelerini, hasta sağlığı açısından sakınca oluşturduğu gerekçesiyle kullanmıyor. Bu nedenle toplu alımlar yerine hasta için en uygun olan protez malzemesi talep ediyor ve ihaleler buna göre yapılıyor.

Hasta başı ihale için en az 3 firmadan teklif alınıyor. Tek bir malzeme olması nedeniyle açık ihale yapmak zorunda kalan hastaneler, çoğu zaman firmaların aralarında anlaşarak yüksek fiyat teklif etmeleri nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Cihazın daha ucuz maliyetle satın alınması için bazen ihale tekrar tekrar açılıyor.

OLAYI ARAŞTIRAN MUHABİRE GÖZALTI

Vatandaşların mail yoluyla yaptığı şikayetin nedenini öğrenmek için Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni arayan Habertürk muhabiri Şükran Özçakmak, yanıt alamayınca hastaneye gitti. Ön araştırma yapmak için ziyaret saatinde ortopedi servisine çıkan Özçakmak engellendi. Hastane yönetimi odasına gitmek isteyen Özçakmak, izin almadan hastalarla görüştüğü gerekçesiyle zorla güvenlik görevlilerinin odasına kapatıldı. Ardından karakolda 3.5 saat tutulan Özçakmak de güvenlik görevlilerinden şikayetçi oldu. Hastane yetkililer, şikayetlerle ilgili bir açıklama yapmadı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler